B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Katta-STROF!!!

" - Hela min värld vändes plötsligt upp och ner! Min husse (Nimar) och matte (Felicia) har skaffat TVILLINGAR! De normalt så sansade människorna kom plötsligt hem en dag med inte bara en, utan två, små hjälplösa knyten! " 

 

" - Jag hade precis blivit kompis med det första knytet som växt till sej och blivit helt OK att leka med. Jag hade också etablerat en hyfsad plats i hierarkin här hemma...kändes det som i alla fall..."

" - Nu är det nya spelregler som gäller och de där två småttingarna är alltid i centrum. Ändå lyckas de alltid upptäcka mej när jag försiktigt smyger ut i trädgården för att få lite "egentid" bland gurkplantor och hallonbuskar." 

" - Så här ser dom ut. De har noll koll och kan knappt hålla reda på sina egna tassar. "

" - Jag behöver verkligen några goda råd....Hur ska jag klara av detta? De blir ju helt skärrade bara jag kommer i närheten av dem? "

" - Jag vet inte om jag förstått allt rätt men det verkar som att de kommer att stanna rätt länge....? "

Hälsningar katten Kennedy (genom Lena)

Postat 2021-08-01 21:43 | Läst 145 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Jag bjuder på några kalla bilder

Det ena värmerekordet avlöser det andra och temperaturen steg över 30 graders strecket idag. Dessutom nästan vindstilla. Därför bjuder jag på några riktigt kalla bilder.

Här får ni drömma er tillbaka till snö och kyla...

Det här var en särskilt krispig morgon.

Men det fanns de som njöt även i detta landskap.

Vi hade väldigt tur med vädret.

Bilderna är från Svalbard, ca 80 grader nordlig bredd, tagna i början på maj för några år sedan.

 

Isen får tala för sej själv.

Hälsningar Lena

Postat 2021-07-15 20:44 | Läst 339 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Sommartomater

Vi skördade de första röda tomaterna dagen efter midsommarhelgen och sedan dess har det mognat mer och mer för var dag. Det här är "super sweet" och tro mej, de är super goda. I bakgrunden kan man se spirande basilika som får samsas med en tomatplanta. 

Vi har inte så många olika sorter utan har kommit fram till en blandning av inte alltför små körsbärstomater och en bamsetomat.

I år får vi mer tomater än någonsin och de mognar i ett rasande tempo. Jag fick sålunda koka en sats tomatsås förra veckan. Det är vårt sätt att bevara tomater i frysen som jag vi använda under vintern. Förutom att det är en perfekt pastasås som den är kan man använda tomatsåsen i en mängd andra rätter som t ex köttfärssås, lasagne, pulled pork (eller älg som vi brukar göra).

Favoriten att servera direkt på bordet är den stora "brandywine". En tomat skivad med lite rödlök, olivolja och flingsalt räcker väl till två personer som ett tillbehör vid lunch eller middag. 

Här en blandad skål med våra andra sorter: super sweet, chocolate cherry och balkong zauber. Den senare står inte ens i växthuset utan i hinkar på altanen och ger massor med röda halvstora tomater.  

Hälsningar Lena

Postat 2021-07-13 11:53 | Läst 352 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Rapport från fisktärnefamiljen

Jag tog en tur för att kolla hur det gått för fisktärnorna som hade sin bostad på gömslet vid Hjälstaviken. Första inlägget jag skrev var ju med bilder från dagarna innan midsommar så nu borde det ju ha hänt en del. När jag kom fram möttes jag av fiskade tärnor.

Den lilla parveln på taket ser nu ut så här, eller så är det hens syskon eller möjligen kusin.

Ungfåglarna flyger kors och tvärs över vattnet.

De övningsdyker också men tyvärr så missade jag just detta nerslag. Det blev inte någon fisk och ungen styr mot en liten landningsplats.

Med precisionen hos en komplett nybörjare landar ungen på en liten kladdig plätt mitt i pölen 

Den rufsade till mammas fjädrar lite men är mäkta nöjd med att den träffade plätten.

Den förväntar sej dock att lunch ska serveras av en förälder (typ pappa) och det pågick en del fiskande i pölen. Här lyckades jag få en i fokus i alla fall. 

Den har också fångat en liten firre och lättar med sin last. 

Om man följer en fisktärna som precis lättat från vattnet kan man se att de skakar av sej vatten efter några vingslag.

Familjen väntar på lunchen...

Inget snack om var maten ska levereras.

Ser också att en del honor fortfarande vill åtnjuta viss service från sin partner. För vad skulle det här annars vara? 

Det är ju inte en unge som gapar så det kan väl inte vara annat än en trött flerbarnsmamma som vill ha lite extra omvårdnad? Eller vad tror ni?

" - En spiggceviche älskling,... så färsk att den fortfarande sprattlar."

Livet hos fisktärnorna verkar gå sin gilla gång.

På väg tillbaka till bilen, längs spången i vassen, hör jag de höga pingande ljudet som jag känner igen så väl...skäggmesar. Plötsligt sitter det en skäggmesunge på räcket. Bara en kort stund, sedan flyger den vidare in i vassen. 

Jag ser hur det rör sej inne bland vasstråna och lyckas få fokus på en unge av minst tre som hoppar runt i den vajande växtligheten. Sedan är de borta i ett hav av vass och det får bli allt för denna gång.

Hälsningar Lena

Postat 2021-07-10 22:32 | Läst 322 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Trädgårdsmakro med överraskning

Mitt i sommaren måste man ju ha ett litet pass med trädgårdsmakro, eller kanske två eller tre...Jag gick i alla fall ut på lunchen med 100mm makro på kameran och styrde stegen mot Kunskapskträdgården på Ultuna campus.

Här finns det fina välskötta planteringar, områden med ängsblommor, rosor, rhododendronträdgård (utblommad nu), fruktträd, en damm och allt vad våra insekter kan drömma om. Bina är förstås på jakt från bikuporna som står en bit utanför trädgården.

Någon sorts humla.

Blomflugor är tacksamma för de står stilla i luften innan de väljer blomma.

Slickar den eller ?...

Här är det någon liten insekt som har jobbat hårt som pollinerare med hela kroppen.

Stannade till vid dammen och hittade dessa två flicksländor som det tydligen finns både flickor och pojkar av. 

Här ska det bli fler sländor. Det gick förstås inte att fotografera dessa från sidan så det får bli en skarp och en suddig

Här ett annat par sländor som också håller på med någon slags älskog.

Det fanns förstås en del fjärilar med de ville inte alls vara med på bild och jag gav mej efter en halvtimme ute i solen. 

Avslutar istället med en fjäril som plötsligt dök upp i vår trädgård precis när vi skulle åka hemifrån förra lördagen. Eftersom jag inte sett den förut sprang jag efter kameran. När jag kom ut hade den satt sej på taket. På med telet och upp på en trappstege. Jag fick denna bild innan fjärilen fladdrade iväg och så kunde vi åka. Av en slump fick jag veta av en person jag träffade i ett fågeltorn senare i veckan att detta var en sälgskimmerfjäril. Tyvärr kan man inte se att den skimrar i blått när vingarna är så pass hopfällda. Inte särskilt vanlig, men en hade hittat hem till oss i alla fall.

Hälsningar Lena

Postat 2021-07-08 20:51 | Läst 312 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 309 Nästa