B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dagens tätting

Dagens tätting ser ut så här och jag fångade den tidigt i morse där den satt i en fläderbuske utanför vårt köksfönster. Nu är det frågan om detta är en hona (eller ungfågel) av svartvit flugsnappare eller en grå flugsnappare ? Denna får blir dagens bild 239.

Lägger med ett par bilder till där man kan se den jämnare belyst....

...samt där den visar huvud och bröst lite mer (tyvärr med dålig skärpa). Den flyttade runt bland träden som vi har närmast trädgården, men satt oftast längts ut på grenarna så den syntes tydligt.

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-27 17:42 | Läst 6927 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Makroplock

Idag får det bli ett axplock makrobilder med några undervattensbilder från Strömsholmen, och ett par ovan ytan från betydligt närmare håll. Först två nakensnäckor som jag tror är Onchidoris muricata, för de gillar att beta på mossdjuret som bildar nätmönstret de sitter på.

En helt vanlig öronmanet, men sedd från undersidan kan den vara riktigt vacker.

En liten eremitkräfta, antagligen en Pangurus bernhardus (eller P pubescens) med sina vacker skimrande gröna ögon

Här är en liten maskeringskrabba på väg mot närkontakt med en anemon. Man kan ju bara hoppas att den överlever det.

Även om det här inte är en riktig makrobild så får den hänga med ändå. Den är tagen med 60 mm makro. En stor krabbtaska har tagit en sjöborre och bestämt sej för att den ska bli middag.

För ett par dagar sedan fångade jag denna lilla spindel på bild efter en regnskur. Tufft för ett så litet djur när det sitter "jättedroppar" i nätet.

Måste ju också ha en dagens bild 238. Idag hade jag hoppats på daggdränkta spindelnät men det blev mest småregn hela dagen. Tills slut fick det bli daggkåpa.

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-26 20:43 | Läst 5532 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

I morse vad det dimmigt, för dimmigt...

Steg upp extra tidigt i morse för det skulle ju bli dimma. När jag kom till mina favoritplatser var det dock helt tjockt.

I min absoluta närhet fanns några fina sädesärlor....

...och en hel del nät fanns det ju, men makro hade jag inte med mej.

Ut över vattnet såg det ut så här. Kanadagässen tog det lugnt på morgonen.

Precis bredvid mej satt dessa två och gjorde morgontoalett. Jag tyckte de såg lite roliga ut...

Strax före sju började solen sakta tränga igenom och jag gav upp min väntan, tog dagens bild 237 och åkte till jobbet.

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-25 19:54 | Läst 5401 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

En svart delikatess

Det finns inte så många svarta delikatesser men nu har vi sett att en av våra favoriter är på gång...

Mellan regnskurarna idag fick vi till en svamptur i skogen och på en specifik plats, som min sambo var först att hitta, kommer små svarta trumpetsvampar. De får bli dagens bild 236. Förra året blev det inte en enda men nu ser det lovande ut och vi lämnade de små svamparna i hopp om att ingen annan ska se dem. De behöver stå på tillväxt...

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-24 17:02 | Läst 5164 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

En extra dyk- eller semesterresa per år...

...är vad man får råd med om man tar med matlåda till jobbet fyra dagar av fem, istället för att äta lunch på restaurang. Varning för präktigt inslag och har ni inte ätit något ännu idag kanske ni inte heller ska läsa längre.

Efter sommaren är det ofta väldigt tomt på de hyllor i frysen där matlådorna ska stå och skåpet som innehåller plastlådor är en kaos där lådorna hoppar ut när man öppnar. Då krävs ett inledande krafttag för att ändra på det och idag regnade det ju ändå (svampskogen får vänta). Med ett överskott av vissa grönsaker i trädgården bestämde jag mej för vegetarisk lasagne. Jag börjar med att bryna färska champinjoner i olivolja och lite salt....det doftar ljuvligt.

Champinjonerna får stå och kallna så länge. Hackar lök, hot röd chili, mild gul chili och tärnar en jättelik grön gourmet globe squash. Ner i pannan med olivolja....

Inser att detta ser misstänkt ut som "Råttatojen" som jag presenterade för några dagar sedan, men kryddorna är helt annorlunda. Här är det kryddat med färsk oregano och basilika, het chili och rejält med vitlök. Den här såsen ska ha lite sting och jag sparar inte på kryddorna. En matsked "markatta" grönsaksbuljongpulver och salt åker också i grytan, samt en burk krossade tomater av mitt favoritmärke. Lämnar denna sås att puttra i minst 30 minuter.

Under tiden inträffar "lunch" och köket fixar då snabbt till en korv och äggmacka med chili och min sambo blir nöjd.

Det blir ingen riktig lasagne om den inte toppas med ostsås och jag är ganska gammalmodig när jag gör ostsås. Börjar sålunda med en bottenredning på riktigt smör...

När mjöl och mjölk fått koka ihop till rätt smak och konsistens, smakar jag av med salt, vitpeppar och oregano. Jag använder alltid riktig ost, dvs inte det som man kan köpa i påsar som kallas "riven ost" utan river själv den ost jag vill ha. Idag hade jag riven västerbottenost till hands. Det blir grym ostsås.

Här är till slut de tre olika såser jag kommer att varva med lasagneplattorna. Till höger har jag blandat champinjonerna med hackad spenat (frusen går bra), creme fraiche (15 % helt OK),  3 msk svart olivtapenade, en kopp riven västerbottenost samt salt och peppar efter smak. Det vita är förstås ostsåsen som jag bara lägger i botten och på toppen. Det röda är squash/tomatsåsen med hot chili.

Det är nu man ställs inför problemet med ovala ugnsformar och rektangulära lasagneplattor....

Jag börjar och slutar med ostsås, däremellan är det lager av de andra såserna med plattor emellan. Denna bild får också blir dagens bild 235. Just idag hade jag både gröna och vita lasagneplattor så jag blandar lite. Till just denna lasagne spelar det mindre roll.

Naturligtvis har jag lite mycket av allt (jag är ju inte proffs) och det blir en liten form extra. Jag har tur för alla såser räcker även till den andra formen. Det blir 12 matlådor och kanske skulle även Sten (som inte är så förtjust i grönsaker :-) gilla dessa.

Nu ska jag samla kraft för att laga kvällens middag....

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-23 16:35 | Läst 5186 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa