B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fågelräkning

Hallå alla som matar fåglar. Ni passar väl på att räkna dem också i helgen. Vi har många blåmesar men bilden är inte helt äkta...Blev dock lite inspirerad av räknandet.

Hackspetten som äter ur småfågelautomaten är dock helt äkta. Automaten är inte särskilt väl anpassad för hackspettar men när den väl hittat ett sätt att hålla sej fast brukar den sitta en bra stund. 

Ha en fin lördag,

Lena

Postat 2017-01-28 12:13 | Läst 3575 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Fredagsmys...

...under värmelampan. Ren halm och med mammas spenar bara några små grymtningar bort. 

Hälsningar Lena

Postat 2017-01-27 19:09 | Läst 3488 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Prärietranor och visseländer

Prärietrana (Grus canadensis) är en trana som häckar över stora delar av Nordamerika, i nordöstra Sibirien och på Kuba. Merparten är flyttfåglar som övervintrar i södra USA, norra Mexiko och södra Japan. När de övervintrar stannar de gärna i Texas...

Vi hade köpt en guidad privat båttur för att få se de betydligt mer ovanliga trumpetartranorna och även om vi såg dem var avståndet ganska stort. Vår guide Kevin Sims gjorde verkligen sitt yttersta för att vi skulle få se tranorna men det är vilda djur och just denna dag ville de inte visa upp sej. När vi kom iland sa han att vi gärna fick sitta i hans privata gömsle på tomten, där han dessutom hade en foderautomat som spred majskorn på givna tider. Ibland kom trumpetartranorna dit...annars kunde vi vara säkra på att prärietranorna skulle komma. Det större gömslet till vänster var byggt i trä, hade bord och stolar, samt var perfekt anpassat för foto. Ingen extra kostnad och vi fick komma när vi ville dvs eftermiddag eller tidig morgon.

Här kan man se foderautomaten. Precis den typ som jag sett här hemma då man matar vildsvin. Vid ett angivet klockslag sprider den majskorn i omgivningen. Det rasslar till...

...och fåglarna var på plats innan automaten levererat. De "kan klockan" och vet att det är mat på gång. Här är det två grupper av prärietrana som kommit till platsen innan automaten spridit några kärnor. Det var en familj med en avkomma (andra från höger) och ett vuxet par som stred om maten.

De vokaliserade ljudligt för att visa att det här är minsann vår matplats.

Familjen fick ge sej och flög därifrån. De kom dock tillbaka en timme senare då automaten kastade ut nya majskorn...de känner till rutinerna.  

Något som vi inte kände till var att en stor population av visseländer också hade lärt sej att det fanns mat på denna gård. Att vi ens skulle vara intresserade av visseländer kunde väl vår guide inte ens föreställa sej....de är nog som gräsänder här hemma.

Visseländerna kom bara nerdimpande från skyn, det nästan regnade ner visseländer ett tag....Det roliga med dessa fåglar är att de låter som en skock kanariefåglar eller någon annan art som kvittrar väldigt mycket. De låter inte alls som änder...de visslar, hela tiden !

De har också betydligt längre ben än de änder vi är vana att se och dessa fåglar sitter gärna på trädgrenar och staket. Vi såg en art av dessa på Grand Cayman som satt på staketet med sina simfötter och det såg vekligen udda ut. Kolla länken nedan om du är intresserad

 http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/bland-drakar-och-visselander.htm 

Tranorna verkade acceptera änderna om de höll en viss distans. Det mesta av majskornen tog nog änderna men det kanske inte är så kritiskt för tranorna att hitta mat.

Vi fick en fin stund i gömslet och nöjet att möta två nya fågelarter. Allt är inte beroende av pengar utan ibland möter man människor som bara är intresserade av att sitta i lugn och ro och titta på vad som kan hända om man bjuder på lite majs.

Hälsningar Lena

Postat 2017-01-22 16:11 | Läst 4846 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Hägerkoll i Solna

Det var länge sedan vi var och kollade in hägrarna vid Råstasjön och idag kändes det som en lämplig aktivitet. I synnerhet som vi, efter mycket om och men, lyckats köpa en ersättare till vår 17 år gamla Saab-95 och ville ut köra den nya (läs bättre begagnade) bilen.

Hägrarna stod på isen....och ställde upp på symmetriska bilder....men en del bjöd på flyguppvisning.

" - Men kom igen nu då!!! Sträck på vingarna lite ! "

" - Hallå ! Stå inte bara där och häng, nu flyger vi !!!"

" - Hmmm....jag dricker lite vatten så länge..."

" - Man måste hålla igång, så är det bara ! "

" - Jag har inte gjort dom stora högarna, säkert...det finns faktiskt svanar här också....de lämnar jättestora högar efter sej. "

" - Det blir ju pinsamt att bara stå bland högarna...jag flyger en runda..."

När vi lämnade Solna var det lågt stående sol och hägrarna flög mot det som nog är deras samlingsplats dvs där maten finns. När vi kom till parkeringen och vår "nya" bil hade vi fått en gul remsa på rutan. Det var så mycket nytt att kolla på inne i bilen när vi parkerade att vi glömde betala parkeringsavgiften, trots att vi hade parkerat mitt framför den röda automaten...suck. Solna stad tjänade en slant på oss idag. Hoppas det kan gå till hägermat....fast det är väl en annan budgetpost.

Hälsningar Lena

Postat 2017-01-21 18:02 | Läst 4790 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Skimmers

De hotade tranorna som jag skrev om i förra inlägget övervintrar i Aransas National Wildlife Refugee i södra Texas. Där finns naturligtvis mängder med andra fåglar och vi fick möta några av dem under vår båttur i våtmarken. Ovan en bälteskungsfiskare (belted kingfisher).

Skarvar såg vi en del och pelikaner, här en brun pelikan. Den mindre vita fågeln tror jag är en snöhäger.

En fiskgjuse passerade över våra huvuden. Vår guide blev förvånad över att vi inte blev särskilt upphetsade över denna, men jag förklarade att vi har ganska gott om dem hemma. 

Här kan man se att dessa våtmarksområden är konstruerade av människan. När man muddrar för att pråmar ska ta sej fram fyller man på landområdena. Dessa fåglar har jag bara läst om men aldrig sett IRL. 

Det är saxnäbbar (black skimmers).

De har en besynnerlig näbb med mycket större undernäbb jämfört med överdelen. Dessa fåglar jagar genom att flyga precis ovanför vattenytan och "skumma" ytan genom att ha underdelen av näbben i vattnet. Därav det engelska namnet "skimmers".

Vi fick tyvärr inte se dem utföra detta beteende men det var kul att bara få se dessa fåglar.

Det fanns gott om dem i våtmarken och de häckar även i området.

Olika sorters hägrar fanns det också gott om. Till höger en ägretthäger och amerikansk gråhäger (great blue heron), till vänster en snöhäger och en trefärgad häger. De rosa fåglarna med platta näbbar är skedstorkar (roseate spoonbill).

Det här är en rosthäger. De förekommer i två olika former, en som är vit och... 

...en som är blågrå med rostfärgad hals. Dessa fåglar utrotades nästan då deras fjädrar användes som hattprydnader i början 1900-talet. Nu finns det ca 2000 par i USA, de flesta i Texas.

Här lättar den vackra hägern och drar vidare.

Hej så länge,

Lena

Postat 2017-01-20 17:00 | Läst 4164 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 Nästa