Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

"Svartvitt är fotografins sanna färg!"Bildredaktörer och kommunikatörer som köper in bilder till olika publikationer efterfrågar ofta allmänna bilder på människor och miljöer. Därför kan det vara bra att inte glömma bort att ta den typen av bilder när man är ute på reportageresor. 
Jag tycker om att berätta med bilder och tänker ofta bildreportage när jag fotograferar. Därför är jag noga med att få med mig alla typer av bilder när jag är ute, och jag söker med varsam blick efter sådant som är värt att dokumentera. Det finns ofta en stor efterfrågan på allmänna bilder till artiklar och reportage och genom åren har jag fått många sådana bilder publicerade i olika tidningar och medier.Tyvärr är det allt för sällan som jag får leverera bilder i svartvitt i Sverige. Det beror främst på att många svenska redaktörer och kommunikatörer inte förstått att "svartvitt är fotografins sanna färg" som Robert Frank uttryckte det! När jag levererat bilder utomlands är det sällan som de frågar om jag har bilderna i färg.
Bilderna i inlägget tog jag i södra Serbien i slutet av september 2018. Jag använde en Fujifilm X-T2 och ett 18-135.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-07-03 14:20 | Läst 3699 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och kloka ord
Svar från Chasid 2020-07-03 15:09
Tack för din kommentar Jerry! :)
/Mikael
Hej,
Bra bilder med innehåll. De står sig singel i de flesta fallen och utan ord.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2020-07-03 15:13
Tack för din kommentar Bob! :)
/Mikael
Bra skrivet med fina bilder!
/B
Svar från Chasid 2020-07-03 19:27
Tack för din uppmuntrande kommentar Bengt! :)
/MIkael
Fina bilder utan distraherande färger. Jag har inte fotat svartvitt sedan mitten på 50-talet, men nu får jag börja igen!
På 50-talet var det ju svartvitt som gällde så därför var jag tvungen att fota i färg, motvalls käring som jag är. Dags att bryta mot dagens färgbilder!
Tack för inspirationen!
Svar från Chasid 2020-07-03 19:28
Tack för din kommentar Sven! :) Ett uppehåll på 65 år då är det på tiden att du provar svartvitt igen! :)
/MIkael
Fin bildkavalkad. Intressant reflektion om det där att acceptansen för svartvitt är större utomlands. Till att börja med vågar jag tro att Robert Franks citat är något som säkert gått förbi de flesta av dagens kommunikatörer och redaktörer. Det här är en fråga som börjar surra i mitt huvud. Jag får nog anledning att återkomma till den. Tack för det.
/ Gunnar S
Svar från Chasid 2020-07-03 19:32
Tack för din kommentar Gunnar! :) Många bildredaktörer och kommunikatörer har missat att svartvita bilder tillsammans med en bra text lockar läsare. Det skulle vara kul om någon av våra större tidningar vågade köra ett längre reportage i svartvitt. Personligen tror jag att det skulle löna sig!
/Mikael
Fantastiskt fina bilder, med utmärkt kontakt! Visar vad man kan åstadkomma med svartvitt, förvisso, men också att du är accepterad och välkommen!
Svar från Chasid 2020-07-03 19:35
Tack för din kommentar och uppmuntrande ord Per! :) Just på de här bilderna höll jag mig på behörigt avstånd men i mitt förra inlägg gick jag lite närmare och rörde mig mitt i händelserna: https://www.fotosidan.se/blogs/chasid/en-smidig-reportagekamera-fran-fujifilm.htm
/Mikael
elgenper 2020-07-03 20:38
Ja, min kommentar på den punkten gällde väl lika mycket dina tidigare inlägg. Man brukar se att du bryr dig om, och är kompis med, de du fotograferar.
Japp, s/v, kornigt och gärna ett litet äldre objektiv (Pancolar t ex) som inte är optiskt kliniskt perfekt - alla dessa defekter låter betraktaren tänka och tolka.

Du har ju en XT2, jag kör alltid mina Fuji på 3 filmsimuleringar med s/v red som given, ett underbart sätt att kunna välja uttryck.
Fuji's s/v får en att minnas Tri-X på 6 400 ASA..

-J!
Svar från Chasid 2020-07-03 19:40
Tack för din kommentar Jörgen! :) Jag fotar i färg och framkallar och slår om bilderna till svartvitt i ACR sedan kör jag ett ihopsnickrat filter i Silver Efex Pro. X-T2:an sålde jag för ett år sedan nu är det X-H1 och Leica M 240 som gäller för svartvitt.
/Mikael
Verkligen schyssta bilder och en mycket läsvärd text!

Första bilden svindlande med svepande landskap under himlen.

Jag lyckades stava mig igenom till Polishija på snutvaggan men vad står det på tidningskiosken? Såna har vi ju inte i Sverige.

Sverige: Världens modernaste land. Som missaktar äldre människor. Och missaktar svartvita fotografier. Och missaktar mycket annat som kan ge livet värde.
Svar från Chasid 2020-07-03 19:50
Tack för din kommentar Måns! :) Serbiska och romani är tyvärr inte några språk som jag behärskar. Jag har oftast tillgång till tolk, och klarar mig ganska så bra på en blandning av ryska och tyska när jag inte har tillgång till tolk. En del kallar mig därför för "Ruska Brat"! :)
/Mikael
Fint och klokt inlägg med suveräna svartvita bilder.
MVH Janne
Svar från Chasid 2020-07-03 19:36
Tack för dina uppmuntrande ord Janne! :)
/Mikael
Intressanta tankar om det där med "reportagebilder". Det är ju inte bara för redaktörerna de är intressanta, men undrar om vi inte glömmer bort, eller snarare förbiser dem, i vår jakt efter "bilden"(!?!) (gatufoto!?!) - om du förstår vad jag menar.
Intressant också om svartvitt vs färg. Jag vill mena att jag tillhör färgfotograferna, men visst är det så att svartvita bilder innehåller en annan information. Dina bilder här är ju självklart svartvita.
Sammantaget som vanligt ett knippe härliga bilder inramat av intressant text - ett bra reportage alltså!
Sen tror jag att det gärna vill bli bra bilder när man fotograferar något som man känner starkt för.
//GöranR
Svar från Chasid 2020-07-04 10:20
Tack för din kommentar Göran! :) Jag hänger med i ditt resonemang, och jag tycker det är lite tråkigt att vi fotografer ofta glömmer bort de mer allmäna bilderna. I dokumentationen av Huskvarna som jag har hållit på med i 15 år har jag tagit en hel del allmänna bilder, över tid kommer de att växa i värde. Särskilt idag när allt fler fotograferar med sina mobiler och är upptagna med att ta selfies eller redigera sönder sina bilder med olika appar.
/Mikael
Lite intressant ändå att du får 11+ kommentarer på inlägget "Svartvitt är fotografins sanna färg" när du inte får några som helst kommentarer på inlägget "En smidig reportagekamera från Fujifilm", trots att bilderna är från samma reportage!

Är rubriken avgörande för om kommentatorerna reagerar och således bilderna oväsentliga, eller är det bara kommentatorerna som inte förstår vad de svarar på?

Själv tycker jag dina svartvita bilder är suveräna! Du har verkligen lärt dig hur man konverterar till svartvitt!

Samtidigt begriper jag inte vad det är för fel på färgbilder? Du presenterade för en tid sedan ett antal svartvita bilder från någon festival, där det enda jag tänkte på var; varför visar han inte alla olika nyanser i färg istället? Så mycket bättre det hade blivit!

Vissa bilder passar perfekt i svartvitt. Andra gör sig mycket bättre i färg. Tror man att svartvitt är fotografins sanna färg är man nog tyvärr färgblind!
Svar från Chasid 2020-07-04 10:31
Tack för din kommentar Lars! :) Det är väldigt olika för vilka reaktioner som man får i kommentarsfältet på Fotosidan. En del artiklar som jag tror ska locka kommentarer gör det inte medan andra som man inte räknat med får många oavsett rubriksättning eller dragarbild. När jag började fotografer var färg lite av en lyxvara, jag köpte svartvit film på metervara och laddade själv för att hålla nere kostnaden. Jag lärde mig tidigt att tänka i svartvitt och förvandla färgerna till gråskalor, för mig är svartvitt fotografins sanna färg, det är där jag har mina rötter och de återkommer jag ofta till. Men jag håller ändå med dig att vissa bilder gör sig bättre i färg, fram förr allt gör sig konserter och festivaler bättre i färg, men ibland måste jag även testa att slå över sådana bilder till svartvitt! :)
/Mikael
Har också börjat med lite mer svartvitt. Tyckte den första bilden var lite fascinerande. Det är mycket av vågrörelser i både himmel och landskap trots att jag inte ser något vatten. Fint.
Svar från Chasid 2020-07-05 09:58
Tack för din kommentar Sten-Åke! :) I södra Serbien kan himlarna vara riktigt speciella, jag brukar passa på att ta en och annan landskapsbild när jag är där och hälsar på.
/Mikael