B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Var är brudarna?

" - Nu ska vi se, hmmm....spaning pågår..."

" - Finns det några vackra hönor här ? Jag provar att locka lite...."

" - HALLÅ, HALLÅ !!! HALLIHALLÅ, KOLLA VEM SOM ÄR HÄR!!! "

" - Host, host...tupp i halsen..."

" - Var är brudarna? Det är ju VÅR!!! I morgon är det sista april, kom igen nu!

" - Sökes, medelstor höna, gärna brunett...men jag är inte så kinkig...vilken tjej som helst med fjädrar går bra."  

" - Hon där med kameran tog ju faktiskt en hel serie bilder, måste ju betyda nånting......men, hon är inte min typ direkt... Finns det Tinder för fåglar? "

Nu är det fredag, yeah!

Hälsningar Lena

Postat 2022-04-29 16:34 | Läst 1828 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Svarthakedoppingar med vårkänslor

För att komma närmare svarthakedoppingarna på Kyrksjön gick jag runt sjön och fick då även den stigande solen i ryggen. Så här såg sothönsen ut som låg i dimman på några bilder i förra inlägget. De hölls sams, åtminstone just då.

Det fanns också förvånansvärt många brunänder, både honor och hannar. De verkade dock gilla den sidan av sjön som jag just lämnat, där nu även motljuset började bli så kraftigt att det vållade problem. Jag stannade på denna brygga för svarthakedoppingarna var nära...

...precis bredvid bryggan faktiskt. Här var dock inte ljuset så spännande men några närbilder fick det bli. Man kan ligga på bryggan men den ligger inte direkt på vattnet, så man får inte den riktigt låga vinkeln som kan vara önskvärt.

Det kuttrades lite överallt på sjön och jag kunde direkt se sex par doppingar och en ensam som simmade runt och ropade. Det var minst två par till vid sjöns andra sida, som jag lämnat. En kvinna med kikare kom ner och hon höll med om att så många svarthakedoppingar hade hon inte sett där något tidigare år. 

Nu gjorde de inte så mycket vid bryggan. De putsade sej...

...och vilade. Ett annat par simmade iväg längs vasskanten...

" - Hu så stora dom är, jag tittar bort och låtsas som ingenting. Dom är vegetarianer har jag hört." 

Det fanns ett par knölsvanar, de brukar hålla till där. 

Med så många doppingpar var det förstås lite konkurrens och de flög en del fram och tillbaka. Jag hade förväntat mej att få se dem "dansa" tillsammans men det verkade inte som att de hade tid med sådant.

Ett par bjöd i alla fall upp till en stunds kärleksfull dans, men det var på mycket långt avstånd så bilderna är kraftig beskurna. De höll till mitt ute på sjön så det hade inte spelat någon roll om jag stått på den andra bryggan.

Det blev dock en del flygande action, även förbi bryggan jag stod på. 

Några korta sammandrabbningar uppstod också men nu började ljuset bli både hårt och svårt där jag stod. Klockan var strax efter sju så jag behövde även åka vidare till jobbet. Jag lämnade svarthakedoppingarna för denna gång. Hoppas nu bara att några även lyckas med häckningen här.  

Nöjd efter revirstriden. Någon måste ju hålla ordning i sjön, eller hur?

Fast det verkade ändå som att de lyckades hålla sej ganska väl med varandra.

Hälsningar Lena

Postat 2022-04-27 18:00 | Läst 1049 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Äntligen en morgontur

Äntligen fick jag möjlighet att åka ut riktigt tidigt en morgon. Även om solen går upp strax efter fem så har jag inte haft möjlighet att göra en tidig gryningstur och hinna till jobbet i tid för förrän nu (i fredags). När jag kom till Kyrksjön i Bromma strax efter fem hade solen precis börjat belysa delar av sjön och några sothöns rörde sej på den dimmiga ytan.  

Det var runt noll grader och nästan helt vindstilla. En fantastiskt fin morgon.

Sothönsen var förstås lite stressade av sina artfränder men det är ju precis som det ska vara.

Ett knölsvanspar simmade sakta från den mörka dimman ut mot den del av sjön där solens strålar börjat nå fram.

Från flera håll på sjön hördes det omisskännliga ljudet av kurtiserande svarthakedoppingar...det var ju dessa fåglar jag stigit upp i ottan för att få se...mer om dessa kommer i nästa inlägg.

Hej så länge,

Lena

Postat 2022-04-25 19:59 | Läst 1149 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Vår baksida

Det här är ju inte riktigt som Björns baksidesbilder, men vi har i alla fall genomfört ett omfattande röjningsarbete på vår baksida och då tog jag några före/efter bilder. Det här är syrener som har växt sej enormt höga. Blommar gör de ju bara i toppen och det ser vi förstås från sovrumsfönstret och balkongen, men nu hade jag tröttnat på dessa risiga träd och övertalat min sambo att vi skulle kapa av det mesta.

Det här är dessutom utsikten från vårt vardagsrum och visst gillar småfåglarna att sitta i syrenerna, speciellt på vinter och vår då det hänger en automat från balkongen, men så mycket mer att titta på är det inte. Alltså skulle det bort och under påsken fanns det ju möjlighet till lite grovarbete hemma. 

Jag måste dock åka till jobbet några timmar, trots att det var helg, och när jag kom hem såg det ut så här. Återvinningsstationen var dessutom stängd. Det blev till att lägga allt på hög så länge (nu är det faktiskt borta).

Utsikten från vardagsrummet ser nu ut så här och vi får hoppas att fåglarna kommer ändå. Vi får kanske rigga några "vinterpinnar" åt dem att mellanlanda på. Min plan var också att det kanske är några fler arter från skogen som törs komma fram nu när det är mer öppet. 

Vi kapade inte syrenerna helt utan vi får se hur det blir när de börjar växa upp. Det blev i alla fall betydligt större tomt och t o m några tufsiga blåsippor tittade fram när allt ris var borta. 

En läcker middag i växthuset som blev mycket färggrann. Smörstekt torskfilé (stor torsk) med rödbetssås, potatismos och riven pepparrot. En otroligt god kombination som ju dessutom matchade en övervintrad pelargon som precis fått flytta ut. 

Hälsningar Lena

Postat 2022-04-23 16:39 | Läst 1175 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Softa sippor

Bjuder på några backsippor. De är ett viktigt vårtecken för mej och det finns en kulle på campus där de alltid kommer backsippor tidigt. Alltså kan man fota dem på en lunchpromenad. 

Här har jag använt ett 50mm f/1,2 på full öppning som ett experiment. Det blev väldig softa sippor.

Det är väldigt lite som är skarpt men det kanske inte gör så mycket. Solen sken från klarblå himmel denna dag och gav rejält med ljus. 

Soft, som sagt...

Hälsningar Lena

Postat 2022-04-22 21:12 | Läst 1428 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 Nästa