B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Någon som tänker fika i Uppsala på lördag?

Jag bara undrar?

Hälsningar Lena

Postat 2018-11-30 08:54 | Läst 2720 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Naturen var pudrad med vitt

Redan igår var det vackert vitt av rimfrost på träden, men jag hann inte ut så länge det var dagsljus. Efter frukost i morse var det dock fortfarande lika magiskt frostigt och jag tog en promenad i närområdet där jag bor.

Småfåglarna samlas i närheten av fröautomater.

Det var mulet när jag gick ut men solen började glimta fram mellan molnen efter en stund.

Det finns fortfarande en del färg kvar i naturen.

Här slås jag av hur allsidig en 100-400 zoom kan vara. Alla bilderna är tagna med samma objektiv trots att jag hade ett par andra med mej ut så bytte jag aldrig. Men jag kanske inte tittar så kritiskt på bilderna när det bara är resultatet från en skön promenad.

Molnen börjar skingras och lite av magin försvinner när himlen så småningom blir helt blå.

Jag vandrar vidare i utkanten av Knivsta....

...solen strålar och jag befarar att rimfrosten kommer att börja smälta. I morgon kanske allt är borta.

Ha en fin lördag allihopa, själv ska jag gå på disputationsfest.

Lena

Postat 2018-11-24 15:03 | Läst 3871 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Kantareller i november

Visst brukar det gå att plocka trattkantareller fram till 1:a advent vissa år, men gula kantareller så här sent har jag nog aldrig hittat i en sådan mängd. Ett av årens största enstaka fynd på samma plats!

Halva korgen blev full med de gula godingarna och sedan var det bara att fylla på med trattkantareller som fanns i obegränsade mängder. Jag hade tänkt mej en långpromenad men efter drygt 3000 steg var korgen och min extrapåse fulla med svamp. Bara att vända hemåt...

Nu blir det visst minusgrader och kanske kommer vintern. Årets sista skörd blev i så fall mycket god.

Hälsningar Lena

Postat 2018-11-19 19:29 | Läst 5363 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Små udda djur...

Eremitkräftor är lite av favortdjur för mej och det här stiliga exemplaret kunde jag inte motstå även om bakgrunden bara är lerbotten. När jag tog bilden såg jag att den såg ut att ha något konstigt vitt på skalet.... 

Jag flyttade mej för att få bilder mer från sidan och såg att de vita "korvarna" på skalet är äggsamlingar från en nakensnäcka. Den här eremitkräftan går alltså runt med en hel barnkammare på sitt skal. Det har jag aldrig sett förut.

Det här är en oerhört liten eremit som sitter i "luddet" på en död mans hand (ett kolonibildande koralldjur). Allt ni ser på bilden är alltså djur, inte bara eremitkräftan (som det var väldigt svårt att fokusera på).

Rörmasken ser inte alls ut som en mask men man ser inte heller hela djuret. Det som syns är gälarna som den filtrerar vattnet med och en bit av röret. När man närmar sej dessa drar de ofta in gälarna i röret och man blir snuvad på det vackra motivet.

Det här kanske ser ut som en växt men det är ett till exempel på ett kolonibildande djur, en sjöpenna. Den står på lerbotten och vi hittade flera stycken när vi letade efter små bläckfiskar. Här gäller det att inte komma åt leran när man försöker komma nära och ta bilder, då förstörs sikten omedelbart.

Ett exempel på flera djur. Vita gullmarsanemoner på en röd sjöpung.

Ålgräsrosor är inte blommor utan ett vackert litet djur med randig fot som trivs på grunt vatten, på just ålgräs. Det var lite strömt när jag tog denna bild därför ser den ut att sträcka sej åt vänster.

Äntligen, efter mycket sökande, hittade vi en liten bläckfisk. De kommer fram på kvällen så det här är ett dyk i mörker då vi får förlita oss helt på lampor. Man har med sej "back-up" lampor om den primära lampan skulle slockna....

Den lilla bläckfisken (ca 5 cm) låg och vispade med sina tentakler på lerbotten en stund, sedan gav den sej iväg på en kort simtur. Vår dyktid började ta slut och vi var på ca 20 m, men några bilder hann jag ändå med innan vi måste börja stiga mot ytan.

Den skimrar vackert i olika färger även om denna inte bytte färg helt vilket händer ibland.

Avslutar med en charmerande fisk. En kantnål. Den är släkt med sjöhästar och lite liknande drag kan man se på huvudet tycker jag.

Annars är kantnålen en långsmal fisk som kan bli drygt tre decimeter lång och är en utmaning att placera skärpan på.

Alla bilder är tagna vid Väderöarna eller i Gullmarsfjorden den gånga helgen med Canon 60 mm makro på en 7D mk II.

Hälsningar Lena

PS. Eftersom jag ännu inte fattat hur man bestämmer vilken bild som ska bli första bild så blev texten lite förvirrande denna gång....

Postat 2018-11-09 17:05 | Läst 4002 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Hummer

Under helgen var vi, i enlighet med en mångårig tradition, på Väderöarna och gjorde säsongens sista dyk. På lördagen träffade vi på två hummerfiskare som vittjade sina burar.

Här är en bur på väg upp...

...den var tom.

Den skulle betas om och sedan åkte den tillbaka i vattnet.

Den processen gjorde att de snabbt fick en flock bevingade matgäster.

Vi lämnade fiskarna i en flock av vita fåglar och drog vidare till vår nästa dykplats.

Den enda hummer som vi lyckades få syn på under sju dyk (drygt sju timmar under ytan) var den här lilla krabaten som gömde sej undan blixtar och dykare. Humrarna höll sej undan, fast de behöver inte vara rädda för oss dykare för vi rör dem inte.

Dock skulle det bli hummermiddag till kvällen och den här bjässen hade gått in i en tina. Dykarrangören köper humrarna från en lokal fiskare som levererar dem nykokta.

Just denna vägde 1,8 kg och måste delas i två portioner. Om man bara äter hummer och någon enstaka liten brödbit med vitlökssmör, så är 900 g en rejäl middag.

Till en middag med svensk nyfångad hummer måste man ha något gott att dricka och torr champagne passar väldigt bra. När man väl börjat pilla med hummern kan man inte längre ta i en kamera så jag avslutar här. Det blev en lång sittning innan det sista skalet var urskrapat och det sista minsta benet tömt.

Hej så länge,

Lena

Postat 2018-11-07 19:55 | Läst 5801 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa