Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

När det slutade regna i London



Efter en månads mer eller mindre ymnigt regnande längtade Londonborna efter uppehåll. Som tur var passade ett högtryck från sydväst att svepa in över de brittiska öarna de första dagarna i april, regnet gav med sig och förbyttes först i mulet väder och sedan i sol.




Det är inte bara regnet som plågat våra brittiska grannar. El- och matpriser har rakat i höjden de senaste åren, detta tillsammans med oro i världen och nationell politisk turbulens har skapat en skakig ekonomisk situation inte bara för de mest utsatta grupperna men även för medelklassen som klarat sig ganska väl vid tidigare kriser.



De områdena som min familj och jag rörde mig i centrala London och den välmående förorten St Albans där vi bodde var inte direkt präglade av krisen. Där är det främst människor inom olika serviceyrken som har det tufft med ekonomin, men de flesta av dem bor inte där de jobbar, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att ett relativt enkelt parhus på 80 kvm i St Albans kostar motsvarande sju miljoner kronor, har du en lön på 10-15 tusen pund per år förblir det en ouppnåelig dröm.



I rena medelklassområden och utsatta förortsområden är den ekonomiska krisen mer påtaglig. Där kämpar människorna för att få pengarna att räcka och många behöver en extra matkasse eller flera från hjälporganisationer för att kunna klara sig. Även som turist kändes de höga priserna av. Hotellpriserna är ungefär som i Sverige. Men det är minst dubbelt så dyrt att äta på restaurang, och transporterna är betydligt dyrare även med familjerabatt.



Att flyga till London har blivit mycket dyrare efter pandemin. Men det går att spara en slant på att ta tåget till London. Det är relativt billigt men det tar nästan ett dygn att åka så det gäller att ha gott om tid. Tar man tåget anländer man till St Pancras station mitt i London och därifrån är det lätt att ta sig dit man vill i London eller resten av Storbritannien.



Jag trodde att London skulle präglas av rojalistisk yra med tanke på att Kung Charles ska krönas till kung i Westminister Abbey den 6 maj. Men den rojalistiska yran lyste med sin frånvaro, och det fanns inte ett endaste litet tecken att finna på den förestående kröningen, inte ens på Buckingham Palace...



Även om jag primärt inte var i London för att fotografera utan för att umgås med familjen och titta på sevärdheter blev de ändå en hel del bilder särkilt när resten av gänget shoppade. Egentligen får man inte fotografera i tunnelbanan, men det visste jag inte om, jag tog inte några fler bilder efter att jag fått en vänlig tillsägelse av både en polis och en vakt, men å andra sidan had jeg redan tagit de bilderna som jag behövde! 







Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2023-04-09 14:45 | Läst 8293 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Utmärkt reportage från folklivet i London.
Ha det gott
Bob
Svar från Chasid 2023-04-10 11:12
Tack för din uppmuntrande kommentar Bob!
/Mikael
Bra reportage! Även om det går undan, som det gör på gatan, så hinner du avväga och tillämpa vettiga kompositioner.
Svar från Chasid 2023-04-10 11:18
Tack för din uppmuntrande kommentar Peter! Jag använde mig av en riktigt snabb kamera vilket gav mig lite extra tid att tänka på komposition, jag kommer nog skriva mer om det lite längre fram.
/Mikael
En fin grej med ditt reportage är förutom bra bilder är din text som inte väjer för sånt som finns i bakgrunden av allt gatufotografi. Just det att det är folk, med sina liv och sina bekymmer som hamnar i sökaren. Det är något som jag gärna skulle se mer av i gatufoto.
/Gunnar S
Svar från Chasid 2023-04-10 11:20
Tack för din uppmuntrande kommentar Gunnar! I och med att jag även är reporter så berättar jag gärna i text, och som du skriver för både bilder och text berättelsen framåt.
/Mikael
Trevliga bilder och bra repotage Mikael, kul att se lite bilder från the big smoke, bodde där själv i ett antal år och är sugen på att åka tillbaka då jag inte hade något super att fota med på den tiden jag var där.
Vad plåtade du dessa bilder med föresten, lite nyfiken på objektiv etc :)
/Mvh Martin.
Svar från Chasid 2023-04-11 11:13
Tack för din uppmuntrande kommentar Martin! De flesta bilderna förutom de från tunnelbanan tog jag i St Albans. Några bilder tog jag i närheten av Tottenham court road. Jag kommer skriva mer artiklar om London och då kommer jag kanske att skriva lite mer om kamera- och objektiv val.
/Mikael
rikitikitavi 2023-04-11 17:10
Ah va kul :) ser fram emot detta!
Mvh Martin.
rikitikitavi 2023-04-11 17:10
Ah va kul :) ser fram emot detta!
Mvh Martin.