Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Yrkesfotografens kameraval



För en yrkesfotograf är kameravalet viktigt, det är bra att ha en kamera som är som en förläggning av det man ser och upplever, och som inte ställer sig i vägen i fotograferingsögonblicket. För mig är Leica M10 en sådan kamera. 



Jag föredrar att jobba med M10:an för att den är lätthanterlig, överskådlig, och inte har en massa inställningsmöjligheter som jag drunknar i. Sökaren som är föredömligt stor har bara information om exponeringskompensation och inget mer. Slutaren är tyst och diskret, och framförallt väcker inte kameran lika mycket uppmärksamhet som när jag jobbar med min japanare med teleobjektiv. Det kan hända att en och annan lite äldre fotograf hajar till och reagerar på kameran, men i det stora hela är det färre som reagerar när jag jobbar med Leican. Bilderna i inlägget har tidigare publicerats i färg i olika tidningar. Men här har jag valt att göra dem i svartvitt som i mitt tycke är fotografins sanna färg.




Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2022-07-01 14:36 | Läst 4332 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
M-Leicor är oslagbara för många (men förstås inte alla) slags fotografi. Men de kräver också en hel del av fotografen; man måste vara väl inkörd och begripa fullt ut vad man gör.

Och som du säger, många vet inte vad det är för konstig liten kamera man har. För rätt många år sen var jag ute helt privat och kom att plåta vid en händelse som oväntat utspelade sig, med min gamla M2 (långt före digitalfotots tid). Ett par tjejer i 25-års ålder tittade på mej och kameran, och den ena sa "Vilken tidning kommer du från? Grönköpings Veckoblad?". Försmädliga skratt... För mig var det förstås ett slags kvitto på att jag hade rätt grejor!
Svar från Chasid 2022-07-02 10:27
Tack för din kommentar Per!
Det är en viss inkörningströskel på en mätsökarkamera, men när man väl tagit sig över den väntar en spännande värld att upptäcka genom mätsökaren. Det händer lite då och då att jag får frågan om jag jobbar på tidning när jag är ute, i och med att jag gör det svarar jag "ja", och sedan är det oftast slut på diskussionen.
/Mikael
Ja, Leica är fina grejor, men när Nikon F2 kom på 70-talet, valde pressfotograferna och krigsfotograferna den istället tack vare dess mångsidighet och att den var otrolig robust och slitstark samt många olika objektiv att välja bland. Sökaren är mycket ljus och snabb att fokusera tack vare många olika mattskivor att välja bland beroende på vilket objektiv man kör med. Man kunde även välja bland olika ljusmätare. Jag har en sådan och kan jämföra, eftersom jag har även haft en Leica M2 och M6. Och förresten, med min digitala spegelfria Nikon Z6 kan jag plåta med en helt tyst slutare. Mvh Wolfgang
Svar från Chasid 2022-07-02 10:16
Tack för din kommentar Wolfgang! Hemligheten med Leica M är sökaren, i mitt tycke är en mätsökare överlägsen allt annat upp till 90mm. Fördelen är att man ser lite mer än vad man får med och det är en ovärderlig hjälp för en dokumentärfotograf, som vill fånga ögonblicken i rätt stund. Men som jag skrivit tidigare är min Sony A9, som har ögonfokus och andra moderniteter överlägsen vad gäller tele-foto. Även om vi inte är många så börjar fler och fler yrkesfotografer att jobba med Leica. En del är sponsrade, medan andra som mig köper begagnat för att få ned priserna till en rimlig nivå. Anledningen till ökningen är att Leica M är så brutalt enkla att jobba med, och bara innehåller det absolut nödvändigaste.
/Mikael
Wolfgang 2022-07-02 10:58
Tack för svar! Jag förstår Dina synpunkter och ser på Dina bilder, som alltid är mycket fina, att den passar Dig.
Mvh Wolfgang