Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fickameran från 2006 som inte höll måttet





Jag har i princip alltid med mig en kamera. Även om mobilkamerorna blir allt bättre har jag svårt att fotografera med dem. Helst av allt vill jag kunna sätta ögat till en sökare och snabbt komponera ihop en bild. 




Oftast har jag haft med mig en liten smidig kamera som lätt glider ned i fickan. För 13 år sedan när jag tog bilderna i inlägget hade jag en Ricoh GR till vilken jag hade en extern GV-1 sökare. När jag skärskådar bilderna som jag tog med Ricohn håller de flesta av dem inte måttet rent tekniskt. I ärlighetens namn missade jag en hel del bilder på grund av usel hög- och lågdagerteckning och stundtals slö autofokus. 
Skillnaden mellan GR med liten sensor och dagens GR III är astronomisk, den senare kameran har allt det jag önskade 2008. 

Till sist fick jag nog av den usla bildkvaliteten och gjorde mig av med min GR och ersatte den med en annan kompaktkamera som bättre passade mina behov.
 Hade jag haft en bättre kompaktkamera då det begav sig hade min ”hitrate” varit betydligt högre. Men trots de stora begränsningarna gick det ändå att ta en och annan vettig bild med Ricoh GR.
 Men jag lärde mig att aldrig mer köpa en kamera med mindre sensor än 4:3-formatet. Mobilen har en liten sensor och det är en anledning till att jag nästan aldrig använder den till att fota med.







Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-06-11 12:00 | Läst 5443 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Små sensorer är speciellt att jobba med. De har sin plats tycker jag, när man till exempel vill ha riktigt korta tider och jättestort skärpedjup. Men man får ha sina trick. Jag trivdes med Panasonic LX3 nedskruvad ett exponeringssteg och med extern blixt på den tiden. En hel del som ser schysst ut här ovan tycker jag!
Svar från Chasid 2021-06-12 20:22
Tack för din kommentar Mattias! När man zoomar in i 100% eller försöker göra större förstoringar spricker bilderna ganska snabbt. Det hade kanske blivit bättre om jag hade fotat i RAW, men nackdelen var att kameran blev rejält långsam och jag fick vänta nästan en minut mellan bilderna. Andra samtida kameror till Ricoh GR såsom Leica M8 funkar fortfarande utmärkt att jobba med. Och Ricoh har sin GR III:a som är en riktigt bra fickamera som ger utmärkt bildkvalitet.
/Mikael
MattiasL 2021-06-18 13:38
Japp, det där känner jag igen. Min första digitala kompakt var en Fujifilm E900 från ca 2005. Den tog tio sekunder på sig att spara en råfil, och då var den låst. Men filerna blev fina, och jag sålde ganska nyligen en 16x20 tums förstoring av en bild tagen i rätt knepigt ljus.
Jag ser ändå mest bara positiva resultat här! Första bilden en höjdare i m h o.

Mobilen: En lynnig liten skapelse. Att "dutta" på exakt rätt sätt så att det blir en bild och inte en videosnutt eller en hel video är svårt. Och så hittar apparaten på egna saker hela tiden. Senast: "There is a problem with ICloud. Please check your camera settings." Jag använder inte ICloud och ville ta en bild!
Svar från Chasid 2021-06-12 20:26
Tack för din kommentar Måns! Första bilden är jag nöjd med, men om jag hade haft med mig en kamera a la Ricoh GR II hade den varit några snäpp bättre. Många av mina gamla bilder håller även hög teknisk kvalitet även om de tagits med kameror som är smått antika idag, men många bilder som jag tog med Ricohn är tyvärr bortom all räddning. Mobilkameror är i mitt tycke omständiga att fota med, en fickamera är fotograferingsfärdig på ett par sekunder medan mobilen kräver längre tid för att bli redo.
/Mikael