Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Timpa Simonsson missade inte målet – sportreportageI måndags gick jag ned till Vapenvallen för att se matchen mellan J-Södra IF och Trelleborgs FF. Där träffade jag J-Södras förmodligen äldsta och mest trogna supporter som följt sitt lag i med- och motgång i lite mer än 80 år.
Lennart Ödén 90 år (översta bilden) fanns på plats utanför stängslet. I och med coronabegränsningarna på 8 betalande åskådare fick han stå utanför denna gången. Under matchen mot Helsingborgs IF var han funktionär åt J-Södra och hjälpte till att rätta till planen under halvtidsvilan. På så vis fick han se större delen av matchen från läktarplats. Lennart blev rikskänd i och med bildjournalisten Robert Erikssons bildreportage om honom och hans vän Birger Andersson, ett reportage som förövrigt gav Robert förstapriset i årets bild 2021.Under tiden som J-Södras hemmaarena Stadsparksvallen i Jönköping genomgår renovering spelar laget på Vapenvallen i Huskvarna. Här i Huskvarna har en hel del heta derbyn spelats mellan J-Södra och Husqvarna IF genom åren. Lennart minns speciellt derbyt i division 2 östra mellan Husqvarna IF och J-Södra IF 1946. Det var en tät och händelserik match som slutade 5-4 till HIF.
– Då var det så fullt med folk att de satt långt ute på löparbanorna, officiellt var det 6400 åskådare men vi som var på plats vet att det var minst 10 000, sa Lennart.
Precis som i matchen mot Helsingborgs förra veckan så passade J-Södra bollen en eller två gånger för mycket istället för att försöka skjuta på mål.
– De skulle behöva en bra avslutare, Timpa Simonsson gjorde mål på sina chanser. Han gjorde inte alltid så snygga mål men mål gjorde han, sa Lennart.

Karl Gustaf "Timpa" Simonsson var en legendarisk spelare och målskytt i J-Södra. När laget gick upp i allsvenskan 1945 svarade Timpa för 50 av J-Södras 92 mål. Laget åkte ur allsvenskan 1946 men var tillbaka redan året efter. Under fem allsvenska säsonger mellan 1945 och 1951 gjorde Timpa 60 mål på 93 matcher för J–Södra.


Åren 1945-1954 var gyllene år för J–Södra, men 1954 tog det slut och laget åkte ur allsvenskan. Både 1960 och 1969 återkom de men åkte genast ut igen. Efter det harvade laget i de lägre divisionerna. Lennart var sitt lag troget, han gick på matcherna, peppade dem och drömde om att åter få se dem etablerade i den högsta serien igen. Den 17 oktober 2015 efter en ökenvandring på 46 år gick Lennarts dröm i uppfyllelse och J-Södra tog åter klivet upp i fotbollens finrum.
Några tonårskillar tilldrog sig supporterpolisens uppmärksamhet när de satte sig på stängslet. Han gick ned till dem och sa till dem att klättra ned. Grabbarna ursäktade sig med att de bara ville se på matchen, och var trötta på att inte få komma in på arenan.
– Den 17 maj blir det antagligen lättnader i reglerna och då kan upptill 500 personer få gå på match, ni får hålla er tills dess, sa supporterpolisen till dem.
Matchen var en jämn tillställning, den var inte lika innehållslös och tråkig som matchen mot Helsingborgs IF. Men båda lagen hade svårt att komma till avslut, men strax innan halvtidsvilan lyckades J-Södra att tråckla in ett mål till Lennarts stora glädje! Resultatet stod sig ända till den 75 minuten då Trelleborg kvitterade. Matchen slutade 1-1 vilket var ett rättvist resultat.
– Nästa gång ska jag nog ta med mig en stol, sa Lennart som var ordentligt trött i benen efter att ha stått i ett par timmar när vi skildes åt.Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-05-04 12:00 | Läst 1092 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra reportage, som vanligt. Man tycker ju att en supporter som Lennart skulle kunna få en av de 8 platserna på matchen. Ang. alla som var inne på arenan så räknas de nog som yrkesutövare, de jobbar, och då gäller andra regler.
//Anders
Svar från Chasid 2021-05-04 19:21
Tack för din kommentar Anders! Lennart har fått vara med och jobba som funktionär på en del matcher och på så vis har han kunnat se en stor del av matchen från sidlinjen eller från läktarplats.
/Mikael
Hej,
Härligt att se ett reportage från en fotbollsmatch i monokromt. Precis som en gång i tiden.
Fint att du tar upp en gammal eldskäl och hans tankar. Han var ju sannolikt vaccinerad så han borde få sitta på läktaren.
Men tiden är ur led just nu så har får nog ta med en stol nästa gång.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2021-05-04 19:24
Tack för din kommentar Bob! Sportreportage gör sig bäst i svartvitt, precis som det alltid gjort. Lennart hade fått dubbla vaccinsprutor och nu passade han på att ta i kapp det han förlorade förra året.
/Mikael
Mycket trevligt reportage!

Daniel
Svar från Chasid 2021-05-04 19:25
Tack för din kommentar Daniel! Du har säkert träffat Lennart ett antal gånger på Stadsparksvallen, det är inte många hemmamatcher som han har missat.
/Mikael
Hej ! Vilken suverän blogg och bra text och underbara bilder. En liten rättelse bara ang ökenvandringen som beskrevs från 1960-2015 dvs 55 år. Vi får inte glömma att vi var i Allsvenskan även 1969. Men nog så lååång ökenvandring ändå ... Mvh Leif Gustavsson
Svar från Chasid 2021-05-05 19:25
Tack för din kommentar och tack för rättelsen Leif! Felet är nu korrigerat.
/Mikael