Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Vätterstranden – en av världens 20 bästa badplatser enligt CNNCNN Travel sammanställde nyligen en lista över världens 20 bästa badplatser. Med på listan finns den kilometerlånga Vätterstranden som  sträcker sig mellan städerna Huskvarna och Jönköping.


Även om det finns andra platser utmed Vättern som jag hellre åker till för att bada så tycker jag att Vätterstranden är väl värd ett besök. Ta med dig badkläder, packa en picknickkorg och åk dit en dag när det är riktigt bra badväder. Så här i coronatider är det viktigt att komma ihåg att visa omtanke till de andra badgästerna genom att hålla avståndet. 
Tyvärr hade inte CNN med någon bild på Vätterstranden i sin sammanställning och därför bidrar jag med några dagsfärska bilder så att du får en uppfattning om hur det ser ut på platsen. Här kan du läsa CNN Travels motivering: 20 of the world's best places for swimming
Jag använde en Leica M 240 med Summicron 35mm och en Fujifilm X-H1 med 18-135mm till bilderna.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-07-31 12:01 | Läst 4720 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser fint ut! Men kanske lite väl strandnära boende där.. känns som ingen planerat för ev. kommande nederbördsökningar p.g.a. förändrat klimat framöver.. Kan man tömma Vättern på vatten om/när det blir 'för mycket' regn på kort tid? Kanske Göta Kanal blir som en flod då..hmm.. Själv hade jag översvämning i en större blomkruka på balkongen, detta efter nattens regn på c:a 25 mm..
Hälsn!
Måns H 2020-07-31 13:25
Stranden är fin. Utsikt mot horisonten norrut.

Dottern kollade på lägenhet (bostadsrätt) alldeles innanför. Jag kollade på riskerna.

Nederbördsökningar inget större problem. Vätterns upptagningsområde är begränsat. Sjön är stor och det finns kapacitet i Motala ström.

På lång sikt kan landhöjningen påverka. Landet höjs fortare i norr än i söder och Motala ström ligger mitt emellan. Askersund får grundare vatten. Jönköping får tampas med högre vattenstånd.

Men visst, på kortare sikt skulle nog en enveten nordlig storm kunna ställa till skada.

(Dottern gav vinnande bud men säljaren krånglade och då fick köpet vara.)
Svar från Chasid 2020-08-01 11:13
Tack för din kommentar Jan! Det har varit översvämning några gånger genom historien men nu står Vättern ganska så lågt och därför är det ingen risk för översvämning.
/MIkael
Hej,
Ett klokt val. Sköna bilder.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2020-08-01 11:14
Tack för din kommentar Bob! Idag är vädret perfekt i södra Vätterbygden, jag ska nog ta en cykeltur förbi Vätterstranden och passa på att ta några bilder till en kommande artikel.
/Mikael
Fina bilder! Fast listan kan man inte lita på eftersom Bartjärn, Korsheden inte är med :-)
https://www.fotosidan.se/blogs/khaladsphotoblog/morgon-i-paradiset-bartjarn.htm
Hälsningar/ Björn
Svar från Chasid 2020-08-01 11:15
Tack för din kommentar Björn! Du får tipsa CNN Trravel om Bartjärn, kanske kommer den med på nästa års lista! :)
/Mikael
Tänk, här har man levt i detta land i många decennier och aldrig ens hört talas om denna strand. Förrän nu. Jag borde kanske skämmas?
Svar från Chasid 2020-08-01 11:17
Tack för din kommentar Ragnar! Det finns många vackra platser i Sverige som går oss förbi, jag brukar upptäck ett par nya platser varje år.
/Mikael
Ser bra ut och fina bilder. Trevligt med en lista med bästa platser att ta en simtur vid och inte som vanligt, den häftigaste stranden ;) Själv föredrar jag att ta ett dopp-simtur i den lokala sjön Skären. En sjö som är som ett svampställe,
endast känd för de lokalt boende.

/Stephan
Svar från Chasid 2020-08-01 11:19
Tack för din kommentar Stephan! Den bästa platsen utmed Vättern att ta en simtur på är Ölands brygga som ligger mellan Gränna och Huskvarna. Det är lite för mycket folk och lite väl stökigt för mig för att jag ska kunna trivas på Vätterstranden.
/Mikael
Och det är jättefint vatten, om än lite kallt. Vättern är ju dricksvattentäkt för stora områden runt sjön, Vätternvatten är ett begrepp i såväl Väster- som Östergötland. Och det finns många fler fina stränder och badmöjligheter i sjön.
//GöranR
Svar från Chasid 2020-08-01 11:21
Tack för din kommentar Göran! Vänern och Vättern är vårt vita guld och det är något som Sverige borde vara rädda om i framtiden kanske sötvattnet blir en exportvara.
/MIkael
Kanske en lite märklig utnämning..men ok för nåt ska dom väl locka med..
Mvh/Gunte..
Svar från Chasid 2020-08-01 11:25
Tack för din kommentar Gunte! För en amerikan är Vätterstranden något unikt med sin kombination av kristallklart vatten och stadsnära lokalisering , för oss som bor här är den vardagsmat.
/Mikael
Hm, går ju inte jämföra med Varamobaden i Motala överhuvudtaget, men CNN har väl inte så bra koll på lilla Sverige..