B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Imse vimse

Jag jobbar i ett projekt som handlar om att göra konstgjord spindeltråd och som en del av projektet tittar vi på hur spindlarna gör, dvs hur proteinerna bildas i spindels spinnkörtlar och hur de formas till tråd. Vår modellspindel just nu är brospindeln (Larinioides sclopetarius). Det behövs alltid dekorativa bilder i presentationer och liknande så vi hade en fotosession igår. Just bilden ovan fungerar kanske inte men jag tyckte den blev lite cool ändå. Gick ut med väl lång slutartid....

Bilderna är tagna inomhus när spindeln spinner tråd, vilket man kan få dem att göra ganska lätt. Hon som hanterar spindeln har fått på sej ett svart sammetsskynke. Det är en stor hona som spinner. Brospindlarna är nattaktiva dvs spinner sina stora hjulnät när det blivit mörkt. Man hittar dem på broräcken, båtbryggor och husfasader nära vatten.

Belysningen är en dyklampa och jag använder 100 mm makro på Canon 5d mk IV. Spindeln är för stor för att få skärpa på hela djuret, så det blir en balansgång mellan olika detaljer och tråden, som ju är lite viktig för oss. Ögonen är tyvärr väldigt små och sitter högt upp på huvudet vilket gör dem svåra att se när spindeln hänger i tråden. 

I bakkroppen finns sju olika par körtlar som tillverkar olika sorters tråd, så särskilt enkelt är det inte.

Hälsningar Lena 

Postat 2019-10-25 17:11 | Läst 755 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Semesteraktiviteter i trädgården

Jag har semester och ägnar mej mest åt "vettiga saker" som att plocka av alla våra röda vinbär, städa i de bortglömda hörnorna, lägga in gurka etc.....men det är lätt att komma på avvägar.... i häcken bredvid vinbärsbuskarna hittade jag t ex denna distraktion.

Det verkar även som att det är tillökning på gång i just denna familj...

De vackra flugorna finns ju överallt och jag försöker vara mer förstående än irriterad då de även kommer in.

Fjärilarna brukar jag ka koll på men än så länge har bara denna art av kolfjäril visat sej framför mitt objektiv...

De finns dock där i överflöd just nu och jag kan förstås inte motstå dem.

När jag vattnade hos grannen hittade jag denna tjusiga hjulspindel som hade byggt ett vackert nät, antagligen för att ingen var hemma och störde den i sitt byggande mitt på altanen.

De utför ett konststycke varje dag i mina ögon...

Testade med lite blixt också.... hoppades att en del av nätet skulle framträda. Alla bilder är tagna handhållet med Canon 100 mm makro (den gamla..) och en 7d mk II eller 5d mk III.

Från en annan vinkel blev bakgrunden mer färgrik men det fanns också mängder med oönskat "bling" från t ex bilar (vi bor ju i ett villaområde...). Hur jag än vred kameran kunde jag inte bli av med det sista "blinget". Nätet satt delvis i en husvägg som begränsade möjligheterna.

Slutligen försökte jag uttnyttja detta "bling" till något annorlunda.... Spindeln hade tröttnat helt på alla mina bestyr och satt bara stilla i sitt nät. Nu måste jag återgå till vinbären.... eller kanske städningen av skafferiet som jag lämnat....

Hälsningar Lena

Postat 2017-07-27 14:39 | Läst 2505 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Ibland så händer det...

I mitt yrke publicerar jag med jämna mellanrum forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter. I vissa fall är det forskning som jag leder själv och ibland är det projekt där jag på något sätt bidragit med en del av min vetenskapliga expertis till någon annan forskargrupps arbete. På senare år har det även hänt att jag har bidragit med bildmaterial. Vid två tillfällen har mina bilder fått pryda framsidan på en högst välrenommerad tidskift. Första gången det hände var maj 2015...  

Bilden på spindeln fotograferade jag hemma i garaget med min sambo som assistent (F höll den fjärrstyrda blixten). Jag var med i en liten del av projektet som handlade om hur spindeln spinner sin tråd men var inte medförfattare till just den här publikationen, bilden ville de dock gärna ha.

I mars 2017 fick jag möjligheten igen. Bilden visar ett nystan med artificiell spindeltråd som en doktorand spunnit i labbet. Det här är en av de första bilderna som togs av det nya materialet som hon sedan spunnit många kilometer av och som jag förstås också har mängder med bilder på.

Hälsningar Lena

Postat 2017-04-22 09:24 | Läst 2708 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Sensommarkontraster

I morse när jag steg upp var det kallt. Termometern visade 8 grader när jag något senare åkte till jobbet. Spindelnäten var täckta av dagg och naturens färger var kalla.

I går morse låg dimman tät när jag kom till Sunnersta.

Jag hörde gässen långt innan jag såg dem. Naturen var nästan monokrom i dimman.

Jag stannade en kort stund och solen började tränga fram. Daggen torkade när jag stod och tittade på en del växter.

Än fanns det vackra droppklädda spindeltrådar men färgerna blev allt varmare. Jag åkte vidare till jobbet och satt inne hela dagen. Vädret var strålande kunde jag se ut genom mitt fönster.

När jag åker hem är det ordentligt varmt och väl hemma möts jag av en explosion av färger alldeles vid ytterdörren. Fjärilarna "står på led" bland blommorna och jag släpper mina saker i hallen för att hinna ut en stund.

I det ganska låga solljuset blir färgerna mustiga och jag förvånas efteråt över hur bilder tagna i en så liten rabatt kan få så många olika bakgrundsfärger.

Idag hade vi besök av nässelfjärilar förutom fyra påfågelöga och mängder med humlor.

Den blå bakgrunden är vår bil (det mörka ett däck) men den är silverfärgad, undrar hur det gick till...?

Det är fortfarande en del sommar kvar, bara att njuta så länge det går.

Hälsningar Lena

Postat 2015-08-19 20:19 | Läst 4918 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

DB 74 - Tufft för de små blå

Nattens snöfall gjorde det tufft för blåsipporna men det verkar som att det mesta töar bort. De hukande sipporna får bli dagens bild 74.

Mer vinter känns helt onödigt.

Trots snön strålade solen och det räckte till några makroexperiment.

Den lilla världen bjuder på oanade motiv.

Det är kanske inte alltid helt självklart var skärpan ska ligga.

En blå jacka ger ibland en extra effekt som man inte tänkte på från början.

Ha en skön lördag

Lena

Postat 2014-03-15 14:33 | Läst 3440 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa