B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Turkisk hassel med matgäster

I ett bostadsområde i Enköping finns en triangelformad liten park med turkisk hassel. De har stora borstiga frökapslar som är mycket attraktiva för olika djur. Jag åkte dit för att leta efter nötkråkor. Det rörde sej uppe bland grenar och blad. När jag riktade kameran hittade jag först ett annat djur som också gillar nötter.

Hasselträden har fortfarande gott om blad i olika nyanser och det blir lite av en kurragömmalek med de luriga fåglarna. Det finns en del skator och kajor men till slut skymtade jag också en nötkråka bland bladen.

Det är de stora rufsiga bollarna som nötkråkorna är ute efter. Det finns fyra eller fem individer som hoppar runt i träden men det är knepigt att hitta öppningar i blandverket och de sätter sej ju förstås väldigt sällan där solen når in. 

Det är fortfarande gott om mat kvar i träden och det rasar en och annan boll ner på marken där jag står.

Fåglarna studsar runt i bladverket, plockar åt sej en rufsboll och börjar jobba med den mot en lämplig trädstam eller klyka.

Det är ganska stora nötter som den plockar fram. Skator och kajor plockar på marken och tar bl a bitar från bollar som bilar kört över. Det passerar bara ett fåtal bilar så det finns tid för dem att plocka på gatan. 

Nötkråkorna sväljer en del nötter hela och jobbar vidare med andra. Det är kanske någon sorts skal de vill ta av? Här sitter det en till individ ovanför, i bakgrunden.

 

De jobbar verkligen med nötterna och håller fast dem med klorna.

När jag står där och fotar kommer en ung kille förbi och frågar vad det är i träden som är så intressant. Han bor på gatan och jag är ju inte den första fotografen som varit där. Han har inte lagt märke till att just dessa fåglar ser annorlunda ut, men tycker det är kul när jag visar honom och han berättar om rådjuren som han själv brukar fotografera utanför sovrumsfönstret. Lugna villakvarter med gräsmattor och frukträd, jag förstår att det finns rådjur. 

Hoppsan! En och annan nöt hamnar på marken. En skata eller kaja kommer väl att hitta den. Det är mörkt uppe i träden och många bilder sorteras bort för ljuset är för dåligt. 

Här strålar dock solen men jag var inte beredd på att en nötkråka skulle ge sej ut på en flygtur längre än bara från ett träd till ett annat och lyckas bara sätta en bild. Men det får räcka för denna gång.

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-14 17:57 | Läst 147 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nybyggen i Knivsta

Det har blivit en del promenader i närområdet det senaste året och i slutet av december fanns det väl inte så mycket att fota. Den 30 december 2020 tog jag i alla fall den här bilden och några till i centrala Knivsta. Jag tänkte också att jag skulle gå förbi här några fler gånger under året och dokumentera hur byggena fortskred.

Det var staket kring bygget och den här bilden visade hur det skulle bli i framtiden på just denna plätt i centrala Knivsta. 

Den 9 mars hade det börjat komma upp gröna lådor som såg ut som stora paket staplade på varandra. 

Gröna paket med vita snören. De växer snabbt på höjden. 

Senare under våren, den 10 maj, hittar jag en ny fotovinkel och man börjar se hur höga husen ska bli.

Det går undan i byggsvängen.

Från baksidan ser det nu ut så här och det gröna omslagspapperet är borttaget från paketen.

På torget blommar körsbärsträden men det småregnar denna dag och det är nog inte så mysigt att sitta ute.  

I juni, den 12:e, är det sommar. Det blommar i krukorna och husen har nu fått fasadfärg och man börjar kunna se hur slutresultatet kommer att bli. Den högra byggnaden har fått balkonger.

Det sitter en barnfamilj och fikar under träden på torget.

Vy från baksidan.

Från framsidan och bussgatan ser det ut så här. 

Den här bilden är tagen den 10 oktober och nu får man nog betrakta byggnaderna som klara, åtminstone på utsidan. Det bor inte folk i dem än men det finns verksamheter i bottenplanet som flyttat in. Om jag ställt mej där bussen står och tagit en snävare bild rakt fram skulle den nog överensstämma med ritningen på staketet i bild 2, fast träden är gröna och det finns parasoll på uteplatsen i mitten.

På den här restaurangen är t o m jycken välkommen. 

Vy från torget 10 månader efter första bilden i detta inlägg. Så här blev det. Jag kan ingenting om att fota byggnader men just denna plats har jag i alla fall kommit ihåg vid varje tillfälle.

 Apotek, solarium och gym på bottenplanet. En del andra byggprojekt som jag fotat så har arbetena runt omkring gjort att jag inte längre kan fota från samma plats som startbilderna. Här har det dock inte varit några problem men man har ju inte dragit om vägen eller byggt ny cykelbana heller. 

Höstljung i några av krukorna i Knivsta.

Här samsas gammalt med nytt men onödigt högt tycker många om de nya husen. En elsparkcykel verkar också ha hittat hit. Jag har fotat några fler byggprojekt men de är inte klara ännu så jag väntar med dessa bilder. 

På väg hem mot Västra Ängby tar jag en sista bild av de nya husen i Knivsta centrum.

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-12 21:14 | Läst 191 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sista dyken i Norge för denna gång

En vecka går väldigt fort när man har kul och snart närmade vi oss sista dykdagen på Tustna. En blyg sjurygg skymtar inne bland bladen. 

Sjuryggen har som en stor sugplatta på bröstet och kan fästa mot t ex stora tareblad som den gjort här. Ibland vaktar de ägg när man ser dem så här års men denna verkade inte ha någon äggsamling att sköta om. Den är också lite i största laget för att fota med 60 mm makro.

Stor är också denna pampiga anemon. Den har stått på samma ställe så länge jag kan minnas och jag har bilder på den från flera år tillbaka. Att det är samma råder ingen tvekan för den står helt ensam på berghäll som för övrigt är ganska ren och mörk. Ibland har det varit små räkor under anemonen och man kan se en lite röd räka på foten. 

En riktigt långtaggig sjöborre ser man inte så ofta så jag förevigar den och simmar vidare. 

Väl uppe i båten ser det ut så här dvs inte så lovande. Vi går iland och äter lunch i alla fall. Man måste ju ha ett ytintervall mellan dyken och vi behöver även uträtta andra saker. 

Vi brukar ju se en del havsörn här men denna vecka har jag inte lyckats ha kameran framme när "den store" visat sej. De satt en mycket fint på en liten kobbe precis innan vi skulle hoppa i vattnet på första dyket och jag kunde inte låta bli att svära. Så nära hade vi inte varit på hela veckan. Den här och en till kom farande över oss när lunchen var slut och jag lyckades få upp "landkameran" i tid för att fånga den andra på bild. 

Den store passerade rakt över båten och den bevärdigade oss med en snabb blick.  Vi hade haft tillfälligt uppehåll i regnandet och det såg lite ljusare ut en kort stund, men det berodde på åt vilket håll man tittade...

När vi kör mot den plats där vi ska dyka ser det ut så här. Det hade också börjat blåsa mer men eftersom vi är i en fjord blir det tack och lov inte så mycket vågor.

Jag har bytt till vidvinkel men vi hittar inga stora fiskar eller någon intresserad liten bläckfisk. En vacker blåstråle ställer i alla fall upp på bild och några rödnäbbor skymtar i bakgrunden. Arten heter blågylta och den vackert blåmönstrade är hannen, de rödaktiga är hans harem av honor. Det intressanta med denna art är att om hannen dör kommer den största honan att omvandlas till hanne och ta över hans roll. 

Vi simmar längs en vägg och där det inte finns så värst mycket mer än småsaker. På håll ser vi dock den här lustiga strukturen för de lyser ju nästan i mörkret. Jag trodde först att det var sjöpungar men de växte i så fall på ett konstigt ställe. Det är definitivt inte sjöpungar och jag tar några bilder. Jag misstänker redan då att det är en äggsamling men den är förvånansvärt stor. Vi får bekräftat av marinbiologen när vi kommer upp att detta är en samling bläckfiskägg. De är inte från en åttaarmad som den vi såg tidigare utan från en tioarmad bläckfisk (squid). Varje kapsel innehåller hundratals små bläckfiskembryon. Inte så vacker kanske men absolut dagens mest intressanta fynd.

Vi simmar upp längs klippväggen och jag börjar utforska miljön på väldigt grunt vatten. Man ser ytan tydigt och jag konstaterar att det regnar. Så här nära klipporna växer det blåstång och det är fullt med småfisk.

Det är rätt mysigt att simma runt i tången och man ska ju avsluta dyken på grunt vatten så det här är ett bra ställe att vara på. 

Vi måste dock visa båtföraren var vi är, i synnerhet om vädret har försämrats. Fredrik skickar upp en röd markeringsboj genom att blåsa in luft i den med sin regulator. 

Så här kan man hänga på bojen under hela säkerhetsstoppet och då ser även båtföraren var dykarna kommer att komma upp. Vi har också simmat ut från klipporna för att underlätta för båtföraren att plocka upp oss. 

Så här kan det se ut när vädret inte är det bästa på ytan. 

Avslutar med en bild från vår bar i båthuset. Sista kvällen ville alla pyssla med grejer och packa det som gick innan middagen men baren var faktiskt öppen en kväll tidigare i veckan. Dyker man hela dagarna blir det förstås inte så mycket "barhäng" och vi avrundade redan halv tio. Marinbiolgen hade med sej en lupp för att titta på en del småfynd och den stod på bardisken.

I båthuset torkade vi våra grejer och utförde reparationer när så behövdes. Här limmar Fredrik på en ny handledstätning på min dräkt. Det är alltid bra att ha med en och annan "reservdel" när man är ute en hel vecka.

Avslutar med bron utanför båthuset. Sedan gick vi in och åt piggvar till middag, som jag visade i förra inlägget, samt tittade på ett bildspel med utvalda bilder från de som fotograferat under veckan. En fin vecka är slut och det återstår bara att packa på morgonen och köra hem. Vi åkte via Funäsdalen. Det var fint och tog ca 13 timmar. De som åkte via Dovre hamnade i en snöstorm.

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-10 12:33 | Läst 181 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fredag och iordningställt för höst- och vintersäsong

I veckan har jag lyckats få ordning i växthuset så vi kan sitta där på helgerna ett tag till. Det krävs en stund med gasolvärmare men det är det värt. Gardinerna kom först upp för att fåglarna skulle se glaset när växterna var borttagna. Sedan var ju växthuset en bra plats att ställa trädgårdsmöblerna på....och sedan behövdes bara lite omvårdnad så hade vi ett uterum för höst- och tidig vårsäsong. Insåg när jag tittade på bilden att jag glömt lägga ut trasmattorna. Vi får fixa det innan middagen.

Jag kan inte motstå att köpa några höstväxter och de får stå hela vintern ute i växthuset. De ser nästan lika fina ut "frystorkade" på våren. Pelargonen får förstås flytta in.

Nu är det fredag!

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-08 16:46 | Läst 194 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Växthustömning och kantarellgalette

I helgen var det dax. Lite vemodigt att riva ut alla växter men tomatplantorna hade börjat sloka (och mögla) och chili vill ha betyligt varmare är svensk höstväder. Två chiliplantor fick flytta in men allt annat åkte ut på komposten. Sedan var det storstädning av växthuset och seriös fönsterputsning som gällde. 

Min sambo är bra på detta och iförd regnkläder putsades både insida och utsida. Den förlängningsbara borsten som man ansluter till slangen införskaffades för att tvätta bl a vindskivor på huset inför ommålning. Den gjorde det också avsevärt lättare att tvätta taket på växthuset. 

Jag fick ta reda på den kvarvarande skörden och nu ser det ut så här på köksbordet. Tur att det är stort. De flesta av dessa tomater kommer att bli röda.

Vackra Jamaica Bell chili. En del hackades och hamnade i frysen och de gröna får ligga en vecka eller två.

Jalapeno och ett par andra sorter la jag in i ättikslag. Inlagd chili passar väldigt bra till sallader och många andra maträtter, inte bara tacos. 

Vi har fått väldigt mycket chili i år som jag har tagit hand om efter som. Här tog fantasin slut och det blev helt enkelt chili på tråd som får torka tillsvidare. De blev rätt fina då jag hängde upp dem vid fönstret. Vi får väl se om de bara torkar och samlar damm eller om jag hittar på något att göra med dem.  

Det blev också ett par sköna timmar i skogen fast det småregnade. Det var ju ändå väldigt varmt och växthuset måste torka innan jag kan inreda det för vintern. Jag behöver egentligen inte mer trattkantareller men det är kul att plocka och det blir bra presenter. 

På söndagkväll testade jag att göra en galette. Det är en vanlig pajdeg som jag kavlat ut och fyllningen är smörstekta gula kantareller, sista koket av våra egna amadinepotatisar (lätt tillplattade) och riven lagrad ost. 

Sedan viker man upp kanterna och toppar med lite mer ost, västerbotten i detta fall. En del salt och nymalen svartpeppar var det förstås också.

Galetten gräddas i 25 minuter, 200 grader varmluft och så här ser den ut när man garnerat med hackad gräslök och dill. Det blev mycket gott och räckte till fyra personer med en färggrann sallad till. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-10-06 17:25 | Läst 229 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 315 Nästa