B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördesäsongen lider mot sitt slut

För drygt två veckor sedan (10/10) visade jag bilden till vänster när vi hade rivit ner tomatplantorna i växthuset och tagit in alla tomater. Skålen till vänster betraktade jag som "hopplösa fall" dvs jag förväntade mej inte att så många skulle bli röda. I helgen såg de ut som bilden till höger och nu är det bara halva skålen kvar. Det är de sista tomaterna för denna säsong.

Lördagkväll ville vi ha en dessert och jag fick för mej att jag skulle göra lakritsbrûlée. Jag har inte ens gjort vanlig brûlée men det är ju inga konstigheter direkt. Tills man kommer till sockret som ska smälta på ytan... Då ska man ha en crème brûlée brännare för karamellisering. De hade vi inte så jag tog fram braständaren, den var för klen.

Min sambo gick ut i garaget och hämtade "ogräsbrännaren". Ordentlig låga men det blev inte heller optimalt. Jag fick inte till den fina karamelliserade ytan som jag ville ha. Kanske var det för att jag hade farinsocker istället för rårörsocker...Men det smakade gott!

Eftersom det inte regnade på söndag gav vi oss ut i skogen. Det gäller att plocka medan det går och vi kom hem med den största skörden för säsongen. Det tog ca en timme att finrensa och blev två kilo svamp när vattnet kokat bort och paketen var färdiga för frysen. 

Avslutar med en kaxig nötväcka från gårdagens fågelfotografering från sovrummet. 

Nu börjar en ny vecka...

Hälsningar Lena

Postat 2020-10-25 19:11 | Läst 1857 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fågelfoto på hemmaplan

I morse när vi steg upp var det en plusgrad och regn. Vad gör man då? Jo, man stannar inne.  Det var förstås full fart i den del av fågelrestaurangen som har öppnat och jag tog några bilder genom köksfönstret. Småfåglarna sitter gärna i jordärtsskockorna, men de är på väg att vissna ner. 

En blöt talgoxe som inväntar plats i talgblocket. Det kan vara sex fåglar där samtidigt konstaterade jag idag. Jag har ofta fotat genom köksfönstret och det går rätt bra. ISO 2000 krävdes idag och det blir bara bilder på stillasittande fåglar.

Efter frukost började jag testa att fota genom andra fönster i huset. Det här är genom vardagsrumsfönstren för det sitter en fröautomat utanför. Den här koltrasten spanar in var maten finns.

Här är jag övertygad om att hon ser mej och dessutom är sur för att det inte finns mat på marken till koltrastarna. Det här blev bättre bilder än jag förväntat mej och avståndet är dessutom inte särskilt stort. Då jag testat att fota genom dessa fönster förut har det blivit störande speglingar, men inte om man fotar lågt och mot marken verkar det som.

Småfåglarna som äter ur automaten som hänger under balkongen, utanför vardagsrummet, flyger upp i träden. Så jag gick en trappa upp och hamnade i vårt sovrum som har en balkongdörr med fönster. Nu var jag mer på fåglarnas nivå. 

Oj så nära en del kom och de brydde sej inte ett dugg om att jag stod bakom balkongdörren och tog bilder. Det är mörkare här och de flesta bilderna är tagna med ISO 3200, bländare 5,6 och 400 mm. Dessutom lite pyssel i LR. 

Nötväckan poserade gärna men svartmesen ville absolut inte vara med på bild. Den satte sej alltid bakom störande pinnar eller löv. 

Talgoxen passade in bra bland de gula löven.

Något förvånad blev jag över tre färggranna steglitser, men de har hängt runt vårt hus hela sommaren så varför inte en blöt dag som denna. Maten är ju gratis.

Jag bjöd koltrastarna på jordnötter och lade även några på den fina stubben i utkanten av vår tomt. När jag kom ner i vardagsrummet igen hade de hittat godsakerna.

Det var allt från dagens fotosession inne på Plommonvägen. Väldigt bekvämt och varmt, men man får hålla till godo med de vanligaste småfåglarna. Ett och annat rådjur brukar ju också titta förbi när det blivit vinter.

Hälsningar Lena

Postat 2020-10-24 15:23 | Läst 2683 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mer höst

Nu är det utan tvekan väldigt höstlikt ute och jag tror vi får uppleva första frosten i natt. Alla pelargoner som jag vill ha kvar har fått flytta in idag.

Helgen bjöd trots allt på ganska fint väder och då måste man ju ut i naturen. Det blev några bilder under en kort tur när solen var på väg ner i fredags eftermiddag.

Lördag var strålande och eftersom vi har besök från London var det svampplockning som gällde. Det här är ett väldigt vackert trattkantarellställe och de fina svamparna stod på rad. Fast vi hittade betydligt mer på andra platser...  

Så här ska det se ut när man är på svamptur.

Fredrik plockade i närheten och fick stoppa svampen i en påse för korgarna räckte inte till. Jag har plockat svamp i den här skogen i 25 år och det här är en liten del av skogen där man ännu inte har avverkat och totalförstört. De flesta av mina svampställen är borta och terrängen är så full av ris och bråte att det går inte ens att gå där.  Just här är det fortfarande orört...

Det blev väldigt mycket i våra korgar och påsar innan vi avslutade för dagen. Som vanligt hittade vi de rikligaste trattkantarellställena när vi hade bestämt oss för att gå till bilen...oj så mycket svamp det fanns plötsligt. 

Hemma igen så rådde det ingen tvekan om att vi hade ett problem med höger framdäck...Eftersom det inte finns en däckfirma i Knivsta som har öppet på helgerna så fanns det nu två alternativ för vad man kunde pyssla med. Antingen byta till vinterdäck på "min" bil eller rensa svamp. Påsen är för övrigt en blandning svensk "lördagsgodis".

Fredrik fixade däcken. Jag och Anna fixade svampen. I bakgrunden kan man se att vi även hittade en del gula kantareller samt svart trumpetsvamp. Om man nyper av det jordiga från svamparna redan i skogen blir det betydligt lättare när man kommer hem.

Solen var med oss även denna sena eftermiddag...

Till slut var all svamp rensad och tillagad för frysning, 1,8 kg trattkantareller, varav en rejäl andel "går på export" till London. Därefter serverade en dry martini i växthuset innan vi tog fram älgköttet som småputtrat i ugnen i ca 7 timmar tillsammans med hemgjord tomatsås, gul lök och vitlök. "Pulled älg" blir fantastiskt gott även om köttet är magert. Ett nytt tillbehör denna gång var "fried green tomatoes". Vi hade tomaterna och Anna visste hur man gjorde, det blev riktigt gott.  

Nu stundar en ny arbetsvecka.

Hälsningar Lena

Postat 2020-10-18 20:26 | Läst 1669 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Höstpremiär i växthuset

Höstpremiär för middag ute i växthuset blev i år på en torsdag. Vi fick långväga besök av min svåger från Texas och även systerdotter Anna från London. Eftersom Peter bara kan stanna en kväll blev det en ordentlig middag ute i det för kvällen uppvärmda glashuset. 

Det mörknar snabbt nu så det behövs en del ljuslyktor och oljelampor för att få tillräckligt med ljus. Det blev ändå ISO 5000-8000 för att få till bilder och svartvitt blev bättre än färg. 

Mat i svartvitt fungerar dock inte. Här är det älgentrecote med choronsmör, potatisgratäng och sallad. Inte så mycket tanke vid serveringen för jag trodde nog inte att det skulle bli bilder som ens gick att visa. Gott var det i alla fall. I glaset en mycket passande Chateauneuf du Pape 2017.

En enkel dessert. Nykokt hjortronsylt med vaniljglass och en klick grädde. 

Hälsningar Lena

Postat 2020-10-16 16:53 | Läst 1724 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Höstskörd och västhustömning

Eftersom söndagen bjöd på vackert väder bestämde vi oss för att det var dax att tömma växthuset och städa det inför vintern. 

Sambon sköter om putsning av glas på såväl in- som utsidan. 

Jag tar hand om sista skörden. Vi började med det redan på lördag. Jamaica Bell chili som jag hackar i matberedaren med vitlök och fryser i iskubslådan. Chili/vitlöks kuber som räcker hela vintern. 

Våra milda habanero som blir utsökt chilimarmelad.

En gigantisk mogen brandywine tomat som blev den finaste tomatsalladen till både lördag och söndagmiddag. Ett antal gröna som vi får se om de blir något ätbart av...

En hel massa småtomater. De som är spruckna blev en burk med salsa som kommer att gå åt vid nästa taco-kväll. De andra var det bara att sortera efter färg. 

Längst till höger (liten skål) ska ätas inom några dagar, nästa blå skål med röda tomater är nog som godast till nästa helg och de som precis börjat bli orange kommer att vara OK helgen därpå, resten får vi väl se vad det blir av...

När jag ändå höll på och skördade var det lika bra att plocka av grönkålen och frysa in överskottet, samt plocka in de sista gröna bönorna.  

På söndagen sken faktiskt solen och när F pysslade med växthuset åkte jag till svampskogen för att kolla in trattkantarellerna. De börjar komma upp nu, till slut.

Det fanns fortfarande en del gula kantareller...

...men det var ju i första hand dessa som jag ville plocka och jag fyllde korgen.

Bjuder även på lite "skogsbling" för det var så länge sedan jag fotade i sol bara för skojs skull.

Det blev en fin skörd från skogen och det tog en stund att ta hand om. I bakgrunden står sylten som jag kokade i morse och tomaterna som ni redan hört talas om.

Hälsningar Lena

Postat 2020-10-11 20:40 | Läst 1585 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 Nästa