B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Helt galet, eller...?

Idag hade jag en av mina spridda enstaka semesterdagar och jag bestämde mej för att utnyttja den maximalt. Jag gick och la mej vid åtta-tiden i går kväll och ställde klockan på 24:00. Den behövdes inte, jag vaknade 20 minuter i tolv...

Kvart över tolv satte jag mig i bilen och körde till Knuthöjdsmosse i Hällefors. Vid det första besöket bestämde vi att vi skulle försöka åka tillbaka en gång i augusti. För att hinna med det innan vi åker till Norge (och ha någorlunda bra väder) måste det ske nu ! Min sambo måste jobba, så fick åka själv... 

Jag kom fram ca kvart över tre på morgonen och det var kanske i tidigaste laget. Det var fortfarande väldigt mörkt på parkeringen. Väl ute på mossen kunde man dock se att det började ljusna och fåglarna hade minsann vaknat. Vilka ljud !

Både högljudda knarranden och ihållande rop hördes från alla håll. Smålommarna hade koll på varandra, eller vad de nu pratade om. De passerade också fåglar ovanför mitt huvud, men det var alldeles för mörkt för att fotografera med tele. Jag stod bara där och lyssnade....

När det blivit aningen ljusare fick jag syn på två fåglar som jag hört ganska nära. Här svarar de på någons rop bortanför trädtopparna.

Plötsligt damp det ner två gäss med ganska mycket plaskande. Jag hade hört dem på avstånd och skymtat ett antal kanadagäss som gjorde morgontoalett. Nu var det tydligen dags för flygövningar. 

Solen började titta fram mellan träden och naturligtvis var det för varmt för dimma. Bilens termometer hade visat 17 grader när jag kom, dessutom blåste det lätt.

En ensam lom simmade i en pöl och gav ibland ifrån sej en serie ljud.

De båda fåglarna som jag titta på tidigare bestämde sej plötsligt för att ta en flygtur. Solen hade nu precis kommit ovanför trädtopparna och jag stod med motljus snett från sidan.

De simmade båda bort till änden av pölen, för viss startsträcka behöver de tydligen.

De kom i alla fall iväg efter lite skvättande och denna får bli dagens bild 212.

Klockan visade 05:43 och det var helt fantastiskt att stå där på mossen.

De flög bara en kort tur och landade sedan i samma pöl igen. Jag slog mej ner på plankorna och tog fram min frukost. Ingen idé att stressa, jag har ju semester dela dagen. Blev dock tvungen att sova bort ett par timmar utanför Örebro på hemvägen.

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-31 18:13 | Läst 3983 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

THE CROW

Spanar ut över "ägorna" vid Kungsängen...Dagens bild 211.

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-30 16:26 | Läst 3574 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

En flock med ??? Ja, det är frågan ?

Tog en kvällstur till Hjälstaviken. Sambon följde med enbart för att få cykla hem. Jag gick tillfågeltornet och spanade lite. Det var en hel del fåglar men också andra djur. En flock fyrbenta betade långt ute i vassen.

När jag stått en stund och bekantat mej med kvällen fågelliv hörde jag det mycket specifika ljudet av tranor. De ser lite vingliga och oorganiserade ut när de är på väg att landa.

Här har de tydligen bestämt sej för en landningsplats för plötsligt verkar de mer fokuserade.

Den här lilla flocken studerade jag en lång stund (och samlade en del bilder av). Det här är fåglar som jag har svårt att artbestämma och avståndet var tyvärr lite för långt för min utrustning.

När jag som bäst spanar på vadarna hör jag ett intensivt pipande och får syn på denna flock.

När de vänder i luften ser de ut så här och jag har inte en aning om vad det är. De svepte runt i hastiga rörelser, som ett fiskstim, och svepte även ganska lågt över vattnet. Finns det någon kunnig som vet vad det här är för art ? De får i alla fall bli dagens bild 210.

Molnen hopade sej och jag vandrade tillbaka till bilen. Jag väntad en stund för att få några fåglar framför dessa moln men inte ens gässen ville "leka den leken".

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-29 22:03 | Läst 4433 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Stora Kalholmen I och DB 206-209

På fredagsmorgon åkte vi med en Vaxholmsbåt till ön Stora Kalholmen, där vi de fem åren tillbringat en långhelg med min sambos familj. I år var det lite dålig tajming då detta evenemang inträffade samtidigt med "Resan i Säter".  Vi har oftast haft tur med vädret men aldrig har det varit så varmt som i år eller så varmt i vattnet. Dagens bild 206 får därför bli från kvällsdoppet efter middagen på fredag.

Denna helg ville vi också fira lite extra med Fredriks föräldrar som nyligen haft sin guldbröllopsdag. Trots att glasen var av plast smakade det välkylda bubblet bra och vi avnjöt en trerätters middag i solnedgången med utsikt över vattnet. Dagens bild 207.

Lördagskvällen avslutades med ett sent nattbad som var himmelsk härligt, men på söndagen fick även vi en släng av ovädret som drog fram över Stockholm. Fredriks syster med familj ger sej av i småregnet ett par timmar försenade pga åska. vilket får bli dagens bild 208.

Mer från vår fina helg på Kalholmen kommer i ett senare inlägg.

Efter tre timmar med Vaxholmsbåt till Nacka Strand och en dryg timmes bilresa kom vi hem vid 22-tiden och kunde konstatera att det tack och lov regnat även i Knivsta. Vi hjälper en granne med trädgårdsvattning och det var bara några få krukor som behövde lite påfyllning. Hos grannen finns det vackra tistlar och de bli dagens bild 209, toppad med en humla.

Snart dags att gå och vattna igen, idag har det inte kommit något regn, ännu...

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-28 18:43 | Läst 3597 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Sommar och vinter

På väg till jobbet i morse stannade jag ganska impulsivt vid en hage med betande djur. Jag  har stannat här förut för det är en busshållplats som gör det möjligt att stanna till, åtminstone en kortis. Jag tog några bilder och den ovan får bli dagens bild 205. Jag insåg att den här vyn har jag nog någonstans i arkivet....

...och visst hade jag det. Januari 2013 såg det ut så här. Det är inte exakt samma vinkeln men staketet och vissa träd tyder på att det är samma plats. Jag minns att det var riktigt krispigt denna dag.

Nu drar jag ut i skärgården,

hälsningar Lena

Postat 2014-07-24 20:17 | Läst 4352 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa