B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fisken som kom undan

En fisktärna har fångat en fisk och blir genast jagad av två skrattmåsar.

Måsarna terroriserar den mindre fågeln tills den släpper sin fångst...

...men måsarna hänger inte med i svängarna...

...och fisken som fick en ofrivillig flygtur landar i sitt rätta element. Skrattmåsarna dök men kom upp med tomma näbbar. Allt tydde på att fisken faktiskt kom undan.

Om motiven inte ser helt skarpa ut beror det på att bilderna är tagna med 2x extender på mitt Canon 300 mm f4 och det gick undan. Tyckte ändå att historien var värd att visa.  

Nu startar en ny vecka efter en strålande helg.
Hej så länge, Lena

Postat 2018-04-22 20:25 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Den lille husfixaren

Stannade till på väg hem från jobbet idag och tittade på den här lille husfixaren. En pungmes har bestämt sej för att börja bygga i en björk bredvid en cykelbana. Den brydde sej inte om de som cyklade förbi men vi som var till fots höll oss på ett rejält avstånd och bilderna är kraftigt beskurna. Hoppas bara att det respekteras för den lär få fler besökare vid sin byggarbetsplats.

Hälsningar Lena

Postat 2018-04-18 20:04 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Viktiga vårtecken

Vilka är de viktigaste vårtecknen som vi håller koll på? Det varierar nog lite från person till person men det finns vissa ingredienser som nog många tycker är viktiga. Sädesärlan är nog en sådan faktor. Den har jag redan visat så därför får det bli en forsärla som jag hittade helt överraskande på campus idag.   

Blåsippor är ju givet en viktig faktor och jag hittade en hel tuva med vackra blommor på lunchen idag. De hade också besök av vad jag tror är bin. Det var nämligen full aktivitet i närliggande bikupor... 

Skarp sol och teleobjektiv men ändå ...årets först blåsippor.

Det är förstås full fart på alla småfåglar och det hade varit på sin plats att visa sjungande bofink eller rödhake...men den näpna stjärtmesen med näbben full av bomaterial slår alla andra för tillfället.

Ett givet vårtecken är förstås grillpremiären. För vår del blev det lax med blandade grönsaker. Fågelmataren hänger fortfarande ute vilket man kan se i bakgrunden.

Nu är våren definitivt här och nästa vecka ser mycket lovande ut...

Häsningar Lena

Postat 2018-04-13 20:50 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tre sothöns, ett ! och en ?

Underbar solig men kylig morgon och jag är ute på spaning tidigt....jag kan unna mej en timme innan jag åker till jobbet. I synnerhet om jag håller mej till området bakom campus dvs Årike Fyris.

I morse fick jag en rejäl överraskning. Avståndet är på tok för långt för mina 420 mm men det går ändå inte att ta miste på den helvita fågeln, en ägretthäger! Jag var ensam på plats när jag såg den och när jag kom till mitt tjänsterum kunde jag inte låta bli att skicka ett mail till killarna på Artportalen med ett litet tips. Tjugo minuter senare hade de varit ute och kollat. Den blir art 89 för mej i år. 

I närheten av fågeltornet mötte jag den här lilla fågeln. Jag gissar på gransångare (och det rapporterades även i Artportalen under förmiddagen på denna plats). Nu utmanar jag Er som är kunniga och läser detta, gransångare, lövsångare eller vad tror ni?  

Hälsningar Lena

Postat 2018-04-11 20:18 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Naturfotodagen och vårens ankomst

Lördag morgon och jag befann mej utanför Fotografiska redan vid 7-tiden. Det var vackert och man kunde nästan känna hur det doftade vår i luften.... 

Väl inne i lokalerna pågick förberedelser för Naturfotodagen. Strålkastare skulle riktas, bildspel provköras, ljudet testas etc etc. Dessutom fanns det en stab från SVT som riggade kameror...kändes lagom pirrigt kan jag intyga.

John Hallmén kollar sina bilder...snart kommer de små krypens karaktärsdrag att spelas upp för oss in i minsta detalj.

Brutus Östling, som också agerade konferencier, lägger sista handen vid sin egen presentation...vildhundar från Afrika och den närgångna flodhästen George skulle snart presenteras för en väntande publik. 

Duktiga tekniker skötte allt runt omkring och det flöt utan problem.

SVT var på plats för att spela in men de hade ingen aning om när materialet skulle sändas...

Marie Kantermo gör sej redo för ett fascinerande bildspel med kreativa naturbilder där de flesta var skapade i skogen runt hörnet från hennes egen bostad.

Mitt föredrag handlade om de speciella utmaningar som man ställs inför när man fotograferar under vatten...

...men att man också får chansen att möta helt unika djur som t ex kronmaneten...

...och få en inblick in hur det kan gå till när eremitkräftorna har sin årliga skalbytardag.

Jag visade också lite bilder från livet i en vanlig svensk insjö. Det blev en lång dag som avslutade med en middag på Fotografiska med alla inblandade. God mat och en fantastiskt utsikt över Stockholm i det finaste kvällsvårljuset.  

Söndagen var späckad med saker som måste göras men jag hann med en tur i naturen och kunde snabbt konstatera att sädesärlan har anlänt. Det kändes fint....dessutom hade jag för mycket kläder på mej....det var ju 12 grader varmt!

Hälsningar Lena

Postat 2018-04-08 19:34 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 234 Nästa