Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag känner mig förföljd

Det här med gatufoto (streetphoto) är ett känsligt ämne. I mitt förra inlägg rev jag upp en del damm när jag skrev att smygfoto är lika med trams. Att jag tycker så beror på att jag genom åren har utvecklat en kraftig allergi mot allt vad paparazzi och liknande fotografering heter.



Personligen har jag inga problem av att folk fotograferar mig. Faktum är att det händer lite då och då, till viss del beror det på att en av skådespelarna i HBO-serien Vikings liknar mig. Men jag har svårt för dem som smygfotograferar människor. I en del fall är deras avsikt att försöka förlöjliga människorna framför kameran genom att fånga dem i roliga eller mer eller mindre pinsamma situationer. En bekant som ställde ut en smygfotad bild på en dam som rökte fick en rejäl utskällning när hon dök upp in persona på hans utställning. Även om han hade rätten på sin sida slutade det med att han tog ned bilden.

Mina absoluta favoritfotografer var (och är) öppna och ärliga med vad de gjorde och de levde och andades tillsammans med dem de dokumenterade. Och det syns i deras bilder och ger dem en extra dimension av närvaro. Jag tror att det finns en nyckel i det här till bättre och tätare bilder som andas liv. Jag säger inte att jag fått tag på den, för det anser jag själv att jag inte riktigt har. Men om man får tag på den nyckeln kan man komma till en helt annan nivå i sitt bildskapande.

Ett annat ämne som kan vara känsligt vad gäller gatufoto är objektivvalet. Tidigare hörde jag till de konservativas skala som ansåg att man bara får fota med vidvinkel och allra helst ett 35mm objektiv. Som tur är har jag kommit ur detta fyrkantiga tänkande, och idag kan jag tänka mig att fota i gatumiljö med ett teleobjektiv eller en zoom. Det viktiga för mig är att vara öppen och ärlig med mitt fotograferande, och det fungerar lika bra med tele och vidvinkel.



Hur var det nu med känslan av att någon förföljer mig? Rubben till artikeln handlar inte om mig utan anspelar på dragarbilden och den är tänkt att fungera som en pratbubbla till mannen i centrum av bilden. Alla bilderna i inlägget är förövrigt tagna i Huskvarna och jag använde mig av ett ljusstarkt 75mm med M-fattning som jag körde på en Sonykamera tillsammans med en Techart PRO LM-EA7 adapter. Jag har för mig att jag testade att köra på fullt spjäll det vill säga bländare 1.25 på bilden här nedan.




Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-08-17 15:00 | Läst 5481 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Gatufotografi är lite osympatiskt. Den fångar ovetande personer i situationer de kanske inte vill synas i. Bilderna kan sedan publiceras i diverse media utan personernas vetskap. Bara för att en eller annan fotograf tycker det är roligt.
Frekeman 2021-08-17 21:08
Det är väl helt okej att tycka som du gör men samtidigt är min uppfattning att det du skriver går stick i stäv med de bilder du har i ditt galleri. En hel del "gatufoton" där med människor som inte ser vad du gör som du har publicerat, högst sannolikt utan deras vetskap, här på Fotosidan. Finner det osannolikt att du frågat dem alla om lov...
bassa 2021-08-18 02:23
Hej Sven. Jag var inne och kollade dina bilder många riktigt bra, kul att se. Men de flesta uppfattar jag som utpräglade gatufoton. . Jag vet inte om det har blivit någon form av trend, att man alltid bör fråga innan man tar en bild på människor i den urbana miljön. Du kan väl inte ändå inte ha frågat människorna jag just har kollat på din sida om du fick ta bilderna innan, och efter det, fråga om du fick publicer bilderna.
Jag har på senare tid hört liknande värderingar från andra fotografer, sen när jag kollar deras sida, så är många bilder spontana bilder på folk helt utan deras vetskap.
Är det ordet gatufotograf som retar, borde vi gatufotografer i stället kalla oss semesterfotografer???
Sen är det ju stor skillnad om man som Mikel Good som gör reportage, ute i världen. Där är det nödvändigt att lära känna folk så folk känner sig trygga..Och det är naturligtvis en kunskap han lärt sig genom åren. Där är det en berättelse, i text som förstärks genom bra bilder. Gatufoto är tvärt om bilden som berättar och kanske väcker tankar och funderingar eller är snyggt komponerad.
Svar från Chasid 2021-08-18 08:21
Tack för din kommentar Sven!
Det är därför jag har valt att vara öppen med vad jag gör när jag fotograferar människor, och jag är försiktig med var jag lägger upp nytagna bilder. Men vis av erfarenhet så brukar gatu- eller dokumentärfoton som fått några år på nacken vara mycket uppskattade när jag delat sådan bilder i olika "Du vet om att du är från"-grupper på Facebook eller på Instagram har folk varit mycket positiva, även de som porträtterats.
/Mikael
Hej. Jag är en av dom som förföljer dig. kanske inte förföljer men följer., tack vare att du tar bra bilder.Ha det bra.
/ Bengt H.
Svar från Chasid 2021-08-18 07:58
Tack för din uppmuntrande kommentar Bengt! Även om jag är dålig på att kommentera är jag ofta inne och kollar din blogg för att den innehåller bra bilder.
/Mikael
Hej,
Tycker som du helt klart, att när man tar bilden så sker det öppet!
// Conny
Svar från Chasid 2021-08-18 08:00
Tack för din kommentar Conny! Att vara öppen och ärlig med vad man gör är alltid viktigt även om man inte har en kamera i handen.
/Mikael
Sällan, men då och då, har jag känt på gatufoto. Oftast känns det en smula obehagligt, och oftast just därför att jag instinktivt känner att många inte vill bli fotade. Varför? På något sätt har det med integritet att göra. Jag kan uppleva det på mycket nära håll. Dom fem barnbarnen har varit mycket i fokus under många år och fått agera modell både medvetet men mest omedvetet. Allteftersom dom börjat komma in i tonåren har det känts allt mindre lockande att sitta med kameran i högsta hugg för att hitta dom rätta ögonblicken och rätta ljusförhållanden. Fortfarande fotar jag 11-åringarna ganska mycket när vi träffas, det är liksom lätt att se när man känner dom att dom gillar att bli fotade. Tonåringarna är helt annorlunda, först kan jag se att de är ointresserade eller tom avvisande i sitt sätt. Numera frågar jag i stort sett alltid om det är ok att ta lite bilder - ibland får jag ja, ibland får jag nej.
För några år sen var jag inne i Ludvika och fotade. Det var tivoli i stan - numera inte så vanligt . Dessutom började det skymma och lite dis i luften, utmärkt läge för några bilder på för mig okända miljöer och människor. Det dröjde inte mer än tio minuter innan jag blev uppmanad av ett par grabbar, 20-30 år yngre än jag, att ge mig av. Det gjorde jag, gissar att det inte bara var tivoliavgifter som avgjordes i halvmörkret runt vagnar och attraktioner.
Men var och en fotar som var och en vill. Jag vet vad jag tycker om, resten behöver jag inte bry mig om. Det jag tycker sämst om här på bloggen när någon gör ner andras sätt att fota, vare sig det är för att dom fotar i smyg eller tar flera bilder i följd eller inte är så erfarna. I min värld står varje bild för sig själv. Jag struntar i vilken fototeknik som använts så länge man inte uppenbart utnyttjat andra människor.

Hälsningar/ Björn
Svar från Chasid 2021-08-18 08:17
Tack för din kommentar Björn!
Du har en förmåga att dokumentera vardagen och du har tagit många bra dokumentärbilder, en del av dem skulle definitvt kunna klassificeras som gatufoto!

Genom åren har jag lärt mig att man får känna av och läsa människorna man möter, som du skriver vill många inte bli fotograferade och det är bra att respektera det, det är därför jag valt att vara öppen med mitt fotograferande, ibland läser jag fel och då kan det vara bra att ge den jag fotograferat chansen att opponera sig.

Det behöver inte ha varit så men kanske hade grabbarna i Ludvika tidigare råkat ut för en smygfotograf och sedan sett bilderna i något forum, kanske var det därför de reagerade som de gjorde. Sist men inte minst vill jag stryka under på att jag inte ser ner på någon fotograf, men jag har svårt för smygfotografering då den sätter käppar i hjulet för oss som gärna pysslar med dokumentär- och gatufoto.

Även om det är långt dit har redan en del röster för förbud börjat höjas i skuggan av GDPR, debatten har stundtals gått het i en del "Du vet om att du är från" grupper på Facebook.
/Mikael
Den här debatten har funnits så länge jag kan minnas! ;) Svår fråga, där det finns många olika åsikter såklart! Det jag har uppfattat, det är att de bilder som blivit något, det är de litet udda bilderna, kanske fotade där motivet inte riktigt förstått att man blivit fotad, just av den anledningen att det pågick en intressant händelse! Tänker på fotografer som Winogrand, HCB, mfl! Tror inte dom frågade speciellt mycket innan dom tog sina bilder!
/B
Svar från Chasid 2021-08-18 09:13
Tack för din kommentar Bengt! Jag tror inte heller att de frågade om lov att ta en bild, men de fanns där mitt i händelsernas centrum med sin kamera fullt synlig. Jag tror inte heller att de kallade sig för gatufotografer. De dokumenterade människor och situationer som de tyckte var intressanta.
/Mikael
Jag tycker de här bilderna luktar betydligt mer "smygfoto" än det mesta du brukar visa. Kort skärpedjup och hoptryckta perspektiv andas inte direkt att du är öppen med det du gör. Bilderna saknar enligt mig något som helst intressepunkt, vilket inte brukar vara fallet med dina bilder. Det beror förmodligen just på att de ser smygtagna ut; därmed inte sagt att det inte går att göra intressanta bilder utan att synas, men här tycker jag inte du lyckats.

Sedan tycker jag det är snudd på oförskämt att jämföra gatufotografer med paparazzi som är ett helt annat djur ...
Svar från Chasid 2021-08-21 21:10
Tack för din kommentar Anders!

Jag lägger inte alltid upp mina bästa bilder i bloggen, det händer även att det slinker med en och annan bild för att bygga helhet och inte för dess självständiga kvaliteter.

Anledningen till det korta skärpedjupet är att jag har använt ett 75mm med bländare 1.25. Det är inte så mycket tele att prata om och det gäller fortfarande att vara ganska så nära det som händer.

Men jag tyckte att det var bökigt att använda objektivet på gatan och kommer att fortsätta att jobba med 35 eller 50mm som funkar bättre för dokumentära reportage och situationsbilder utomhus. 75:an är däremot perfekt för konserter och inomhusjobb i lite dunklare miljöer.
/Mikael