B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Chiliskörd och lördagsgrillning

Idag skördade vi våra första chili. Det var vanlig jalapeno och en "hottare" variant som jag inte har koll på vad den heter. Även om jag hade det stämmer det nog inte med vad vi skördade för de ska bli gula (vilket de blev förra året) men årets första blev röda. Det blev i alla fall en liten burk med inlagd chili, "medelhotta" enligt min bedömning.

Som ett bidrag till matfoto/grillbilderna som visats under veckan vill jag bidra med denna "Färsbåt med grönsaksfyllning" som vi gjorde på lördagskvällen. Jag använde 500g älgfärs som jag satte 3 msk olivolja till för att det inte ska bli så torrt. Det går förstås med vilken färs som helst och blandfärs blir antagligen saftigast. Salt och peppar i färsen efter smak. Jag bygger ett lager färs runt plastbyttan och klär den med bacon för extra smak och stabilitet.

Så här ser det ut när man tar bort platsbyttan. Färsen ska bli en "båt" med tät botten. 

Jag fyller båten med grönsaker som jag förberett innan. Det går åt mer än man kan tro. Den här fyllningen består av fyra stora champinjoner i bitar, en halv grön paprika, en medelstor röd lök och åtta skivor squash i bitar. Allt är stekt i olivolja och kryddat med salt, chili, vitlök och hackad basilika. Kryddorna (förutom salt) kommer från fjolårets skörd och tas direkt från frysen till pannan. Fyllningen ska svalna innan man fyller "båten".  

Jag toppar med flera skivor lagrad cheddarost. Enligt det recept som vi utgått från skulle man klämma i en massa barbequesås innan man la på osten men vi är inte så förtjusta i den söta såsen med fejkad röksmak så det blir bara ost. Man kan förstås göra egen BBQ sås, så man får den precis som man vill, men det får bli ett annat inlägg. Båten placeras på grillen, indirekt värme, och bör ligga på ca 50 minuter om temperaturen är runt 150 grader.  Det går bra med vilken grill som helst bara du kan lägga på ett lock. 

Efter ca 25 minuter ser det ut som på vänstra bilden och efter 50 minuter kan man se köttsaften som sipprat ut (högra bilden) och den är definitivt klar. Om det regnar kan man förstås göra detta i ugnen och jag skulle välja 175 grader i varmluftsugn och kolla resultatet efter ca 45 minuter. 

Vi serverar "färsbåten" med inlagda chili (från 2019 års skörd), färsk nyskördad sallad och coleslaw.

Min sambo hugger in på första biten. 

Han vill också gärna ha lite mer stärkelse till middagen och i det här fallet fick det bli "curly fries" i ugnen. Man kan förstås hitta på en massa andra trevliga alternativ med potatis men just ikväll orkade jag inte så det fick bli något ur en påse.  

Till dessert serverades mjölkchokladpanacotta med färsk kiwi och rostat mandelhack + solrosfrön som jag kanderat i smält socker. Jag experimenterar just nu med panacotta och den här blev riktigt bra. 

Vi åt förstås i växthuset som nu börjar fyllas med grönsaksplantor. Snart får vi inte längre plats att sitta här och äta. Än så länge finns det dock rum för två personer och ett antal pelargonsticklingar. 

Vi avrundade måltiden med att lyssna till rockbandet Grid Cessley, där sambons systerson spelar trummor. De spelade under evenemanget "Coronahjälpen" och fick även en kort intervju efter spelningen. Sedan var det visst en raketuppskjutning som måste bevakas.... 

Hälsningar Lena

Postat 2020-05-31 15:45 | Läst 2899 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fredag hos ugglorna

" -PIIIP! Ikväll är det väl fredagsmys? PIIIIP! Får vi en extra mus då? PIIIP! "

" - Suck...de är bottenlösa. Undrar om man kan sno något från en grill? Va snopna de skulle bli om jag kom med en vegoburgare. "

Hej så länge,

Lena

PS. Bilderna är ju tagna i går kväll men jag tror fredagskvällen kommer att blir ungefär densamma hos ugglorna.

Postat 2020-05-29 17:16 | Läst 3141 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Hornugglorna bakom huset

Under långhelgen blev det ju lite varmare och vi var ute en del i trädgården även på kvällarna. Varje kväll hörde vi ihållande pipande ljud från vad som lät som tre eller fyra fåglar som flyttade runt lite i de höga gamla träden bakom vårt hus. Våra grannar hade också hört ljuden och vi var ute och spanade efter vad det kunde vara. I går kväll fick vi till slut syn på dem, det var en syskonskara med hornuggleungar.  

Klockan var runt halv tio och det började skymma så det blev höga ISO. Dessutom är ju ugglorna mörka runt ögonen så det är svårt att få fram "ansiktet" om den inte sitter vänd mot ljuset (vilket de ju inte gjorde). 

Som små bollar satt de i träden och pep, ljuden är mycket genomträngande. Det kom även vuxna fåglar vid ett par tillfällen men inte till den unge som jag råkade ha i sökaren just då. 

De hade minsann koll på oss och hörde absolut ljudet från kameran. I skrivande stund är klockan strax efter tio på kvällen och jag hörde dem från altanen när jag var ut en kort sväng. Kul med ugglor "nästan på hemmaplan".  

Hälsningar Lena

Postat 2020-05-26 22:07 | Läst 3132 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Nu blommar det!

Nu blommar rapsen utanför Uppsala och medan färgen torkade på den nymålade trappan gjorde vi en snabb tur ut för att fånga det gula på bild. Så här blev det.

Ha en trevlig helg allihopa,

Hälsningar Lena

Postat 2020-05-22 17:59 | Läst 2560 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Kurres olika ansikten

Det händer inte så mycket nu. Jobbar hemma vissa dagar och då händer det att Kurre tittar förbi och äter lite lunch. Det är inte så ofta längre. På fritiden har vi tagit tag i den där renoveringen som vi pratat om i åratal....långhelg betyder alltså spackel, slipdamm, färg, penslar, obekväma arbetsställningar mm mm. Dessutom ska fågelautomaterna bort och ge plats för grönkålsplantor. 

Hej så länge,

Lena

Postat 2020-05-20 16:49 | Läst 1938 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa