B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Så här kan det också se ut i sjön

Sjön Storaxen är inte bara en blå pöl med mycket fisk, det finns även andra miljöer att upptäcka. Vid kanten växer mängder med näckrosor och en del annat. Man får både speglingar på vattenytans undersidan och kan samtidigt ana träden och himlen ovanför ytan. En del tycker att detta är förvirrande men jag gillar den effekten. 

Ibland hittar man näckrosor som har blomman under vatten. Det blir lite av stillebenkänsla i den här miljön tycker jag. Helst skulle jag vilja kunna hålla andan när jag rör mej här för mina bubblor ger fullt med små prickar (bubblor) på ytan. Här har jag valt att vinkla kameran så att så lite som möjligt av himlen ovanför kommer med. 

Bilden är beskuren och visar bara detaljer av näckrosor vid ytan. Min utandningsluft bildar de klara blåsorna under bladen. 

Så här såg helheten ut. Det är inte exakt samma bild med den är tagen bara sekunder efter. Det är grundare än 1 m och man tränger sej inte in så lätt i denna miljö. Många dykare skulle nog inte klassa detta som dykning och det skulle förstås gå att fotografera här med bara snorkel. Men då får man lätt lite för bråttom, andnöd stimulerar inte kreativiteten direkt. 

Ibland önskar jag förstås en liten (eller stor) fisk här och där men det är sällan man hittar dem inne bland näckrosstjälkarna. Bilderna är tagna med en Tokina 10-17 mm fisheye och man kan se viss krökning på stjälkarna, men det stör mej inte. 

Det var allt från Storaxen för denna gång.

Hälsningar Lena

Postat 2019-07-31 17:26 | Läst 3706 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Sommardyk i Storaxen

Solen strålade vid lunchtid på söndag när vi kom fram till den sjön Storaxen i Dalarna. Jag vadade ut i vattnet och gjorde bedömningen att det går nog att dyka i våtdräkt, något som vi normalt aldrig gör i svenska (eller norska) vatten. 

När vi kom i vattnet visade dykdatorn en vattentemperatur på 23 grader i ytan och 21 grader på fyra meter. Det kändes skönt, till att börja med, och vattnet var fullt av små abborrar. Riktigt mysigt.

Jag blir överrumplad av en liten gädda (ca 20 cm), som jag får syn på när jag nästan passerat den. I bakgrunden kommer Fredrik simmande och han har inte sett den heller. 

Det är mer vanligt att man hittar gäddan så här (hoppas ni ser den), inne bland växtligheten där den ligger och lurar.

Det blev lite "katt och råttalek" när jag försökte smyga närmare. Bilden är tagen med 12 mm fisheye, så jag är betydligt närmare än det kanske ser ut. 

Den här gäddan brydde sej mindre om blixtarna och fick även med en "kompis" på bilden, eller om det kanske är mat?...

Vi simmade mycket sakta i det grunda vattnet och njöt av att omslutas av småfisk. Men efter ca en timme började det kännas kallt och jag ville helst vara nära ytan där det i alla fall var 23 grader. Min våtdräkt är bara 3 mm och passar bäst i tropikerna. Även om det känts varmt här hemma ett tag, så håller inte våra insjöar tropikvärme. 

Sikten var förvånansvärt bra i den grunda insjön och solen gjorde ju sitt till.

Om man simmade närmare sjökanten blev det betydligt mörkare och helt andra färger. Här är det nog inte mer än 0,7 meter djupt. Jag skulle nog nästan kunna "gå armgång" men botten är mjuk och ger efter om man sätter ner en hand. 

Ingen gädda vid kanten fast det brukar finnas det ibland.

En och annan större abborre patrullerade sjön. Det som ser ut som ljus dimma är ett skikt i vattnet som var mer eller mindre tjockt på olika ställen. Små partiklar i vattnet antar jag. 

Här sluttar det ner mot djupare (typ 4-5 m) och där hittar vi den största gäddan för dagen. Här är det bara 21 grader och jag huttrar när jag tar bilden. Men jag kunde ju inte motstå att stanna till en stund...som blir en stund till och ....

På väg tillbaka mot platsen där vi gick i (och hade bilen) möter vi flera små gäddor, men nu vill vi bara upp i solen. Vi har varit i drygt 90 minuter och det känns. En toppendag med finaste sommardykningen, men hädanefter blir det bara torrdräkt, även på sommaren.  

Hälsningar Lena

Postat 2019-07-29 19:24 | Läst 5105 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Första sommarkonventet

" - Hmmm, vad är det som händer där borta?...."

" - Det är ju sommarkonvent din dummer !"

" - Det är ju det första sommarkonventet för kråkfåglar i Uppsala. Temat är "fixa den godaste maten i rötmånaden"  eller hur man gör det bästa av en grillmiddag som spårat ur. Alla får vara med.

"- OK, dags för stormöte, eller konvent....något modernt ord som väl betyder ungefär samma sak..."

" - Yes! Dags att dra!"

" - Oj vilken uppslutning! Kajorna är på plats och kråkorna är med..."

" - även Uppsalas råkor har bestämt sej för att delta. "

" - Vaddå konvent?... ska jag vara utklädd till domedagskråka (uuuuääärk) eller någon slags upphåsad mytologisk korp??? " 

På "balkongplats" sitter gräddan av Uppsalas kajor och väntar på att konventet ska ta sin början. Nej, man behöver inte komma i lånta fjädrar trots att många konvent inbjuder till det.

" - Det ser lovande ut så här långt... de svartvita skojarna är förstås inte på plats, men vi klarar oss nog ändå. "

"Over and out" från kråkfåglarnas första sommarkonvent,

Lena

Postat 2019-07-26 20:53 | Läst 2818 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Grannfejden i Dalkarlskärret

Idag gjorde jag en tur till Dalkarlskärret efter jobbet och fick en actionladdat uppvisning av sothönsen. Visst har jag sett att sothöns kan bråka lite men inte slåss med karatesparkar som de gjorde idag. Det är ffa revirstrider på våren enligt fågelboken, men dessa försvarar uppenbarligen sina revir fortfarande. Här är det inledningsvis lite spänt och uppburrat.

Sedan kommer anfallet explosionsartat. Båda fötterna på en gång!

Kolla in fotarbetet! Värsta rovfågeltricket!

Båda fötterna mot varandra, här blir det lite stillastående kamp. Annars gick det oftast för fort för att jag ens skulle hinna se vad de gjorde, men bilderna visar ju tekniken.

Det här är nog inte en "high five"....

De är två vuxna fåglar med och stöttar slagskämparna. Jag gissar att det är hannarna som slåss och honorna som hejar på. Om någon vet att det förhåller sej på ett annat sätt får ni gärna berätta.

Ungdomarna var också med och jagade på med gälla skrik. Kolla in ungen till vänster som gapar för fullt. Fajten svänger fram och tillbaka. Ibland är den ena eller den andra slagskämpen helt nertryckt under vatten.

Det blir väldigt skvättigt ibland.

Tillfälligt lugn. De hämtar väl andan antar jag. En telning lägger sej i med oroliga skärande läten. Kolla in hur den bakre fågeln laddar inför nästa fajt. 

Anfall!!!

Fler ungdomar vill lägga sej i. 

Även ungfåglarna visar tendenser till att vara lite kaxiga. Men bara i utkanten...

Här kommer en fullträff...

...som i nästa ögonblick plattar till motståndaren rejält. Slagsmålet mattas av. 

Några av ungdomarna drar ut på kärret. De två stridande paren simmar åt olika håll. Ingen vann är min gissning. När de fixat till sina fjädrar såg allt ut som vanligt.

Jag hade egentligen tänkt lägga ut något helt annat idag, men det här var ju svårslaget. 

Hälsningar Lena

Postat 2019-07-22 19:35 | Läst 3075 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Skördecollage

Förra bloggens collage gav mersmak. Jag bjuder på ett till som också är somrigt men temat är mer åt skördehållet. Vi har väldigt mycket goda grönsaker hemma just nu, vinbären är också mogna och en tur till skogen gav en mindre korg kantareller. Skördefest varje dag. Västeråsgurkorna blev saltgurka denna omgång. De lilaaktiga bladen under gurkorna är grönkål, väldigt läcker. Jag har en ide om ett helt annat tema till i morgon. Vi får se om jag fixar det. Nio bilder måste jag ju få ihop. 

Hälsningar Lena

Postat 2019-07-21 18:42 | Läst 2841 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 Nästa