Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Voigtländer GF1 Streetshooter

Gatufoto blir allt populärare och det finns många “regler” och “förordningar” för vad man får och inte får göra vid gatufoto. En del fotar analogt och andra digitalt. Jag fotar analogt med mina digitala kameror och digitalt med min analoga kamera. Men det spelar egentligen ingen roll vilken kamerautrustning man använt bara slutresultatet blir bra och förmedlar något till betraktaren. Följande bilder är tagna med allt från väldigt små, enkla och billiga kameror till betydligt dyrare apparater, undrar just om det går att se någon skillnad?


© Mikael Good

© Mikael Good

© Mikael Good 

© Mikael Good 

© Mikael Good 

Många gatufotografer tycker att en kamera (helst analog) och ett objektiv (35 mm) är det som gäller för gatufoto, själv fotar jag efter humör och väljer oftast objektiv och kamera efter dagsformen. Det händer även att jag gatufotar med normalzoom vilket är rent av blasfemiskt för riktiga gatufotofundamentalister. Även om jag har en analog Leica och behärskar det heliga gatufotospråket tyska så bryter jag gärna mot regler och förordningar vid gatufoto och gör vad som faller mig in, huvudsaken är ju som sagt att slutresultatet blir bra! Bättre en bra digital bild i datorn än tio rullar exponerad film i kylskåpet :)


Voigtländer GF1 Streetshooter © Mikael Good, 2010

Objektivet på bilden är sålt men kameran och sökaren har jag fortfarande kvar och de är inte till salu för tillfället :)

Jag passar även på att önska alla mina läsare ett riktigt gott nytt år! Välkommen tillbaka till bloggen nästa år och kom ihåg att storebror ser er så tänk noga efter innan ni publicerar känsligt material på internet!

Dagens låt: Where The Streets Have No Name - U2

//Chasid 

Ps 1: Jag var precis inne och kollade de mest lästa bloggarna på FS denna veckan och det här har jag nog aldrig varit med om tidigare, jag trodde att det var fullständigt omöjligt att knuffa bort Herr Björkbom från bloggtoppen :) Men snart är säkerligen ordningen återställd igen!



Ps 2: Jag är också glad att Fotosidan äntligen har infört ett spamfilter! Om det är någon som publicerar ett flertal inlägg efter varandra så är det bara det senaste inlägget som dyker upp på blogglistorna, de andra inläggen syns inte. Även om jag inte stört mig så mycket på "spammet" så vet jag att det är många andra bloggare som är glada idag :)

Inlagt 2010-12-30 13:40 | Läst 12394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det var ord och inga visor,Intressant och bra skrivet.Väntar fortfarande på din del II i gatufotografering.
mvh Johan
Svar från Chasid 2010-12-30 17:11
Tack för din kommentar Johan! Det var faktiskt med en visa i inlägget - Where The Streets Have No Name :-)
Det har redan kommit några fortsättningar på gatufotoinlägget i min blogg men de inläggen har handlat om dokumentärfoto. Gränsen mellan dokumentär- och gatufoto är i många fall hårfin.
//Chasid
Fina gatubilder!
Gott Nytt År på dig Mikael :)
-affe
Svar från Chasid 2010-12-30 17:49
Tack för din kommentar Affe! Gott nytt år :)
//Chasid
Fint jobbat. Dina historier om livet värmer. Gott Nytt år på dig.
mickeb
Svar från Chasid 2010-12-30 19:09
Tack så mycket för din kommentar Micke och tack för all inspiration! Livet är det som är värt att dokumentera - Vivre la vie :) Gott nytt år!
//Chasid
Usch, bara en massa teknik. Det går utför med fotosidan! Du har ju *lovat* att aldrig skriva om din utrustning ju!

Ta mig nu för guds skull inte på allvar, frestelsen blev mig övermäktig att retas lite :-)
Svar från Chasid 2010-12-30 21:01
Tack for din kommentar Ernst! Jag tycker att det är ok att skriva om teknik när man ska kränga grejer särskilt när man balanserar upp inlägget med bilder och annan text, men att bara skriva om teknik det blir tråkigt... :-)
//Chasid
Teknik och pengar lägger krokben för vardagliga tidsfångster. Jag är som en pensionär som bara vill ha en mobil som man kan ringa med och inget annat och med tydliga reglage till på köpet. I denna värld av perfektion kanske min uttjänta gubbkropp inte duger som betalningsmedel, så din 21:a får hitta en annan ägare. Annars så inspirerar dina bilder, tankar och engagemang. Pussar från Stockholm
Svar från Chasid 2010-12-30 21:07
Tack för din kommentar Micke! med mobiler är jag också som en pensionär men en liten skillnad den ska fungera som speldosa också :) Vad gäller betalning så funkar gamla tiders byteshandel bra för mig du kan ju alltid byta din ASPH glugg mot min glugg :-)
//Chasid
Mycket fina bilder.
Gott Nytt År Mikael.
/Krister
Svar från Chasid 2010-12-30 21:07
Tack för din kommentar Krister! Gott nytt år :)
//Chasid
Kan bara hålla med. Det är de där krumelurerna inom (eller utanför) ramen som räknas. Hur dom hamnat där är ointressant för mig. Fast var och en blir ju salig på sin tro förstås. Ett gott nytt, bildande år, förresten!
/Göran
Svar från Chasid 2011-01-03 13:15
Hej Göran och tack för din kommentar! Det bästa är att strunta i alla krumelurer och ge sig ut och fånga ögonblicken :) Good fortsättning, Göran!
//Chasid
Ps: Kommer du att börja visa några fler av dina mästerliga bilder i din blogg snart?
Jag har fortfarande inte lyckats arbeta mig in i mitt förråd än och rota fram negpärmarna. Heltidsjobb och farfarskap har satt pinnar i tidsmaskinen. Och nyplåtandet ligger också lågt, precis som jag själv, den här tiden på året. Men tids nog så... och ljuset står ju trots allt för dörren.
/Göran
Hej Mikael

Såg att du hade tagit en bild från Slussen, Blå Bodarna. Lustigt, nästan exakt samma bildvinkel, som jag har tagit. Men det är nog fler som knäppt ljust den bilden.
Du tar, utan tvekan, mycket bra bilder! Men uppställningar, framför kameran, då folk tittar in i kameran, har jag aldrig gillat, särskilt. Det tycker jag inte är märkvärdigt foto.
Själv började jag handskas med fotografikameran, (långt ord det där), 1958. Idag är jag 82 år. Men det tror man inte när man ser mig.
Jag fick tillfälle att köpa en japansk kopia av Leican 3-G. Leotax hette den.1957. Den var lika bra som orginalet. Men mycket billigare. Den använde jag, en bit in på 1970-talet, då jag skaffade en Pentax, som man kunde mäta ljuset med genom optiken. Det var mera lättarbetat. Leotaxen måste man ju ha en separat ljusmätare till. Båda har jag kvar. 2007 köpte jag min första digitalkamera, en Sony. Till dess hade jag fotat analogt. Och trodde att jag skulle fortsätta med det. Sonyn hade bara 10,2 pixlar. Så nu har jag skaffat en Nikon D3200, med 24 milj. små rutor. Är det bra det?
Mitt fotograferande började egentligen, 1958, när jag och en konstkollega reste till Italien för att studera den gamla italienska konsten, som Italien är så rik på. Jag är nämligen konstnär, som också fotograferar.
Jag har lagt in en del bilder, som du kan titta på. Blandade bilder, kallar jag dem. Är bara bronsmedlem, ännu så länge. Har bara varit med, någon vecka, på Fotosidan.
MVH
Rolf Wertheimer