B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Knuthöjdsmosse, nästa morgon

Jag sov gott i bilen medan regnet smattrade. Mobilen ringde 03:15 och det kom bara enstaka plopp på biltaket. Solen var på väg upp och jag kom snabbt ut på mossen.

Det var helt stilla men några fåglar hade börjat röra på sej.

En gåsfamilj rörde sej sakta bland blommorna, med en vaktande förälder som håller utkik.

Några gräsänder kom simmande....hmmm?

Med tanke på den gula kycklingen jag såg härom dagen, undrar jag hur denna såg ut som liten?

Solen hade börjat leta sej upp över trädtopparna, men det låg fortfarande lite regn i luften. Regnbågen visade sig en kort stund.

Skymtade två smålommar som låg och vilade på det blanka vattnet.

De började vakna till och jag stannade en lång stund här för att se vad de skulle ta sig för.

Det blev en del parsimning....

Man vill ju gärna ha lite action och till slut verkade det som att åtminstone en skulle bjuda på en uppvisning.

Mitt under startförberedelserna verkar den komma av sej...

....den saktar in...

....och slår sej ner i samma pöl igen. Nåja, den skvätte ju runt en del i alla fall.

Klockan var strax efter fem och jag åt frukost på en av de nya spångarna. Där har man satt upp ett skydd så man kan sitta bakom en vägg och titta genom öppningar. Dessa två smålommar tog sovmorgon och snusade gott under hela min långa frukost.

Jag vandrade ut igen och nu är gåsfamiljen på väg ut på en simtur. Föräldrarna vaktar när de små kliver ut i vattnet. 

De har full koll på sina kycklingar och spanar av omgivningen. Kanadagässen är vaksamma föräldrar och man kan förstå varför de lyckas bra med sina kullar.

Jag fick syn på en gåsfamilj till. Jag såg nog dessa redan i går kväll men det var för mörkt på det avståndet för att jag skulle förstå att det var stora ungar.

De betedde sej fortfarande som kycklingar när de skulle gå i vattnet och föräldrarna vaktade hela proceduren.

Jag passerade det ena lomparet igen och nu var det mer synkroniserad parsimning. På denna plats har man också byggt en ny liten spång som slutar med en plattform. Fåglarna simmade förvånansvärt nära plattformen.

Det var ett par killar ute på mossen som också övernattat, fast i tält. Här sitter de på en av de små plattformarna och där var det en del action när fyra smålommar plötsligt landade i samma pöl. Om ni undrar över hur det går med en labrador när man skådar fåglar på en mosse så kan jag intyga att det var en mycket stillsam och väluppfostrad hund på 11 år. Men den tyckte det var tråkigt att den inte ens fick gräva i den blöta mossan, bara kladda lite...

Det var allt från detta besök på mossen. Undrar om det blir fler smålommar hos det par som såg ut att ruva ?

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-30 07:45 | Läst 4969 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Knuthöjdsmosse

I slutet av förra veckan satsade jag på att SMHIs rapport skulle stämma och drog till Knuthöjdsmosse efter jobbet. Kunde inte motstå lupinerna som kantar vägen även om det var svårt att hitta en plats att stanna på.

När jag kom fram låg solen lågt bakom en bank av tunga moln. Men det regnade inte.

Jag hann inte mer än börja gå på spången förrän jag hörde ivrigt plaskande och en lom kom farande i luften. Det här började ju bra...

Ute på mossen spanade en ensam gås.

Kanske var det den här den letade efter....?

De här var i alla fall ett par men jag såg inte till några ungar. På marken blommade små rosa blommor som gav en vacker färgskiftning.

Jag fortsatte runt på spången och det var väldigt stilla. Hittade till slut en smålom som låg på ett bo. Då hade det även börjat falla ett stilla regn.

En partner simmade nära och regnet tilltog. SMHI hade fel, det skulle ju inte regna. Jag gick tillbaka till min bil och rullade ut sovsäcken. Det går precis att ligga på diagonalen i bagageutrymmet om man fäller baksätet. Regnet smattrade mot biltaket när jag lyssnade på slutet på min talbok.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-29 07:30 | Läst 6277 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Godsakerna frodas

I år har vi verkligen utnyttjat vårt nya växthus till fullo och alla plantor som vi drivit upp under vintern fick flytta ut i rätt tid. De första körsbärstomaterna är bara dagar från att bli röda.

Bifftomaterna är på gång och jag längtar tills vi kan skörda denna. Sorten heter Brandywine och en tomat blir en utsökt sallad för två personer om man skivar den, varvar med tunna skivor röd lök, god olivolja, flingsalt, nymalen svartpeppar och lite hackat bladgrönt (som vi har gott om).

Västeråsgurkor och slanggurkor tävlar i klättring längs näten som vi hängt upp. Vi får gurkor tidigare i år än vi någonsin fått förut.

Jamaica Bell chili. Ett träd som vi hade i köket hela vintern. Nu mognar ett par hundra frukter. Chilin är mellanstark. Om man tar ur kärnorna och fyller med mjukost, samt placerar på grillen eller i ugnen ca 10 minuter, blir de utsökta. Annars fungerar de i alla typer av rätter och hettan minskar markant om de tillagas.

Jalapeno, för de riktigt starka rätterna och till mina egna inläggningar.

Mild Habanero, det är faktiskt sant. Det finns milda sorter och denna kan man knapra på som tilltugg till sommardrinken utan att tårarna rinner. Den smakar inte som någon annan chili jag smakat förut.

Dill! En krydda som jag älskar men som är svår att odla på friland. Jag odlar nu enbart dill i krukor och ser till att det finns färsk hela sommaren och lite extra för att frysa och ha under vintern.

Utanför växthuset har vi två odlingsbäddar infällda i trädäcket som är vår altan. Bladkryddorna frodas och jag har mängder med gräslök, salvia, blad- och kruspersilja, timjan, rosmarin och dragon. I växthuset har jag en kruka med oregano för den sprider sej ohämmat om man har den i odlingslådorna. Pesto, bara att hämta ingredienserna utanför köket. I bakgrunden växer vitlök, spenat, sallad och jordärtskockor (som växer fint i total skugga).

Sockerärtor kan man odla på höjden (vår trädgård är liten) och jag har ett torn med ärtplantor som nu börjat blomma.

Här kommer den första bönan. Önskar att jag kunde ha lite mer bönor för vi äter upp varenda en.  De går bra att frysa och jag skulle gärna göra det om jag hade mer utrymme för bönplantor.

Salladen frodas i regnet och vi frossar i isbergssallad, spenatblad, ruccola och romansallad. Min timjan blommar men det gör inte så mycket. Det är lite av en vinterkrydda för mej, till älggrytor och liknande.

I min sambos hydroponiska experiment trivs romansalladen bra med koriander. Färsk korinander är verkligen en lyx. 

Till min stora glädje är de första squashen nu på gång. Vi har runda, gröna och vanliga gula och det är de runda som kommer först. Den här kanske vi kan lägga på grillen nästa helg. De är finast om de inte får bli för stora.

Vår tomt är bara drygt 800 kvadratmeter men det går att odla en hel del godsaker om man bara vill.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-28 10:50 | Läst 5365 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Djurlivet i Boulognerskogen

Under ett kort besök i Gävle stannade jag till i en park som heter Boulognerskogen. Solen hade precis kommit fram efter en regnskur och grönskan såg mycket inbjudande ut. Små vattendrag med broar och promenadvägar karaktäriserar den här delen av parken.

Det var ganska mörkt och trädens speglingar gjorde vattnet grönskimrande.

Inte helt oväntat fanns det gräsänder i dessa vattendrag.

Men vad är nu detta?

Den här stolta gräsandshonan hade en liten gul dunboll bland sina mörkspräckliga telningar.

Antagligen finns det gener från tamanka i honan eller den hanne hon parat sej med och så blev det en gul kyckling i denna kull. Den borde bli helt eller delvis vit när den blir vuxen.

Om den överlever...Den lilla gula kycklingen lyste på de mörka gröna vattnet där de brunspräckliga ungarna var väl kamouflerade.

Plötsligt började ett gäng skrattmåsar föra ett oherrans oväsen och jag gick för att undersöka. Jag var nu nära kraftverksdammen och såg att ett brunt djur rörde sej vid kanten. 

Förstod inte riktigt vad jag såg först men tog några bilder....

Sedan kom den fram och visade sig. En mink. Minken hör egentligen inte hemma hos oss i Skandinavien och den ställer till stora problem för vissa sjöfåglar. Men det är ändå spännande att få se en på så nära håll...

Den hade också en stor börda att bära på. Middagsmat, ... kanske en död råtta tänkte jag först...

Men sedan såg jag genom kamerans tele att den bar på en minkunge som var i allra högsta grad levande.

Skrattmåsarna hade nog gärna tagit den men minkhonan simmade iväg över ån med sin unge i munnen.

På andra sidan försvann hon snabbt med ungen in bland de stora stenarna och det höga gräset. Tänk vad man kan stöta på under en timmes promenad i Boulognerskogen.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-27 11:15 | Läst 6528 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Sol, säl och sommardyk

Jag skrev ju tidigare i veckan att vi hade fint väder under midsommarhelgen. Så här såg det ut när vi la till för lunch ute vid Väderöarna på midsommarafton.

Resan ut hade dock varit lite guppig....men eftersom det var mest dyningar, och inte direkt blåsigt, blev det lugnare på lördag och söndag.

Men det innebär ändå att alla bilder med horisont är justerade för just sned horisont, ibland var det väldigt snett....

Så här kan en lunchplats se ut. Man kan inte lägga till var som helst för de flesta öarna är skyddade under sommaren pga sälar och fåglar.

Sälfamiljerna låg och myste i solen.

Många små kutar låg med sina mammor.

Det bästa på lunchen är när man lyckats få sista biten sockerkaka och får skrapa rent hela fatet, åtminstone tycker vår dykkompis Roger det. Lägg märke till hällristningarna bakom hans huvud.

Vi fick i alla fall några småsillar (utan nubbe) på vårt första dyk. Dock inga stora stim som vi såg förra året. De fanns nog där men inte runt de öar vi dök. 

En mycket stor hummer, fast jag vet att det är svårt se om man inte har något att jämföra med. Klorna blir väldigt grova på en stor hummer och det kanske man kan ana på denna bild.

"Död mans hand" är namnet på de vita fingerlika samlingarna på väggen. De finns även i orange.

Fiskarna på denna bild är blågylta. De blåa hannarna, som kallas blåstråle,  är antagligen vår färggrannaste fisk. Honorna är rödaktiga och man kan se tre till höger.

Mer död mans hand och en stor fin anemon. Sikten var bäst på ca 20 m och djupare. Det här är ungefär 15-17 m om jag minns rätt.

Den vackra sjöstjärnan heter röd solstjärna och är mycket praktfull.

Efter två härliga dyk och några timmar i solen styrde vi tillbaka mot Hamburgsund med både Jolly Roger och stämningen i topp.

Hälsningar Lena

Postat 2015-06-26 13:23 | Läst 6297 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 Nästa