B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Christmas at NorthPark shopping mall

Julhelgen är över och vi gav oss ut på en tur till ett stort shoppingcenter, NorthPark Mall. Mer för att promenera runt och titta än att shoppa (fast det finns en butik där som jag gärna vill besöka en gång om året...) På bilden är det i alla fall en av de fyra julgransliknande dekorationerna skapade enbart av blommor.

Det här är blommorna och jag kan inte komma på vad de heter. 

Det finns en liten damm med fontän inne på shoppingcentret som till jul är dekorerad med tusentals röda julblommor. I dammen finns det sköldpaddor och änder.

Änderna är ganska små och jag har inte lyckats lista ut vad det är för art. Sannolikt vingklippta.

Ovanför änderna flyger jultomten fram i en släde dragen av djur som mer ser ut som rådjur än renar. Dragdjuren är gjorda av nötter.

Tomten är tillverkad av godis. Svarta och röda godisremmar samt marsh mallows i olika storlekar.

Här finns också en hel pepparkaksstad, fast det verkar vara mer godis än pepparkaka i dessa byggnader.

Skapelsen heter Gingertown Dallas och har skapats inför jul sedan 2006. Dessutom samlar man in pengar och i år går gåvorna till Childrens Craniofacial Association.

Julstjärnor och kaktusar är inte helt ovanligt runt jul i Texas. 

Avslutar med en bild från grannkvarteret, i närheten av där  min syster bor. Eftersom det var så kallt över jul i år blev snögubbarna extra stora i Richardson, TX.

Hälsningar Lena 

Postat 2022-12-30 01:51 | Läst 860 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bandvingad vråk

Vi har haft kallt och klart över julhelgen och det har förstås blivit minst en lång promenad per dag. På julafton fick jag syn på den här präktiga rovfågeln när jag var på väg hemåt och turligt nog hade solen i ryggen. Det är en bandvingad vråk och även om den är ganska vanlig i Texas är det första gången jag ser den sittande så här snyggt.

Den satt en kort stund och drog sedan iväg mellan trädgrenarna. Den svenska namnet är passande när man ser vingarna. 

Arten förekommer i stora delar av östra USA och en del fåglar flyger ner till Mexiko under vintern. I Texas finns den året runt. Honorna har ett vingspann på drygt en meter och väger ca 700 g, hannarna är något mindre.

På juldagens promenad fick vi syn på en till fågel i en annan del av parken där vi brukar promenera. Den satt i ett taggigt träd och spanande. Det gröna i trädet är en mistel, som det finns mycket gott om här.

Den sträckte på sej och verkade tycka att min närvaro var OK. Det var ett litet vattendrag mellan oss och jag stod i en slänt, återigen tur med solljuset.

Den fortsatte stretcha och jag väntade. När man står och tittar på en rovfågel är det frestande att flytta sej lite för att om möjligt få en bättre vinkel. I synnerhet om fågeln inte alls verkar bry sej om att man är där. 

Precis när jag bytte position lättar fågeln och jag bommar förstås en aning men den är så pampig på denna bild att jag visar den ändå. På engelska heter den red-shouldered hawk och här ser man verkligen varför. 

Vråken drog vidare och vi gick hem för att påbörja förberedelserna inför juldagens kalkonmidddag. 

Idag är det mulet och fem grader varmt. Vi får se om dagens promenad ger någon utdelning.

Hej så länge,

Lena

Postat 2022-12-26 19:01 | Läst 1167 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Icy Christmas in Texas

Här kommer en julhälsning från en krispigt kallt Texas. Vi har precis stekt köttbullar, Janssons frestelsen står i ugnen och sillen ska snart fram på bordet. Åtskilliga minusgrader ledde till spännande isbildning, vattnet frös i delar av huset men har tack och lova tinat igen. Piff och puff springer på taket, kardinalerna sjunger och Snoopy hälsar God Jul från Richardson, TX.

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-24 22:28 | Läst 1105 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Några vinterbilder innan tövädret

Det var kallt och krispigt när jag besökte Råstasjön och en del dimma hade bildats vid höghusen.

Rimfrosten gnistrade vackert när jag kom.

Hybriden var på plats igen. Hon har inte varit där hela hösten utan har kommit för någon vecka sedan (enligt rapporter i Artportalen). 

Jag hade med mej en påse med skalade solrosfrön och det är inte helt lätt att mata gäss med det, men hybriden äter ur handen. Gräsänder och andra gäss är ju där och nafsar så man får fördela maten lite. Gässen ligger på promenadvägen, kanske för att vara helt säkra på att inte missa ett utfodringstillfälle när någon kommer förbi med en påse godsaker.

När hon fått sin del av fröna intog hon samma position som sina kompisar och kurade ihop sej med näbben djupt in i duntäcket.

Vacker rimfrost på växtligheten.

En vattenrall visade sej men det höll mest till inne bland buskarna och var inte så villig att posera.

En fågel som däremot gjorde sitt allra bästa för att få vara med på bild var en rödhake. 

Det var flera fotografer på plats och en rödhake flyttade sej runt på strategiska grenar mycket nära kamerorna. Det var finaste showen.

" - Blir det bra så här?" tycktes den fråga flera gånger innan den flyttade till en annan gren och puffade till fjäderdräkten.

Molnen drog in under min vistelse vid sjön och när jag gick mot parkeringen var det en blek sol som knappt kunde tränga igenom molntäcket. Idag har vi haft plusgrader och mycket av det fina har töat bort.

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-18 20:28 | Läst 762 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Hägerdans

Krispigt kallt och nästan klart väder. Termometern visar på minus 18 grader. Jag har planerat morgonen så att jag ska kunna åka iväg en stund fast det är fredag. Hägrarna är på plats vid Råstasjön, minst 30 stycken. Rimfrost i fjäderdräkten, brrr...

En ungfågel ser lite bister ut. Den har inte upplevt vinter och snö förut. Snopet när fiskevattnet plötsligt frös till is.

Som vanligt kommer man väldigt nära hägrarna på denna plats. De är vana vid människor som passerar nära.

Solna stad har börjat mata med fisk. Den här hägern tycker helt klart att det är hög tid att fylla på matlådorna med ny fisk. Det är kallt och den är hungrig. Jag misstänker att det skulle komma en leverans denna dag men de hann inte dit under den tid jag var där. 

Hägrarna fick helt enkelt hitta på andra sätt att hålla värmen t ex genom att flyga runt lite.

Eller varför inte genom att ta några danssteg på den snötäckta isen...

" - Räcker vänster fot fram och skakar lite grann...eller hur var det nu?"

Det gäller att skaka loss ordentligt för att få upp lite värme.

Yeah, nu är det fredag! Hit med fisken!

Hälsningar Lena

Postat 2022-12-16 20:31 | Läst 953 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera
1 2 Nästa