Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Zorro – En maskerad hämnareRomanfiguren Zorro känner de allra flesta till. Med sin värja och sin piska var han en folkets hämnare som kämpade mot den tyranniska guvernören i Kalifornien på den tiden staten tillhörde Mexico.


1919 skrev Johnston McCulley boken The Curse of Capistrano där rikemanssonen Don Diego de la Vega klädde ut sig till Zorro och kämpade för rättvisa. Det har gjorts många filmatiseringar av Zorro. Den första från 1920 var en stumfilm med Douglas Fairbanks i huvudrollen, filmen blev en storsuccé och sedan dess har Zorro behållt sin plats i rampljuset genom filmer, romaner, tecknade serier och olika TV-serier. Zorro blev också en föregångare till de superhjältar som dök upp i seriernas och filmernas värld på 1930-talet.

Även i Sverige har Zorro sin givna plats. På somrarna sätter han på sig sin mask och sin cape, plockar upp sin värja och sin piska och kämpar mot guvernörens tyranni i Old Mexico på High Chaparral mitt i de småländska skogarna. Det är förövrigt där som jag tog bilden för ett par år sedan.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-08-26 10:08 | Läst 1641 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Din text o bild förklarar mycket! Jag såg en Zorrofilm på matiné för väldigt länge sen och fattade nog ingenting av det du beskriver. Det var nåt med Zorros märke också, han ristade in ett Z ungefär som Fantomen (Dragos) stansade in sitt märke med sin dödskallering på dom resp superhjälte ansåg skulle brännmärkas .
Svar från Chasid 2021-09-03 18:35
Tack för din kommentar Måns! Nya Zorrofilmen släpps lite då och då den senaste kom med Antonio Banderas.i huvudrollen kom 2005. Och det skulle inte förvåna mig om en ny version snart kommer från Hollywood.
/Mikael
Här ser vi fördelen och styrkan att ha en kamera som vapen. Hade det varit ett annat vapen hade vi inte sett den här något absurda bra bilden :-)
/ BEngt H.
Svar från Chasid 2021-09-03 18:38
Tack för din kommentar Bengt! Jag har skjutit med de flesta förekommande vapensorterna men föredrar att fånga ögonblicken med kameran! :)
/Mikael