B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fjädrar gör sej bäst på fåglar

Vädret har varit strålande hela veckan även om nätterna varit i kallaste laget. Det långa dagarna gör att man kan hinna med en tur i naturen både före och efter jobbet. Jag hinner inte varje dag men med ljuset ute nu kan man vara lite flexibel. Dessutom händer det massor.....Tranorna har börjat anlända. Inga mängder men ett par här och där.

Jag stod i tornet bakom jobbet i går eftermiddag och tre sångsvanar gjorde högljudd entré. Ibland kommer fåglar väldigt nära när man står på lagom inflygningshöjd. Bilden är bara beskuren lite till höger och nertill. Sångsvanar är stora !

De gjorde en loop och svängde upp mot mej...

...ett tag såg det ut att bli en katastrofal landning...

...men de kom ner galant alla tre på issörjan som fortfarande ligger på delar av Fyrisån.

Inte långt därifrån gjorde en knölsvan vad som såg ut som en väl burdus landning vid en artfrände. Det visade sig vara något helt annat...kanske är det så här knölsvanar stöter på varandra ?.... 

...för kort därefter kunde man se dem kärleksfullt gnida sina halsar mot varandra. Våren bjuder på fina glimtar om man bara är ute och ser sej omkring.

Tornfalkarna vid Kungsängen vaktar sin låda och ser ut att njuta av solen. Runt omkring dem går gäss. I veckan har jag sett grågäss, sädgäss, kanadagäss och enstaka bläsgäss. Tofsviporna har också kommit men då måste man till Hjälsta än så länge.

Under en lunchpromenad i måndags passerade "den store" över mitt huvud. Visst är det coolt när man kan gå ut en sväng utanför jobbet och det passerar en havsörn ? Alla gässen på Fyrisån flög förstås upp åt olika håll. Full kakafoni!

Det här tror jag är en ormvråk. Fångad en sen eftermiddag vid Fysingen.

Jag visade tidigare i veckan att stararna anlänt till Uppsala och den här solosångaren fångade jag igår. Det stod en man med tubkikare alldeles under trädet där denna stare satt och han sa att den härmat olika billjud innan den började sjunga starsång. Den har klätt sej i sina vackraste fjädrar lagom till påsk.

Under en kort sväng i skogen hemmavid  mötte jag de vanliga småfåglarna men också en ringduva som försiktigt spanade ner mot grannens matning....

....den valde sedan att promenera in till matplatsen, sträcka på sej i solljuset...och visa sin fina fjädrar....

Påskriset är vackert som det är. Fjädrar gör sej bäst på fåglar.

Glad Påsk allihopa!

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-30 15:57 | Läst 3429 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Dagens överraskning!

Skärtorsdag innebär halv dag och solen strålade från en blå himmel. Jag hade hela eftermiddagen fri att åka till de olika fina fågellokaler som finns inom rimligt avstånd. Jag hade en hel del på minneskortet när jag vid tretiden kom fram till Fysingen i Rosersberg. I skarpt motljus spanade jag ut i vassen....en mörk filur som rör sej.....avståndet är rätt långt för 400 mm...

Inser att det är en rördrom som sitter i vassen...wow tänker jag, inte en fågel man ser särskilt ofta. Jag kan inte komma närmare för det är vatten mellan mej och fågeln. Jag kan bara stå kvar och spana. Solen värmer och det är riktigt mysigt...

Efter en stund märker jag att det är två mörka skepnader som rör sej i vassen. Jag lyckades aldrig få en bild då båda fåglarna syntes ordentlig men det är faktiskt två rördromar. Trots svårt ljus och långt avstånd kändes det ändå som en högtidsstund.

Det här är en fågel som man hör på försommaren, men väldigt sällan ser. En höjdare på skärtorsdagen.

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-29 19:52 | Läst 4457 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Så kom staren

Först som ett rörligt kluster på himlen...som ändrade riktning flera gånger...

...tills de passerade på rätt nära håll snett framför mej...

...för att landa på vallen i en skur av gnistrande granna fåglar. Staren har kommit till Uppsala.

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-27 17:54 | Läst 3083 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Helgens höjdpunkter

Vårpremiär i växthuset. Lördagskväll åt vi middag ute. Visserligen med lite extra värme och belysning men mysigt var det ändå.

Förrätten var så enkel som en mogen avocado med lite vitlöksvinägrett. Enkelt (om man kan få tag i mogen avocado) och mycket gott. Middagen var kryddiga älgjärpar smaksatta med plommon och bacon serverat med en mangosallad och en het pepparrotssås. En höjdare och väldigt nyttigt för att vara en lördagmiddag, åtminstone från vårt kök. 

Söndag förmiddag åkte vi ut och spanade på alla de gäss som nu börjar landa runt våra breddgrader. 

Grågås, sädgås, någon kanadagås och kanske något annat....det ska i alla fall finnas på denna och bilden ovanför. Tofsviporna har också anlänt samt starar och sånglärkor.

Grågäss

Dagens höjdpunkt blev nog ändå kungsörnen. Avståndet är långt och bilderna kraftigt beskurna men det känns ändå lite extra att få se en kungsörn. Vi har fått se fantastiska bilder på kungsörn fotade från gömsle här på FS men när man bara är ute på en dagsutflykt blir det något annat tycker jag. Den fågeln satte helt klart lite guldkant på dagens utflykt.   

Avslutar med en nötväcka men näbben full av lera. De häckar gärna i gamla hackspettbon eller holkar och anpassar storleken på hålet genom att fylla i med lera. Finurliga små nötväckor minsann. Den här jobbade verkligen med att få med sej så mycket lera som möjligt.

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-25 17:59 | Läst 2861 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tornet

Nu när jag inte har så mycket fokus på att allt ska vara nytaget till bloggen kan man ju experimentera med arkivbilder. Detta bildexperiment består av fem olika bilder från mina egna arkiv....och en del pyssel. 

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-24 16:15 | Läst 3395 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa