** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gott Nytt År!

Gott Nytt År alla bloggare och FS vänner! 

Hälsningar Lena

Postat 2023-12-31 15:37 | Läst 616 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Julstämning i London

Vi inledde vårt julfirande med en heldag i London. Bor man där har man förstås en tomte i en telefonkiosk som julprydnad. Vi var nyfikna på om det fanns någon häftig julbelysning i denna stora stad, så på julafton begav vi oss in till hjärtat av Londons mest fashionabla shoppingkvarter.

Vi åkte tunnelbana till Bond street och började vandra där. Det var mängder med människor ute. Mest för att titta verkade det som men många affärer var öppna.

Det här kändes inte så "juligt" men vem kan motstå pingviner och dessutom fanns det ju en fridykare med.

Ju närmare de riktigt stora, dyra modehusen vi kom desto mer folk och desto flashigare "julpyntning". Chanel och Dior har dekorerat ordentligt.

Här mötte vi också de tålmodigaste hästar jag någonsin sett. De brydde sej inte det minsta om vare sej folk eller bilar och lät sej klappas av ivriga små händer.

Dagens mobilkameror hanterar den här typen av motiv alldeles utmärkt. Mina bilder är dock tagna med Canon R5 och  Canon 24-105 mm med adapter. Allt är handhållet med ISO 2000 eller högre. 

Trots trängseln var det en fin stämning och lugnt bland alla människor. Vi tappade bort varandra några gånger men det var bara att stanna och invänta den/de som släntrat efter.

Den största julkalender jag någonsin sett.

London hade inte så mycket tomtar, däremot väldigt många stora änglar. Här vid Piccadilly Circus.

Mer änglar.

I Soho var det mer fantasi och planeter. Det här är antagligen så nära astrofoto jag kommer att komma. 

Passerade Broadwick Soho Hotel på väg mot en lämplig tunnelbanestation. Vi hade fått ett intensiv jättedos av julbelysning, julmusik, dofter och människor. Det kändes precis lagom att åka tillbaka hem till min systerdotter och avrunda julafton.

 

En diskret liten, men riktig, julgran, några paket och en hund som blev väldigt misstänksam när hon plötsligt skulle sitta där och bara se fin ut. Hon ville ju helst bara att vi skulle gosa eller leka med henne, när hon fått vara ensam "såååå" länge (dvs ett par timmar :-)

God fortsättning allihopa,

hälsningar Lena 

Postat 2023-12-29 16:54 | Läst 642 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Det lackar mot jul

Här ser det minsann ut att bli en vit jul och SMHI har t o m utlovat sol den 24:e. Det kan bli en riktigt vacker julafton. Dock inte där vi är, men det är lika bra för skulle det komma snö blir det bara kaos. 

Vi har i alla fall fyllt på fågelautomaterna till brädden, så de ska ha något att plocka i sej när nu vintern gjorde ett återtåg och temperaturen sjunker. 

De här kompisarna har vi knappt sett skymten av de senaste dagarna, men de kom på besök nu när marken återigen är täckt med snö. Det sista av grönkålen och den nervissnade bladpersiljan har gått åt. De fick några juläpplen.

Ha en riktigt fin jul allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2023-12-22 13:08 | Läst 695 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mer ljus i mörkret

Vi fick mer snö som återigen täckte marken och även om det inte var rimfrost så var det en del snö på trädgrenarna. Då åkte jag ut en sväng för att experimentera i mörkret. När jag kom till parkeringen, där det går att stå utan att bli påkörd i mörkret, insåg jag att stativplattan inte satt på kameran och inte heller på stativet. Tanklöst, men jag testade utan och med ISO på 10 000. Bilderna gör sej bäst mot svart bakgrund (förstorade). Skärmen kommer förstås också att påverka hur mycket som går fram. Jag har medvetet bevarat dem mörka.

Jag hade bara bilarnas ljus att leka med på detta ställe och snön. De flesta bilderna slängde jag men dessa tre tyckte jag var värda att visa.

Den här blev min favorit. Bilarnas lyktor gav olika effekter, antar att det har att göra med hur nya bilarna är. Det här är en väg på landet och det passerade nog en och annan bil som inte var av nyaste modell. Hel- eller halvljus gav också stora skillnader i effekter. Manuell exponering av alla bilder.

Hälsningar Lena

Postat 2023-12-21 08:18 | Läst 447 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Motljus

Jag tar också fram några arkivbilder, eftersom dagarna inte räcker till och vädret är riktigt trist. De är från mitten av november i år, innan det hade kommit så mycket snö. Jag besökte en fågelmatning utanför Salbohed för att spana på nötkråkor. Där finns alltid ett helt gäng med småfåglar och just denna dag kom solen fram en stund och då satsade jag på motljusbilder. Så här ser den del av matningen ut där jag la ut lite extra fina frön och nötter.  

Det var full fart hela tiden och bilderna i detta inlägg är tagna inom några minuter (sedan gick solen i moln). Eftersom jag var själv på platsen kunde jag gå runt som jag ville. I normala fall tror jag de flesta fotar denna plats från andra hållet, i medljus. 

Som vid tidigare besök var nötväckorna särskilt aktiva och de ville inte ha sällskap vid matbordet.

De bjöd på en del fin action.

Jag vet inte hur många nötväckor det var, antagligen minst 10. De var för det mesta herre på täppan i denna restaurang. Det finns flera platser att äta på och en jättestor fröautomat där det kunde sitta många fåglar samtidigt.

Det fanns också en del svartmesar, enstaka tofsmesar, hackspett samt de annars mest vanliga gästerna talgoxe och blåmes. Så fort en nötväcka lämnat kom dock en annan inflygande för att ta plats.

Lite mer snö hade varit kul, men precis på denna plats var det mesta av den pudriga snön bortflaxad av de ivriga gästerna. 

Här är det i alla fall svartmesar och en talgoxe som tyckte att det blev för trångt kring maten.

Men de hinner inte mer än göra upp förrän en nötväcka kommer inflygande för att ta för sej.

Nötväckan skulle alltid ha sista ordet.

Hälsningar Lena

Postat 2023-12-17 21:30 | Läst 548 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 Nästa