Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Går det att tävla i foto?



Frågan om det går att tävla i konst och musik har stötts och blötts genom historien. En del säger si andra säger så, men aldrig mötas de två.



Personligen har jag svårt för tävlingar i konst såsom; musik, foto, måleri, poesi und so weiter. Konst handlar om en subjektiv upplevelse, och därför är det mycket svårt ja rent ut sagt omöjligt att rent tekniskt avgöra vad som är bra eller dåligt. Konst ställer riktigt höga krav på betraktaren för att han eller hon ska kunna göra en hyfsat korrekt bedömning av verket. Men å andra sidan går det att rent tekniskt att bedöma ett verk utifrån färdiga premisser, men det förfaringssättet stänger även effektivt dörren för den subjektiva upplevelsen.



Inom sportvärlden om man bortser från bedömningssporter är det det alltid den som följt regelboken och som är snabbast över mållinjen som segrar. Inte den som springer snyggast eller mest kreativt eller som springer på ett konstnärligt tilltalande sätt. Målet för en idrottsman är att segra, att bli bäst och få en guldmedalj runt halsen, samt sist och inte minst en rejäl prissumma för sina insatser. Tiden då toppidrottsmän la ned 40 timmar i veckan bara för att det var kul och för att få diplom och pokaler att sätta i prishyllan är sedan länge förbi.



Jag skulle vara tacksam om någon kunde förklara för mig vad drivkraften i att tävla i foto är när du bara får stjärnor, plaketter, pokaler, omnämnande och diplom i pris? Även om jag personligen inte anser att man kan tävla i fotografi har jag full förståelse för dem som ställer upp i tävlingar där det förutom äran även erbjuds rejäla vinster i form av kameror, objektiv och ibland pengar. Men vad är det sin driver dig till att tävla när du inte får något i utbyte?



Det har även hänt att jag själv har skickat in bilder till tävlingar som ger något tillbaka och utdelningen har faktiskt varit ganska så hyfsad genom åren. Men jag skulle aldrig få för mig att lägga ned mycket tid på att skicka in bilder till de många olika stjärn- och diplomtävlingarna i fotografi som finns. Att i bästa fall få med en eller ett par tekniskt perfekta bilder på en utställning eller i en katalog och få några diplom, pokaler eller stjärnor lockar inte mig.




Men å andra sidan är inte foto någon tävling för mig. För mig är syftet att vara med och förändra världen och att skapa möten mellan människor genom mina bilder. Jag tror att många av de fördomarna som vi människor har mot varandra kommer att brytas ned när vi möts och lär känna varandra. Foto är bara ett verktyg bland många andra för mig att skapa dessa möten. Framförallt brinner jag för att dokumentera människor och miljöer i både text och bild. Bilderna i inlägget har jag tagit under reportageresor i Kina, Lettland, Ryssland och Serbien.



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-07-09 12:18 | Läst 6429 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är likadant inom en del sporter som går ut på bedömning av ett antal domare. Kan man egentligen tävla i sådana? Det går naturligtvis aldrig att få en objektiv bedömning av vare sig ett konstnärligt verk eller idrottsprestation som ska bedömas.
Svar från Chasid 2021-07-10 09:54
Tack för din kommentar Thomas! Skillnaden är att bedömningssporter ställer en hel del krav på utövarens fysiska förmåga och som även ingår i bedömningen, krav som inte finns när man ska tävla i foto. Men har du något bra svar på varför en del fotografer tävlar om stjärnor, diplom, plaketter och pokaler utan att få något i gengäld såsom en prissumma eller fotoutrustning?
/Mikael
N Thomas Meldert 2021-07-10 09:58
Nej, jag har inget bra svar på det. Men i en del tävlingar utgår det ju prissummor eller utrustning. Men det är inte många. Prissummor kan har man ju användning för men utrustning? Vad ska man med en kamera till? Den jag tog den vinnande bilden med dugde ju bra att vinna en tävling med =)
Svar från Chasid 2021-07-10 10:04
Utrustning går alltid att sälja eller byta till något som man behöver.
Det verkar som att allt är en tävling nuförtiden. Jag läste om Marie Curie idag, en artikel där det stod att hon "vunnit" Nobelpriset två gånger. Så även Nobelpriset är en tävling nuförtiden, det känns lite Monthy Python över sådana artiklar tycker jag.

Det du vinner med dessa bilder, och många andra som du visat, är uppskattning! När jag ser på de här bilderna tänker jag på andra bilder av Jens Lastheim, som jag uppskattar mycket. Ni är två fotografer med sällsynta egenskaper.

Trevlig helg! /Thomas
Svar från Chasid 2021-07-10 10:01
Tack för din uppmuntrande kommentar Thomas! Helst vill jag verka för förändring för mina medmänniskor, och det har jag faktiskt fått göra vid ett flertal tillfällen och det räknar jag som en vinning. Jag uppskattar Jens Lastheins bilder han har en förmåga att komma nära människor och vinna deras förtroende.
/Mikael
Fina bilder! Man kan väl tävla i vad fanken som helst, men inte heller jag förstår vitsen. Då förstår jag i och för sig inte varför man tävlar i fotboll eller knyppling heller. Men jag antar att det handlar om ett grundläggande bekräftelsebehov hos människan.
Själva utövandet av utmanande aktiviteter hette förr "idrott" och det har ursprungligen faktiskt inte bara med kroppslig fysik att göra. Det är fornnordiskt och var snarast just "utmaning". På sätt och vis kan sport och konst vara väldigt närbesläktat i det avseendet. Det handlar om att utmana sig; att se om man kan bemästra svåra saker. Däremot behöver man inte tävla i det, nånsin. Men, men kan ändå jämföra sig med andra i mer passiv bemärkelse. Och det tror jag att alla gör. Det kan vara nyttigt och inspirerande.

Men det här med att _mäta_ hur bra man är. Nä. Det känns bara primitivt tycker jag.
Svar från Chasid 2021-07-12 11:19
Tack för din kommentar Martin! För en del som ställer upp i tävlingar med priser eller pengar handlar det om att kunna finansiera sin hobby. De har lärt sig vilken typ av bilder som funkar och som oftast vinner juryns gillande. Det är lite som att ta "brödbilder" och sälja till tidningar. Personligen tycker jag att det är riktigt tråkigt och det hämmar min kreativitet. Nu när jag har råd att göra det undviker jag helst att ta den typen av bilder.

Intressant med den fornordiska betydelsen av idrott som du tar upp. Jag är en sådan person som tycker om att utmana mig själv och sätta nya gränser för vad jag förmår det kanske har med mitt vikingaarv att göra. För mig handlar det inte heller om att mäta med andra hur bra jag är, även om jag har tagit en del medaljer i olika idrotter när jag ställt upp i tävlingar.

Men foto för mig är primärt ett redskap för förändring och inte en tävling eller sätt att mäta hur bra jag är, jag har fått gåvan att uttrycka mig i text och bild och den gåvan vill jag använda till att tjäna andra människor, utan att kräva något tillbaka.
/Mikael
Tack för spännande läsning. Intressant att se olika tankar om tävlingen.
Bra bilder dessutom.
Ha det gott.
Jerry
Svar från Chasid 2021-07-12 11:03
Tack för din kommentar Jerry!
/Mikael