En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kan spindlar vara söta?

Med sina stora blanka ögon och huvudet lite på sne kan väl en hoppspindel ändå kvalificera sej som söt. Inspirerad av Jennas makrobilder började jag med blommor och droppar men det blev inget att spara. Sedan hittade jag en hoppspindel och med "makroverktygen" framme riggade jag lite grönt på ett bord och bjöd in spindeln på en visit bland bladen.

Den spanar på omvärlden med sina åtta blanka ögon. Hoppspindlar har bäst syn av alla spindelarter och använder den när den jagar. De hoppar på sina byten istället för att spinna nät. De är dagaktiva, solälskande spindlar och lätta att hitta i en villaträdgård mitt i sommaren. Vi har dem även inomhus har jag märkt...

Den undrar väl var den hamnat. En hög med gröna blad på ett bord och med en ficklampa ständigt riktad mot sej. Oftast hoppar de bara iväg och så tappar man bort dem. De är ju pyttesmå. Men den här ställde upp på några bilder först, innan den plötsligt bara var borta. 

Det finns 50 arter av hoppspindlar i Sverige och mer än 5000 i världen. Jag har inte en aning om vad detta är för art, garanterat en vanlig skulle jag tro. Jag hittade också en ännu mindre som var randig på bakkroppen, men den försvann mellan springorna på bordet innan jag fått en enda skarp bild. 

Det här är spindlar som man kan få känslan av att de tittar rakt på en, genom objektiv och kamera får man liksom ögonkontakt. Man kan också se speglingar i deras ögon och om jag förstorar denna bild kan ja se vårt växthus speglas i spindelns ögon. Bilderna är tagna med ett 100 mm makro och en Raynox DCR 250 på Canon 5D mk IV, samt med en liten ficklampa som extraljus (bilderna är beskurna). 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-08-15 16:36 | Läst 5263 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder på en vacker spindel. Den verkar ändå ha stått skapligt still, tycker det är svårt med vissa spindlar för det är full fart på dem så man hinner aldrig få satt någon fokus. Här fick du några skarpa bilder och den ju så skön ut med alla sina ögon
Svar från Lena Holm 2020-08-15 21:08
Tack Peter,
dessa rör sej snabbt och nyckfullt. Ibland står de helt stilla flera sekunder och verkar spana av omgivningarna. Så gjorde denna och jag fick några bilder. Den mindre som jag hittade studsade bara runt bland bladen och så var den borta.
Hälsningar Lena
Mycket intressant fakta, hade ingen aning om detta, kul :)
och superfina bilder :)

Nej en spindel kan inte vara söt i mitt tycke men riktigt fräck/cool kan den vara ;)
Svar från Lena Holm 2020-08-15 21:11
Tack Joakim,
spindlar är oerhört fascinerande djur om man börjar läsa på lite om dem och det har jag ju gjort "i tjänsten" eftersom jag jobbar i ett projekt som handlar om spindeltråd. Hoppisarna hamnar lite vid sidan av för de spinner inte stora nät men det är ögonen hos dessa som är speciella.
Hälsningar Lena
Söta är kanske inte rätta ordet för alla. Men oerhört fascinerande!
Det här är väl ändå en ur familjen Portia kan jag tro. Intelligenta som tusan!
Och jag bara älskar de där bilderna där den ser ut som en steampunkare, med sina stora goggles.

Trevlig helg! /Thomas
Svar från Lena Holm 2020-08-17 20:54
Tack Thomas,
här är det nog kanske en Portia :-) De är både fascinerande och fina att titta på. Jag kunde se hur den förvånat tittade sej omkring när jag släppte ut den ur plastburken den fick sitta i när jag arrangerade fotoplatsen på¨bordet.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder på den pyttelilla krabaten.
Att säga söt är nog att ta i, men fascinerande utseende.
Intressant läsning och skickligt fångat. Det är inte lätt med macro när
krypen är så här små.

MVH Janne
Svar från Lena Holm 2020-08-17 20:56
Tack Janne,
de här är riktigt små och jag kör manuell fokus dvs rör kameran lite fram och tillbaka med fokus "i botten". Det är de stora ögonen som gör att jag tycker de är oemotståndliga.
Hälsningar Lena
Så spännande! Jag kan inte erinra mig att jag sett dylika bilder, med alla dessa ögon ... Härligt!
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-08-17 20:59
Tack Håkan,
du som är så bevandrad i naturfoto-genren borde väl ha stött på hoppspindlar :-) De arter som finns i Sverige borde ju finnas i stora delar av Finland dessutom. De är coola med de stora blanka ögonen.
Hälsningar Lena
Möjligt intressanta och märkliga att se på, i förstoring. Men för övrigt är dom lite småläskiga fast dom är helt ofarliga..Kul bilder dock..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-08-17 21:00
Tack Gunte,
jag vet att spindlar framkallar visst obehag hos en del, men just dessa tycker jag mest ser charmerande ut.
Hälsningar Lena
Nej, jag tycker de är osöta, så det så. Men spektakulära med sina många ögon. Intressant också att det korta skärpedjupet visas så tydligt.
Svar från Lena Holm 2020-08-17 21:02
Tack Ragnar,
jag önskar faktiskt att jag hade lite större skärpedjup, men när man sätter på Raynox linsen blir det väldigt kort.
Hälsningar Lena
Fint fångade bilder på den lille spindeln. Undrar bara hur spindelns hjärna klarar av att synkronisera signalerna från de åtta ögonen.
Svar från Lena Holm 2020-08-17 15:39
Tack Torbjörn,
Jag har en bok på jobbet om spindlar och läste på om synen. Det fanns flera sidor om syn hos just hoppspindlar.
De stora ögonen riktade framåt är primära ögon och de mindre på sidorna är de sekundära. De primära ögonen är fungerar ungefär som teleobjektiv, med begränsat synfält, och de sekundära som vidvinkelobjektiv. Sekundära ögon är främst till för att registrera rörelse upp till så långt bort som 3m. För att spindeln ska kunna känna igen ett potentiellt byte måste det dock komma så pass nära som ca 30 cm. Då kan den "låsa fokus" på bytet med sina primära ögon. Synfälten från alla ögonen överlappar till viss del med synfältet från närliggande ögon vilket ger den binokulärt seende och möjlighet att bedöma avstånd. Om man tittar på en hoppspindel, t ex genom kamerans makroobjektiv, ser man på dess beteende att den verligen tittar sej omkring. Hoppspindelns syn är helt unik för många spindlar ser inte mer än några mm framför sej. Hoppspindlar som ser sej själv i en spegel kan uppvisa hotfullt beteende om det är en hanne.
Hälsningar Lena
Väldigt fina och coola bilder, å ena sidan...och bilder jag inte ens vill titta på - å andra...om du förstår hur jag menar...
Svar från Lena Holm 2020-08-17 21:04
Tack Lena,
jag förstår precis hur det ligger till. Men man kan ju öva och titta på några spindelbilder ibland :-)
Hälsningar Lena
Visst kan de vara lite söta, i alla fall din fina spindel. Bra fångat. Jag försökte fota en sån där liten med randig bakdel för några veckor sedan men lyckades inte så bra. Så jag förstår hur svårt det kan vara och blir imponerad av ditt resultat. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-08-17 21:05
Tack Mats,
jag lyckades hitta tre spindlar och det var bara den sista som satt stilla så länge att jag fick bilder. Den liksom tittade sej omkring och sedan vände den sej om och tittade åt ett annat håll. Det var då jag fick bilderna.
Hälsningar Lena
Mycket snygga bilder på spindlarna och ögonen är minst sagt speciella! Söt? Hmm, bra fråga. Det är kanske inte det första jag tänker på, men på något sätt kanske.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-08-17 21:07
Tack Bjarne,
för mej är det de stora ögonen som gör det och att spindeln faktiskt ser sej omkring. Det märker man om man tittar på den genom kamerans objektiv. Den studerar som omgivning.
Hälsningar Lena
Otroligt "fina" bilder på den lilla spindeln! Och visst är den söt med alla sina ögon! Som vanligt har du mkt hög kvalitet på bilderna, här är det en viktig ingrediens i bilderna. Snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-08-17 21:08
Tack Björn,
visst är skärpa på ögonen viktigt i detta fall. Jag önskar bara att jag kunde få lite större skärpedjup men när man sätter på raynoxlinsen blir det väldigt kort.
Hälsningar Lena
Särdeles fina spindelbilder, förstår du också fastnat för de små liven, hoppspindlar gillar jag mest av arterna. Är rädd om dem hemma, de äter annan ohyra tänker jag.
Jättefint!
Svar från Lena Holm 2020-08-25 18:11
Tack Stefan,
hoppspindlarna gillar jag lite extra och jag låter dem vara då jag hittar någon inne och det inte är läge att släppa ut den, som tex mitt i vintern. De spinner inga nät i hörnen och äter som sagt andra små djur. Sen ser de ju så charmiga ut om man tar sej tid att titta på dem.
Hälsningar Lena