B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det runda huset

Efter många års planerande och dividerande skulle det till slut byggas ett nytt hus för min fakultet, Veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Det anordnades en arkitekttävling och det kom in fyra förslag. De som segrade hade ritat en runt hus.

Eftersom jag höll på med ett "en-bild-om dagen projekt" hade jag kameran med mej rätt ofta. Jag hade egentligen inte tid att fotografera men det blev ibland bilder när jag steg ur bilen på morgonen. Så här såg det ut 28 oktober 2011 vid 7-tiden.

Den 28 november kan man i alla fall se det runda huset och det ökar i höjd ganska fort nu. Det var fortfarande barmark för vintern kom sent 2011.

Den 7:e december snöar det på bygget och jag är ute på eftermiddagen innan det blivit helt mörkt.

Det börjar likna något. Vid sidan av det runda huset börjar även andra huskroppar dyka upp. Det ska bli djurlokaler och ett djursjukhus också.

 

Den 18:e januari 2012 finns alla våningar på plats och det byggs på taket. Flytten blir mer och mer realistisk för var dag som går. Oron för de ökade kostnaderna finns också. Men husen som många av mina medarbetare sitter i är utdömda och hälsovådliga att sitta i.  Vi måste flytta.

Den 15 februari 2012 går det att göra studiebesök inne i huset. Det är uppvärmt och vi ser för första gången hur våra nya rum kommer att se ut. De ligger längs med ytterväggen med utsikt ut över campus. I mitten av huset finns våra lab och andra arbetsutrymmen. På bottenplanet finns alla nya föreläsningssalar och utrymmen för studenterna. Det är mest tomma ytor men man får i alla fall en vink om hur det kommer att se ut.

Februari 2013 och den låga solen ger fina speglingar i det runda huset glaspartier. Det börjar se färdigt ut, åtminstone på utsidan.

Idag besökte vi det runda huset för att titta på speciallokaler för undervisningen i anatomi. Mycket återstår ännu men visst kunde man föreställa sej hur det kommer att se ut med några skelett på plats, dissektionsbord med studenter runt om mm. Den här tiden nästa år förbereder vi oss för flytten som ska ske under sommaren.

 

Det var en glimt från min vardag

Lena

Postat 2013-03-01 21:34 | Läst 5648 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ladan i Ledinge

Det är inte så ofta jag har arkitektur framför mej när jag fotograferar men jag måste erkänna att jag är lite svag för vissa byggnader. Gamla lantbruksbyggnader är en sådan kategori och den här ladan, eller vad det nu är, har jag beundrat många gånger.

Man kanske byggde lador och förrådsbyggnader i tegel om man hade tillgång till det? Jag misstänker att teglet är gjort på platsen. Gården heter Ledinge och ligger strax utanför Knivsta.

Det ser ut som små fönsterluckor och man kan väl anta att de behövde både ljusinsläpp och vädringsmöjligheter.   

 

Byggnaden är väldigt vacker med sitt rödflammiga tegel och de grova trästrukturerna. Inser att det nog kanske finns information att söka om den här typen av hus på nätet. Måste kolla lite. Eller kanske någon av er som ser detta vet något om den här typen av byggnader?

Den här byggnaden står en bit ifrån. Kanske var den ämnad för förvaring av vagnar och annan lantbruksutrustning? Samma stuk på de murade delarna men mera trä.

Avslutar med en vacker gammal dörr. Ha en härlig lördag alla.

Hälsningar Lena

Postat 2013-02-23 20:01 | Läst 8985 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mitt Campus

Det här har varit mitt campus under väldigt många år; först som student, sedan som doktorand och nu som lärare och forskare. Mitt campus är kanske som vackrast under våren men det är inte så tokigt i vinterskrud heller.

 

Restaurangen "Syltan" är en gammal ladugård som restaurerats på en stilfullt sätt där mycket av den gamla ladugårdskänslan bevarats, både ute och inne. Det mindre "fårhuset" till höger inhyser numera en av studentkårerna.

 

På restaurangens "loft" finns en stor föreläsningssal där innertakets trädetaljer har bevarats. Jag borde nog ta lite bilder inne i detta hus någon gång.

 

Här finns en hel del byggnader som tydligt visar att det en gång var ett stort lantbruk på platsen.

Det är inte bara stora ladugårdar och lador som finns kvar utan även en del mindre förråd och detta lilla torp mitt på campus.

Utomhusföreläsningar, nja...inte nu kanske. Återkommer med en vårbild från denna plats. När solen börjar skina är detta ställe rätt poppis.

 Studenter och personal cyklar även till och från detta campus.

Så här fint har vi på vår innergård där vi sitter och fikar eller äter lunch när vädret tillåter. Träden är körsbärsträd och bären delar vi med fåglarna.

Bland de gamla byggnaderna reser sej nu ett antal nya, som läsare av Uppsala Nya Tidning säkert inte undgått att märka. För de som inte känner till detta universitet så är det Sveriges Lantbruksunivesitets campus i Uppsala. SLU har även campus på andra orter i landet, både i norr och i söder, men det här är mitt campus.

Hälsningar Lena

 

Postat 2013-02-12 22:33 | Läst 5682 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera