** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tre bilder

Inspirationen har inte varit på topp den senaste tiden, men tre bilder borde jag väl ändå kunna åstadkomma. Varför just tre? Jag råkar tycka att tre bilder är precis lagom för ett blogginlägg. Visst räcker det med en bild. I synnerhet om den har ett tydligt budskap. Men jag som visar mest djur och natur känner att det behövs nog tre bilder. Steglitserna har börjar dyka upp i en av våra automater, den får bli bild ett.

På promenad genom Knivsta hittade jag inga sidensvansar, även om jag hörde dem och såg dem på håll. Vid "återvinningen" huserade både skator och kråkor. Någon hade dumpat intressanta påsar med matavfall vid sidan av....smaskens tyckte kråkfåglarna. Det räckte till bild två.

Sedan kom snön...Det ser kanske vackert ut på denna bild men det var inte alls så mysigt att vara ute på promenad. Solen försvann och jag hastade hemåt. Det blev bara tre bilder, så det är vad jag bjuder på denna helg. Nästa helg är vår sista dykhelg för säsongen och då blir det kanske lite roligare motiv.

Hälsningar Lena

Postat 2018-10-28 17:54 | Läst 4018 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Full fart i restaurangen!

Nu har vi öppnat restaurangen ordentligt med såväl talgblock som fröautomater och vi har fullt med gäster. Som Ing-Marie sa i sin blogg verkar småfåglarna vara fullkomligt galna i frö och talg just nu. De roligaste gästerna vi har nu är nog tofsmesarna. Kaxiga som bara den.

En annan kaxig gäst som kommer även om man är ute och jobbar i trädgården är svartmesen. Idag bjöd jag på lite extra godis i form av ett fat med jordnötter. Den hittade snabbt dit.

Svartmesen gillar att sitta i vår häck och äta frön. Vid flera tillfällen kom den innanför fokusgränsen när jag stod i cykelförrådet och spanade ut mot matningen.

Vi har en stor mängd talgoxar. Flera stora familjegrupper från sommarens lyckade häckningar verkar hänga kvar runt huset.

Nötväckorna hittade snabbt jordnötsfatet och valde de största och finaste bitarna. De väljer verkligen nöt innan de flyger iväg och byter om de inte är nöjda.

De små fina titorna (en eller tall...vem vet, båda finns i området...) kommer också väldigt nära. Den här sitter i häcken och den röda bakgrunden är fasaden på grannens hus.

Några pilfinkar kom förbi och en ensam grönfink satt i häcken. Den var lite blyg men när jag gått in såg jag att den hade fått sällskap av flera kompisar som ville ha mat.

Skatorna vill väldigt gärna smaka men de är skygga och vår tomt är ganska "tajt". En stannade upp på växthusets nock men vågade sej inte ner till maten.

Tofsmesarna var trogna gäster under många år men förra året såg vi inte en enda. Kul att de nu är tillbaka. Vi har minst två individer som besöker restaurangen regelbundet.  Om man är ute signalerar de högljutt sin ankomst. 

Hälsningar Lena

Postat 2018-10-20 17:12 | Läst 2930 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Laddat för fredagsmys

Sidensvansarna på campus vet vad det är som gäller. När solen sänker sej bakom byggnaderna på fredag eftermiddag letar de upp de goaste bären...

Den smalnäbbade nötkråkan som fortfarande gillar Kunskapsträdgårdens meny har hittat ett fint fredagssnacks.

I vårt vinterinredda växthus serverades en god drink med tilltugg innan middagen....

....enda anledningen till att jag visar dessa bilder nu i kväll är att jag försökte laga en laxlåda till middag genom att slå på ugnen men utan att vrida upp termostaten. När jag skulle ta ut maten var den sålunda inte tillagad alls och jag fick 30 minuter att ägna mej åt annat :-)

Hälsningar Lena

Postat 2018-10-19 19:04 | Läst 2639 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Smalnäbbat besök på campus

Idag hade vi fint besök på SLUs campus i Uppsala. En smalnäbbad nötkråka botaniserade i Kunskapsträdgården. 

Den kom redan igår och har framförallt huserat i en Makedonisk tall med stora kottar. Här kliver den runt i planteringen framför tallen.

Den brydde sej inte nämnvärt om folk och poserade villigt för alla som ville få den på bild. Det gick utmärkt även med en mobilkamera.

Här har den hittat ett gott frö i prydnadsljungen.

Den smalnäbbade nötkråkan är mer nordligt förekommande än den tjocknäbbade, men det är två raser av samma art om jag förstått rätt.

De här kottarna från tallen har visst varit riktigt godis. När jag såg fågeln första gången bar den runt på kottar och plockade frön ur dem.

Det kom en hel del folk på lunchen som ville se den udda kråkan, men det brydde sej inte. Det som till sist skrämde upp nötkråkan i ett träd var en katt. Det bor ju en hel del folk i närheten av campus och den här katten kom strosande på cykelbanan, för nära tyckte nötkråkan.

I morgon är det freeedag!

Lena

Postat 2018-10-18 18:16 | Läst 3493 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Helgpyssel

Nu är hösten verkligen här och då är det en del pyssel som måste göras när det är helg. Växthuset är nu tömt och de sista tomaterna, chili och auberginefrukterna skördade. Min sambo gör rent och putsar glasen inför vinterinredningen som vi gör nästa helg. Jag kokade marmelad på gröna tomater med citron och ingefära. Det blev över förväntan gott.

På lördagen blev det en sväng in till Uppsala för att uträtta några ärenden. Solen strålade...

...och jag hittade de här två fotoentusiasterna på ett känt kafé i stan. Jag fikade en stund med dem. Alltid lika trevligt.

Kajan satt utanför en stund men tröttnade på att vänta. Det var inte tillräckligt varmt för att sitta utomhus även om några gäster trotsade hösten.

På väg genom Uppsala mötte jag den här unga kajan som jag gärna hade gett några godsaker, men jag hade inget.

Min systerdotter har varit på besök från USA och hon älskar kantareller, så det har vi förstås varit ute och letat efter. Den här gången gick det ganska bra. Vi plockade också ny mossa till grodorna som efter söndagmiddag fick ny grön inredning i sitt terrarium. De blev vips ljusgröna av förtjusning (de skiftar färg efter sinnelag, eller vad det nu kan bero på...).

Hej så länge,

Lena

Postat 2018-10-09 16:47 | Läst 3360 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 Nästa