Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

När ljuset inte riktigt räcker tillDen blå timmen hade precis passerat när jag kom till det romska samhället i mitten av Bulgarien. Jag ville ha lite miljöbilder och gick runt, hälsade på folk och tog bilder. Egentligen var det lite för mörkt, men jag chansade och vred upp ASA-talet och lät objektivets inbyggda stabilisering göra sitt arbete.En del skulle nog påstå att den första bilden i artikeln är allt för brusig. Men mig stör det inte. Bilden har tagits på motsvarande 6400 ASA, och bruset påminner en hel del om kornet i den klassiska filmen Tri-X, en film som jag använde flitigt när det begav sig. Personligen är jag trött på alla perfekta och tillrättalagda bilder som svämmar över på Instagram och andra bildsidor. Jag vill se mer opolerade dokumentära bilder som är fyllda med känsla och närvaro.Jag hann att få några fler bilder på människor och miljöer i samhället innan mörkret omöjliggjorde vidare fotografering. Bland annat träffade jag en äldre romsk man utanför ett hus. Han berättade att han varit boxare i sin ungdom. En stund senare var det såpass mörkt att gatlyktornas sken knappt räckte till för att lysa upp husfasaderna.Bilderna i inlägget har jag tagit med en Fujifilm X-T1 och ett 18-135mm. X-T1 är en av de allra bästa digitalkamerorna för svartvitt och de går att hitta dem begagnat för ett par tusenlappar.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2019-02-09 11:04 | Läst 20731 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vackra dokumentär bilder. Jag måste säga att svartvita bilder med brus i är otroligt snygga, särskilt då när det gäller svartvita porträtt som ditt foto :)
Svar från Chasid 2019-02-09 13:24
Tack för din kommentar Joakim! :) Jag fastnade för svartvitt när jag började fota i början av 1980-talet och jag har hängt kvar vid det. Men när jag levererar till tidningar vill de oftast ha färgbilder...
Fantastiska bilder Mikael,och jag håller med dig till fullo om det du skriver.Jag fotar alltmer i B&W även om jag inte gör det analogt.Mvh
Svar från Chasid 2019-02-10 08:54
Tack så mycket Michael!
Fint. Mycket fint.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Chasid 2019-02-10 08:55
Tack så mycket Per-Erik! :)