B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

ISDYK

Jag försöker övertala min sambo, tillika följeslagare under ytan, att det är dax att göra ett isdyk. Det var flera år sedan sist och jag har helt annan kamerautrustning nu än jag hade då vi senast var under isen och simmade. Jag vill ner och testa lite....

Min sambo suckar tungt, för det är rätt jobbigt att isdyka. Bara att såga upp vaken och få upp isen brukar resultera i att man är delvis blöt och delvis svettig. Helst ska man dessutom vara fyra personer. Två som dyker och två som vaktar och håller linan på ytan. Jag kan bara hålla med, det är jobbigt och våra dykkompisar har inte blivit yngre heller...

På det här dyket var vi på ett populärt vrak som heter Harm. På sommaren är det ett långt ytsim ut till vraket men på vintern drar man bara ut grejerna på en pulka. Dessutom är sikten bättre än någonsin mitt i vintern. Vraket ligger på 18 m och linan som dykarna har med sej kan ses till vänster. I detta fall en lina för grottdykare som är lindad på en spole som dykaren har i handen.

Det här var det bästa dyket jag gjort på detta vrak, men jag hade inte ens en kamera för undervattensbruk med mej. Det sista momentet efter ett isdyk som brukar vara riktigt jobbigt är förstås att ta sej upp ur vaken. Men det brukar bidra till att få upp värmen...

Man kan ju också göra isdyket sent på säsongen och inte behöva såga upp en vak. Det här är i ett kalkbrott i Vagnhärad, som är mycket populärt bland dykare året runt. Inga båtar eller vattenskotrar, ingen ström, vindskyddat och lättnavigerat. Tyvärr finns det inte så mycke att se.

Har man tur kan man få se en kräfta. På sommaren finns det också en och annan abborre och det har hänt att vi har sett paddor, även väldigt djupt.

Vad gör man då? Tja, i kalkbrottet finns det lite prylar t ex ett badkar och en spegel som dykare riggat. Djupare ner finns det massor med bråte. Oftast övar man på olika tekniker och säkerhetsdrillar i ett brott. Vissa kurser förekommer också här.

Om man tittar upp genom hål i isen kan det se ut så här genom en gammal kompaktkamera (Olympus C8080). Alldeles under isen kan man göra roliga fotoexperiment och det är precis vad jag skulle vilja göra nu.

För er som undrar kan jag intyga att det inte är kallare i vattnet än under ett dyk i maj. Temperaturen är 2-4 grader och det är den även långt efter islossningen. Det gäller bara att klä sej rätt...och dra igen dragkedjan ordentligt!

Hej så länge

Lena 

 

Postat 2013-02-27 21:00 | Läst 6529 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Lätt att hamna i skymundan

När den fina domherren började gymnastisera igår hamnade några av mina gamla små favoriter i skymundan. Dessa bilder blev inte ens sorterade igår.

Pilfinkarna spanade jag på en lång stund. De slår sej gärna ner vid en automat och sitter där tills de är nöjda. Ganska säkra av sej. Bra modeller.

Nötväckan har vi inte sett på ett par veckor men den dök upp i helgen och intog hampfrön i sin vanliga pose, upp och ner.

Till skillnad från pilfinken så är talltitan blixtsnabb vid automaten. Tre frön verkar den kunna bära, sedan drar den.

Nyheten från förra helgen, svartmesen, är också väldigt snabb när det förser sej.

Den hugger ett frö, sedan "take off" och den är puts väck. Detta är inte en bild som visar en landning utan den är tagen i serie men bilden ovan. Det är en startbild, och den har inte fällt ut vingarna ens.

 

Ha en bra vecka

Lena

Postat 2013-02-25 20:59 | Läst 4413 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lite stretching i äppelträdet

Det märks att våren så sakteliga är på väg för det är ett väldigt ståhej bland småfåglarna vid foderstationen. De jagar runt, härjar med varandra, jagar bort andra arter, när de inte sitter och sjunger för full hals.

De vanliga gästerna är förstås på plats från gryning till skymning. Här sitter talgoxen och småpratar för den som orkar lyssna. 

Den bedårande blåmesen har nu börjat sitta i en av syrenerna och kvittra mellan måltiderna. Kolla in knopparna på grenen.

 

En ny gäst för säsongen är tofsmesen som dök upp idag. Flera stycken satt plötsligt i häcken när de inte hängde i talgblocken.

Rätt charmiga med den lilla tofsen på huvudet. Spanande som vanligt efter stjärtmesar men de har inte behagat dyka upp på flera veckor. När jag var på väg att ge upp kom istället en annan furstlig gäst.

En pampig domherre satt plötsligt i äppelträdet och småspråkade. Dock fanns det inga honor att prata med.

När den suttit en stund började den istället stretcha benen och vingarna. En i taget, böj och sträck.

Stjärten fick också en liten sträckning så att alla pennorna skulle hamna i perfekt ordning. Den visade upp sej i all sin prakt och så fanns det inga honor som tittade. Men den hamnade ju på FS istället.

 

Hälsningar Lena

Postat 2013-02-24 18:54 | Läst 4296 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ladan i Ledinge

Det är inte så ofta jag har arkitektur framför mej när jag fotograferar men jag måste erkänna att jag är lite svag för vissa byggnader. Gamla lantbruksbyggnader är en sådan kategori och den här ladan, eller vad det nu är, har jag beundrat många gånger.

Man kanske byggde lador och förrådsbyggnader i tegel om man hade tillgång till det? Jag misstänker att teglet är gjort på platsen. Gården heter Ledinge och ligger strax utanför Knivsta.

Det ser ut som små fönsterluckor och man kan väl anta att de behövde både ljusinsläpp och vädringsmöjligheter.   

 

Byggnaden är väldigt vacker med sitt rödflammiga tegel och de grova trästrukturerna. Inser att det nog kanske finns information att söka om den här typen av hus på nätet. Måste kolla lite. Eller kanske någon av er som ser detta vet något om den här typen av byggnader?

Den här byggnaden står en bit ifrån. Kanske var den ämnad för förvaring av vagnar och annan lantbruksutrustning? Samma stuk på de murade delarna men mera trä.

Avslutar med en vacker gammal dörr. Ha en härlig lördag alla.

Hälsningar Lena

Postat 2013-02-23 20:01 | Läst 8935 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

VÅRTECKEN !

Vi går väl alla och spanar efter olika vårtecken och ikväll tänkte jag dela ett av mina säkra vårtecken med Er.

       

När det kommer killingar i den här lilla getbesättningen gör jag alltid en tur dit och hälsar på. Killingar som bara är några dagar gamla studsar redan runt i vilda lekar.

Även vuxna getter gillar att hoppa upp på inredningen så de har fått ett gammalt bord att stå på när de så behagar. Den här killingen vill nog helst att mamma ska komma ner så den kan ta för sej i mjölkbaren.

De är ju lite extra oemotståndliga när de ler mot fotografen...

ID-nummer måste man ha om man är en svensk get och även om brickorna inte är så stora som till nötkreatur så är det väl så tunga för örat på en killing.

" - Yeah, plastbackar är hur kul som helst ! "

" - I kväll ska vi ha fredagsmys"

 

 

Ha en bra helg allihopa

Lena 

 

Postat 2013-02-22 17:35 | Läst 6936 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa