B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hybriden har skaffat familj!

Nu går solen upp så tidigt att jag hinner ut på en rejäl fågeltur innan jobbet. Men det är lite motigt att stiga upp så tidigt. Uppförsbacke känns det som...men när man väl är ute glömmer man det. Naturen är full av sprickande löv, blomknoppar och nykläckta gässlingar.

Jag åkte till Råstasjön en morgon och hittade dunbollar i olika storlekar. De flesta rätt små och fortfarande lite osäkra på vilka av de gröna sakerna på marken man ska plocka i sej. 

Tålmodiga och vaksamma föräldrar visar de små att just dessa blad går bra att äta och de små gässlingarna lär sej fort. 

När jag gick längs promenadvägen med några tidiga hundägare fick jag plötsligt syn på en bekant gås. Hybriden har "gängat sej" men en kanadagås och har en liten gässling! Hybriden är en korsning kanadagås x grågås som jag följt under många år. Jag har förstås funderat och även försökt ta reda på om den typen av hybrid är fertil, men inte fått något definitivt svar. Ofta har den varit ensam men i vintras verkade den hänga ihop med några kanadagäss. Länken nedan är till ett tidigare inlägg om denna gås.

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/hybriden-ar-tillbaka.htm 

Äntligen har den lyckats skaffa en familj och den är uppenbarligen fertil med en kanadagås. Jag är ganska säker på att hybriden är en hona och kanadagåsen då en hanne. Den vokaliserade högljutt hela tiden de gick på gräset och båda föräldrarna var väldigt vaksamma. Hybriden äter i vanliga fall ur handen på mej och min sambo, men nu fick jag inte komma nära.

Det kan ju hända att de lyckades kläcka någon mer unge men har blivit av med dem. Eller så blev det bara en. Det är i alla fall första gången jag ser en hybridgås med avkomma.

Familjeidyllen är total.

Den lilla provar vattenväxterna. 

Jag tror att hybriden kommer från en korsningsfamilj och kläcktes här vid Råstasjön 2014. Om inte så fanns den här som vuxen sommaren 2015, den är alltså minst sju år gammal men antagligen åtta. 

Jag stötte också på den här familjen när de skulle ner till sjön och ta ett dopp. Det här ser ju ut som det brukar...

...men den andra föräldern ser ut så här. Jag misstänker att det är en kanadagås med pigmentförändringar, för den har svarta ben och svart näbb, alltså inte en hybrid. Om någon har andra förslag skriv gärna en rad. De har i alla fall fått fyra små hybridgässlingar, badglada alla fyra.

Nu kan det bli fler hybrider att hålla reda på :-) Fast jag har ju min favorit.

Så här ser en stolt förälder ut, eller hur? 

Hälsningar Lena

PS. Tornseglarna har kommit, både till Råstasjön och till Knivsta.

Postat 2022-05-18 07:41 | Läst 157 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Brunand

Brunand är en fågel som jag inte ser så ofta och den har minskat på senare år. I Sverige betraktas den som starkt hotad sedan 2020. I helgen stötte vi på ett gäng vid Kyrksjön i Bromma. 

Det var sex hannar och två honor. Bäddat för problem. Kanske det fanns någon hona som låg på ägg men det kunde vi inte se där vi stod.

Här en hanne som fixar till sej.

En hona som sträcker upp sej lite extra.

Svarthakedoppingen är inte det minsta intresserad, snarare störd av deras närvaro. 

Brunandshannarna hade en del kontroverser.

Mycket skvätt och stänk. Honorna var inte särskilt intresserade. 

Här har två hannar varit inne i vassen och kollat på något. Vi kunde inte se om det var en brunandshona som låg på ägg eller någon annan. 

Det fanns ju svarthakedoppingar som definitivt hade ett bo nära och de gillade inte alls att brunänderna var så aktiva. 

Så här ser en liten men väldigt bestämd svarthakedopping ut. Den här vassruggen är upptagen!

Hälsningar Lena

Postat 2022-05-15 20:49 | Läst 112 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fem x fisktärnor

Mitt i allt det färggranna och vårsprudlande bjuder jag på fem diskreta fisktärnor. Lite hight key och svartvitt. Håll till godo. 

Hälsningar Lena

Postat 2022-05-14 19:46 | Läst 205 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Min vitsippstolkning

Det blir alltid några bilder på vitsippor varje år, precis som på de blå. Min tolkning för i år ser ut så här. Jag mötte också min första fästing då jag tog dessa bilder. 

Det var fortfarande lite dagg på halvskuggiga platser när jag jag tog bilderna.

Kolla in den lilla spindeln som hänger i denna sippa. Tyvärr ville den inte vara med på bild mer än så här. 

Hälsningar Lena

Postat 2022-05-13 08:20 | Läst 182 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Varnhems klosterkyrka och charmigaste doppingdansen

Jag kom inte längre än till Varnhem på min hemresa från Hornborgasjön, ca 11 km. Jag skulle bara kolla in en damm, men när jag fick syn på kyrkan insåg jag att den krävde en utökad rundvandring. 

Klosterkyrkan har sitt ursprung från 1100-talet men restaurerades under 1600-talet av Magnus Gabriel De la Gardie. Då den fick sin praktfulla barockstil. Han, liksom Birger Jarl och enligt traditionen även fyra medeltida kungar är begravda i kyrkan.

När jag gick runt kyrkan hamnade jag mitt i en klosterruinen. Här är jag tydligen på väg in i klostrets fängelse. Det var cisterciensermunkar som kom till Varnhem 1150 och med abboten Henrik anlade klostret, som då hade en romansk-gotisk prägel.  

I klostrets kök kunde jag nästan föreställa mej hur munkarna jobbade med att laga mat och baka bröd. Undrar om de hade "klosterost". Det pågick en guidad tur genom ruinen men jag kunde inte haka på den för både medelåldern och klädstilen i den gruppen gjorde att jag inte kunde passa in obemärkt. Annars hade det varit intressant att höra lite mer. 

Det var en imponerande byggnad och ruinerna gjorde det till mer än bara en stor kyrka. 

Vårvädret var strålande och löven var på god väg.

En nötväcka satt plötsligt på en stolpe och eftersom jag precis bytt objektiv på kameran kunde jag inte motstå den. Det var något gott i en spricka i stolpen.

En kaja inspekterade ett av de enkla fikaborden i ett område vid kyrkan där man verkade hålla på med anläggningen av mer rabatter och gräsytor. Här fanns också en damm med en hel del fågelliv. En skådare/vandrare som jag mötte i ett av gömslena vid Hornborgasjön sa att det fanns väldigt många svarthakedoppingar i denna pöl, vilket var anledningen till att jag stannade till.  

Det fanns flera par (minst sex) och de var mycket aktiva. Jag fick också se dem pardansa med sjögräs i näbbarna på ett sätt som jag aldrig fått se förut. Trots att dammen var rätt liten befanns sej dock doppingarna på långt avstånd och det hade krävs ca 1000 mm brännvidd för att få bra bilder på dem. Här kommer i alla fall två serier på de dansande fåglarna. 

Innan denna del av dansen bockade och bugade de en hel del mot varandra och det har jag sett förut. Sedan dök båda fåglarna och kom upp med sjögräset. Varpå de åter möttes och simmade iväg tillsammans med så pass hög fart att de reste sej ur vattnet. 

Sen satte jag mej i bilen och körde hem. 

Hälsningar Lena

Postat 2022-05-11 19:32 | Läst 260 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 339 Nästa