B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Äntligen en liten utflykt

Att lägga om all undervisning till distansutbildning har inneburit mer jobb än någonsin de senaste veckorna, så denna Valborgsmorgon hade jag bestämt mej för att ta igen några timmar och åka till Kyrksjön. Det var kallt när jag steg upp och jag fick skrapa rutorna på bilen. Dimman låg tät på motorvägen och det var en del dimma kvar när jag kom fram.

Jag smög ut på första bryggan, men ni vet hur det är....allt intressant liv drar så fort man kommer i närheten. 

Men, till min stora förvåning dök det upp en svarthakedopping precis bredvid bryggan. Det var t o m två stycken och jag kunde höra hur de "levde loppan" och gjorde fler doppingar inne i vassen. Men de var blyga av sej och ville inte visa upp sej tillsammans. 

Jag gick runt sjön och ut på en annan brygga. Det var fortfarande lite dimma kvar.

Jag tänkte kolla lite hur fåglarna tänkte fira Valborg. När jag kollade med gräsänderna ville de helst ha smörgåsar med smör, ost och andra smaskiga grönsaker. De hoppades på sol och fint väder för då blir det mer smaskens vid bryggan. 

Skrattmåsarna hade redan börjat fira och körde fågeldansen på träräcket. 

Annars gick det också bra att lågflyga över vattenytan. 

Gässen hade planerat för en flyguppvisning med utslagna björkar i bakgrunden. De bjöd på en provflygning.

Sothönsen hade inte tid att fira Valborg för de måste upprätthålla den senast uppkomna grannfejden. 

Men svarthakedoppingarna vet hur man tar tillvara en långhelg i coronatider. Man fixar hemma och bygger på bostaden! Bygg- och trädgårdsmarknader går utmärkt just nu så de är inne på helt rätt spår.

De  verkar inte vara så kinkiga på vilken typ av material de behöver till bostaden i detta skede, utan det verkar mer handla om att samla bulkmaterial. 

Min sambo var och köpte brädor idag så jag misstänker att vi ska göra som doppingarna i helgen, bättra på bostaden. 

Hälsningar Lena

Postat 2020-04-30 20:52 | Läst 3155 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Kulmagad sjöhäst och sjödrake

Vi dök ju även på Tasmanien och här kommer några glimtar från livet under ytan. Vi fick återigen möta flikfiskar, som också kallas sjödrake. Här var de större (ca 50 cm) och färggrannare än den vi såg i Esperance.   

Det var väldigt svårt att få med hela fisken och de bilder jag har där jag lyckats med det är inte tillräckligt bra av andra skäl. Sjödrakarna håller till bland tareblad där det är grunt och sandigt. Sikten var inte alls bra och de gömde sej ofta, med huvudet före, bland bladen. 

Vi såg ofta dessa "rock lobster", en hummer utan klor. De fiskades en hel del här men det verkade finnas gott om dem. Här har den en massa räkkompisar.

En vacker eremitkräfta med blå ögon.

Klippväggarna var ibland helt gula, täckta med små anemoner. Jag ska visa mer miljöbilder i nästa inlägg, men mycket av det vi såg kändes som en blandning av kallvatten- och varmvattendykning. Vattentemperaturen var ca 16 grader och det kallar jag kallt, åtminstone i våtdräkt. Vilket var det enda vi kunde hyra.

Det här är en fisk som man möter i tropiska vatten, en "porcupine-fish", den har taggar som den kan fälla ut som en igelkott.  Mycket av det gula i bakgrunden är anemonerna som jag visade på bilden före.

En anemon som jag aldrig sett ens något som liknade. 

Havsborstmaskar finns överallt så den här kanske inte är så unik, men den var stor.

Nakensnäckor finns också överallt men just den här sorten var ny för oss. Som vackra godisbitar eller kanske glasprydnader.

Vi såg väldigt få sjöstjärnor men här är i alla fall en, helt olik något jag sett förut.

Havsspindlar har vi sett och fotat i Norge. De var betydligt större än denna men i övrig ser de rätt lika ut. Den här är ca 2 cm och har fullt med ägg på "magen". 

Vi mötte också de små hajar som finns här. De är ganska vanliga och ligger ofta stilla när man hittar dem. Man kan greja och fota hur mycket man vill, de flyttar sej ändå inte. De blir max en meter långa, men jag tror inte någon vi såg var så lång. 

Här ligger en haj men nosen i en svamp (tyvärr). Inte direkt hotfull för att vara haj :-)

Sista dagen blåste det så mycket att vi kunde bara dyka i hamnen. Men där fanns de kulmagad sjöhästarna, de heter "pot-bellied seahorse" och det blir för mej kulmagad sjöhäst. De är en av de största sjöhästarna som finns och kan bli 35 cm höga. Den här var kanske 20 cm, vilket ändå är en stor sjöhäst, men den var väldigt blyg. 

Sjöhästarna sitter med svansen rullat runt skaftet på en stort tareblad. För att hitta dem i en skog av tare får man lyfta på bladen. Det var sandbotten, ca 10 m djupt och hur mycket tare som helst. Vi armbågade oss fram bland bladen i 50 minuter och lyckades hitta två individer, som inte direkt sträckte upp sej för fotografen...Men den visar den runda magen en kort stund. Som ni ser var sikten inte så bra, mycket sand och grums i vattnet.

Hej så länge, Lena

Postat 2020-04-16 21:41 | Läst 6907 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Några glimtar från påskhelgen

Långhelg och massor som ska göras, men jag hann med en kort tur till Kyrksjön på skärtorsdag då jag jobbade halv dag. Varför ska sothönshonan stå med huvudet under vatten genom nästan hela akten? Till slut får hon i alla fall komma upp och andas.

Det var förstås lite stridigheter också. 

Vi har varit hemma hela helgen, som man skulle vara, och jobbat på på hus och i trädgård. Men god mat och en och annan god cocktail har vi också hunnit med.

På påskafton åt vi middag med Fredriks familj, som är tradition, men i år via Skype. Vi hade fisk och skaldjur samt ägg förstås. Till vänster en kardemummapanacotta med mango, passionsfrukt och chokladägg

En stor spalje är nu nymålad. Här växer på sommaren rosa klängrosor, klematis och på sidan en kaprifol. Det här målningsarbetet, tvätt + två strykningar, gav träningsvärk lite överallt. 

Spaljen syns lite till vänster om det andra vita räcket som är ett nybygge, precis färdigställt idag. Gissa vem som har målat alla brädorna :-) Under byggandet inskränkte sej dock min uppgift mest till "håll bräda".  Min sambo har också byggt en ny odlingslåda och bytt ut flera fönsterfoder (som förstås ska målas). 

En fin älgstek med färsk sparris passade också bra i helgen, med nyskördade jordärtsskockor varvat med potatis i gratäng. Hann med en kort promenad i eftermiddag, tyvärr isande kallt. Hittade den lilla blommande kvisten i skogen. Känner någon igen vad det är? 

Hälsningar Lena

PS. I morgon ska man jobba...

Postat 2020-04-13 20:59 | Läst 2976 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Tre rutor som får inleda påsken

En liten spett som dök upp där jag inte alls hade förväntat mej att se den. Om det nu är en mindre hackspett är det den första jag har lyckats få på bild. 

Backsipporna blommar för fullt på Ultuna campus, om man vet var man ska leta...Jag var på jobbet en dag denna vecka och gick ut på lunchen. 

Årets första sädesärla. Den satte sej förstås helt galet med tanke på ljuset men vad bryr sej sädesärlan om det. Den fladdrade iväg ut över Kyrksjön i bästa vårdansen. 

Önskar er alla en fin påsk! 

Hälsningar Lena

PS. Vi ska måla, bygga ny spalje, fixa fönsterfoder och bygga en ny odlingslåda (den gamla har ruttnat sönder).

Postat 2020-04-10 20:12 | Läst 2822 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Tasmaniens södra östkust - bilder från en liten båt

Tasmaniens södra östkust, runt Eaglehawk neck, har spektakulära klippformationer och är ganska väderkänsligt om man vill ut med båt. Vi var ute med en mindre öppen båt fem dagar, främst för att dyka, men det fanns ju även en del annat att se. Längst bort vid horisonten på denna bild...

...såg det ut så här om man bara har med sej ett 100-400 mm objektiv. Våra båtfärder var ofta blöta ock skvättiga även om det ser lugnt ut här och att byta objektiv kändes alltför riskfyllt. Jag var ju dessutom blöt själv (mer om det senare). 

Strax till höger om klipporna på bilden ovan låg en koloni sjölejon och vilade. Det tog ringa notis om vår båt, kanske kände de t o m igen den.  

Vi var väldigt nära sjölejonen och jag är övertygad om att vår skeppare visste att de inte skulle bry sej. Blir de oroade brukar de snabbt hoppa i vattnet. En och annan öppnade i alla fall ögonen och kollade på oss. 

Här är en pampig hanne som är vaken och har koll på honorna. Inte en sådan som man vill möta när man dyker. Här gick det dock inte att hoppa i vattnet pga av ström och vågor. 

När vi körde mellan dykplatser fick vi ofta sällskap av delfiner. Hade vi varit en fiskebåt hade de stannat runt oss men så fort vi svängde av mot land lämnade de oss. Vi dök nämligen alltid vid klippväggar och grottor, där ville inte delfinerna vara.

Men det var fint att ha dem som sällskap och inte alls så lätt att fånga dem på bild som det kan se ut. Här gungar vår båt mer än man kan tro och det slår in vatten från sidan.

Delfinerna simmade lätt förbi oss för att sedan plötsligt vara bakom båten igen. Det verkade enbart vara en lek för dem.

Det som var en överraskning för oss var att få se dessa fåglar. Delfiner och sjölejon har vi sett många gånger förut men aldrig albatrosser. Det här är en gråkindad albatross (shy albatross). En medelstor albatross med ett vingspann på ca 2,5 m. 

Jag stod på knä med objektivet mot relingen när jag fotade denna. Jag testade alla möjliga positioner för att hålla kameran riktad mot fågel och fokuspunkten på rätt ställe. Vi gungade hela tiden.

Tills slut tröttnade den på oss, vi var ju ingen fiskebåt så det lönade sej inte att ligga kvar och vänta. 

Det tar ett tag för den att komma iväg trots att den här inte hör till de största arterna. 

Det här nog en vitpannad albatross (Southern buller's albatross). Den är endemisk för Nya Zeeland men man ser dem utanför Tasmaninen när de är där och "provianterar". Det här är inte heller en av de största arterna men den är otroligt stilig när den seglar fram ovanför vattenytan.

Vi såg flygande albatrosser alla dagar vi var ute med båten men det var ofta för blåsigt för att ens ta fram kameran. Jag kunde inte följa fåglarna i sökaren och det skvätte för mycket vatten. Båten var öppen och gjort för blöta sporter, inte foto med stor kamera. Vår skeppare var dock tålmodig och försökte göra sitt bästa för att jag skulle få albatrosserna på bild mellan dyken. Vi körde ofta långt ut från land (med överhängande risk för sjösjuka), för det var där de höll till, precis som delfinerna. 

Det här var den enda fågeln som bestämde sej för att lätta från vattnet rakt mot båten. Jag lyckade sätta fokuspunkten på huvudet på några bilder i alla fall. 

Här är den nästan mitt framför fören på båten och viker av åt sidan när den lättar...

...sedan seglade den iväg ut över havet. Tur att man kan räta upp horisonten i datorn efteråt. 

Under vatten undrar ni säkert? Jodå, jag fotade där också och det kommer i nästa inlägg, eller efter påsk kanske.

Hälsningar Lena

Postat 2020-04-07 20:23 | Läst 4659 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa