B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

VHC - det nya huset

Det börjar bli färdigt nu, min nya arbetsplats: Veterinärmedicinskt och Husdjursvetenskapligt Centrum. Dessutom blir det dagens bild 120. Jag kommer att sitta i den runda delen, på tredje våningen. Totalt är hela huset på 53 000 kvm och inrymmer såväl djursjukhus för små och stora djur som lokaler för forskning och utbildning. Jag blev inblandad i planeringen av detta hus 2006 och då kändes inflyttning väldigt långt borta, men i sommar flyttar vi. Jag tillbringade min halva arbetsdag idag med att gå runt med ritningar, en lång frågelista och kameran, för att försöka räta ut en del frågetecken som onekligen finns i vår verksamhet, men de bilderna tänker jag bespara er.

I morgon drar jag iväg på en fågelfotokurs vid Hornborgasjön i tre dagar och det kommer ni med största sannolikhet få se mer av, under eller efter helgen.

Ha en fin Valborg allihopa

Hälsningar Lena

Postat 2014-04-30 15:17 | Läst 5850 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Kunskapsparken

Kunskapsträdgården på Ultuna campus har under senare år utvidgats med ytterligare planteringar och på min promenad mellan två möten passerade jag igenom denna park idag.

Det fanns en del färgklickar i planteringarna redan nu så jag gick en sväng för att se vad som redan blommar. Denna får bli Dagens bild 119.

Jag kan tyvärr inte redogöra för vad någonting heter. Växter är inte alls mitt bord.

Det var en ren fröjd att gå runt här och jag ska försöka gå tillbaka hit några gånger under årets växtsäsong för att se vad som kommer fram och vad som blommar.

 

Det borde också gå att hitta någon slags förteckning över vad som är planterat eftersom denna yta ska gå att använda i utbildningssyfte.

Det fanns tidiga blommor i alla olika färger.

Avslutar med en översikt över stora delar av parken. Bakom mej finns den äldre delen som heter Kunskapsträdgården där man bl a kan lyssna till föredrag när vädret tillåter.

Hälsningar Lena

PS. Jag tar bort numreringen på mina inlägg i rubriken för det blir så tröttsamt, men dagens bild projektet fortgår ändå. Jag kommer att välja ut en bild varje dag specifikt för det ändamålet.

Postat 2014-04-29 17:52 | Läst 4717 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

DB 118 - Varningsljus för arbetsfordon

Idag mötte jag dem igen på lunchen och fick möjlighet att ställa en fråga. Lampan är ett krav för att hela ekipaget klassas som arbetsfordon och ska blinka, även i dagsljus. Det här var den enda bilden då jag lyckades fånga den i tänt läge. Den får bli Dagens bild, hästarna är riktigt sköna.

Gräsmattan smakade gott. Uppsala kommun hade sin egen fotograf på plats idag som både filmade och tog stillbilder.  

Förutom hästarna som vältade cykelvägen så...

...blommar campus, både på marken och...

...i luften.

På lunchen vallfärdade studenterna ut på gräsmattorna. En och annan jycke fick också följa med.

Hälsningar Lena

Postat 2014-04-28 22:25 | Läst 4813 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

DB 117 - Att anlägga ett växthus...

Under vintern anlitade vi en landskapsarkitekt som ritade om större delen av vår trädgård. Vi hade inte gjort särskilt mycket där sedan vi köpte huset för 8 år sedan och kände att nu var det dags. Vi fick en ritning som vi gillade men det skulle bli väldigt dyrt, så vi ändrade lite, och satte sedan igång så fort vädret tillät, vilket i år var ganska tidigt. I bakgrunden på denna bild ligger "gropen" som ska bli grunden till vårt nya växthus.

Det krävdes en hel del grävande och sedan en gjuten bottenstomme samt en murad grund av lekablock. Vi hade aldrig klarat detta utan Ove, som dessutom byggde rampen så jag kunde börja köra grus direkt när jag kom från jobbet en fredagseftermiddag. Det krävdes 5 kubikmeter grus och det kändes i kroppen.

Sedan blev det plötsligt vinter igen och den grusfyllda grunden täcktes med blöt snö. Stommen till det nya trädäcket börjar ta form och vi drog på semester till Mexico. Resan var bokat för mer än ett år sedan annars hade vi kanske inte åkt precis vid den här tidpunkten.

Ove snickrade på när vi var borta och när vi kom hem hade vi en ny altan. Grunden till växthuset skymtar i bakgrunden.

Efter påsk fick vi hem stenar och sand och allt som behövdes för golvet i växthuset. I går, efter dykkursen, var det dags att lägga plattorna som skulle bli golvet.

I morse började vi med att sopa sättsand mellan plattorna. Det tog längre tid än jag trodde och jag kommer att få sopa några gånger till i veckan.

Därefter följde resning av själva stommen till växthuset. En del pyssel men inte så svårt.

DB 117 - Fredrik klurar på hur man ska montera ihop dörrarna...Det gick till slut och vi fick inga delar över. Nu är det dock arbetsvecka igen och det dröjer ett tag innan vi kan montera glasen och göra klart.

To be continued,

Lena

 

Postat 2014-04-27 19:36 | Läst 6436 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

DB 116 - Uppdyk för nya dykare !

Idag var det dags för examen, eller uppdyk, för eleverna på vår nybörjarkurs. Bilden ovan visar hjärtat i hela organisationen, vår gamla Åsbrink kompressor som fyller alla flaskor med komprimerad andningsgas, dvs luft.

En annan viktigt komponent vid kursdyk är klubbens gummibåt. Genom att ha en båt kan vi öka säkerheten för alla. Man kan lätt hjälpa ett dykpar som har problem och bara att båten finns där gör att alla känner sej tryggare.

Första examensdyket på säsongen. Det krävs några ryck innan Tommy får igång motorn som vilat hela vintern.

Eleverna gör sej redo och klär sej i torrdräkter ovanpå värmande underställ. Vattentemparaturen är bara ca 4 grader, även om det är soligt och fint på land.

Själva påklädningen är ganska jobbig. Innan man köpt sin egen torrdräkt och vet exakt hur mycket kläder man ska ha under är det inte så lätt.

Dykarna hjälper varandra och en viktig uppgift är att dra igen dragkedjan på dräkten.

Fyra aspiranter på väg  mot uppgift 1; simma 50 m i torrdräkt. Den får blir dagens bild 116.

Vattnet är kallt men de tvekar inte ett ögonblick.

Efter simövningen är det bara att plocka på övrig utrustning och göra parkontroll.

Förutom att paren kollar varandras utrustning krävs ibland en hjälpande hand för att ta sej upp.

Sista kontrollen sker i vattnet innan dyket påbörjas. Dessa två elever får också en instruktör med sej som kommer att simma mycket nära och avkräva vissa övningar innan dyket avslutas.

" - Ska de inte ta fram korven snart..?"

Klart att det finns korv och vår kock Stefan har förstås fixat en grill som både har en värmande funktion och en grillfunktion.

Kylslagna händer kan tinas över glöden i väntan på en stärkande måltid.

Korven smakar extra gott efter ett dyk i fyragradigt vatten.

Hälsningar Lena,

som var dagens dykledare tillika fotograf.

Postat 2014-04-26 23:25 | Läst 4531 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa