B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rapport från Råstasjön

Söndagspromenad vid Råstasjön för att kolla läget lite. En och annan häger har dykt upp.

Den behagade inte fiska så länge jag var kvar utan höll mest på med fjädervård.

Rörhönorna verkar ha ökat i antal. Nu såg vi sådana på flera olika ställen runt sjön.

Jag har inget minne av att de brukade vara så gott om dem. Sothöns i mängder, gräsänder förstås, kanadagäss och två svanfamiljer med minst fyra ungar var och en del annat smått och gott.

Vi promenerade vidare runt Lötsjön och hittade dessa två. Den vänstra tror jag är en svensk blå anka men den högra ser mer ut som en svensk gul anka. Eller så kan de blå kanske variera i färgerna.

Någon här som kan något om tamankor?

Det här ser ut att vara en hanne om man tittar på stjärtfjädrarna.

Hälsningar Lena

Postat 2017-10-16 17:53 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Vinterbonat växthus

Inte helt rätt för vi isolerar inte för att kunna ha frostfritt hela vintern. Men vi inreder för att kunna nyttja växthuset även under vintermånaderna. Textilierna är blandade. Ett lakan som farmor broderat i kombination med IKEA:s spets för 79 kr. De fyller två funktioner. Småfåglarna har svårt med glasväggarna i växthuset när det inte finns någon växtlighet bakom. Alla tygtycken vi kan hänga upp hjälper dem att se glaset. Alltså krockar de inte med glaset och vi kan njuta mer av deras närvaro.Textilierna gör också att de blir mindre eko i växthuset när man vistas där. Ju mer tyg desto bättre. Trasmattorna gör det inte bara gossigare om fötterna men även mysigare ljudmässigt.

Just denna kväll serveras en "Cosmopolitan" i det nyinredda växthuset.

På grillen ligger det revbenspjäll som vi har förbakat i ugnen i två timmar och bara avslutningsgrillar med lite glaze  innan servering. Majskolvarna får samma snabba behandling.  

Receptet på spjällen kommer ur "Den tekniske kocken 2" och de blir helt perfekta.

Till slut slår vi oss ner och då ser det ut ungefär så här. Blandade ljus- och värmekällor ger en mysig atmosfär men det går att förfina detta. Vi har en del idéer redan nu.

Ljus är en sak...

..och värme en annan. Återkommer när vi löst de problemen på bästa sätt. Ikväll hade vi det ändå riktigt mysigt och resten får man jobba på. 

Hälsningar Lena

Postat 2017-10-14 20:02 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ungefär som med blåsippor

För mej har färgsprakande höstlöv ungefär samma dragningskraft som blåsippor. Man bara måste fota höstlöv (och blåsippor) trots att man gjort det hur många gånger som helst.

Jag har stått emot länge denna höst men häromdagen när solen sken gick jag ut en stund på lunchen. Jag visste att jag inte skulle behöva gå särskilt långt. Det blev förstås många bilder (precis som med blåsippor), men jag bestämde mej direkt vid datorn att bara välja ut tre.

Här får gammalt möta nytt i årets höstlövsinlägg.

Hälsningar,

Lena

Postat 2017-10-12 21:49 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

UV-fotoworkshop i "dimma"

I helgen hade Jonna Bergström och Tobias Dahlin undervattensfotoworkshop i Gullmarn. Vi har varit anmälda i minst ett halvår och hade verkligen sett fram emot denna kreativa långhelg med dykning och foto tillsammans med intressanta och roliga undervattensfotografer. Solen strålade...

...och på Fossens camping har dykarna t o m fått en egen plats att hålla till på, tillsammans med hundarna. Så här års är det fortfarande varmt i vattnet (ca 14 grader) och sikten brukar vara rätt bra....men det var den inte just denna helg. Föreställ er att ni ska på landskapsfotoworkshop och det är så kraftig dimma att det är svårt att orientera sej....inga strukturer framträder, bara dimma......så såg det ut under ytan i Gullmarn.

Det går att fota makro (en del motiv i alla fall) och på nattdyket på lördags kväll fastnade denna trollhummer på minneskortet. Vi experimenterade också en hel del med "egen vitbalans" och helt galna färger, det var ju trots allt en workshop. De bilderna får nog ligga í arkivet så länge...

Hälsningar Lena

 

Postat 2017-10-11 19:00 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vägra vinter !

Mina sommarblommor vägrar att acceptera hösten och att det snart är vinter. De blommar på som om det vore sommar.

Min absoluta favoritpelargon, Honeywood Suzanne, från en stickling som jag fick av min sambo i födelsedagspresent. Den har blommat sedan maj.

De blå lobeliorna har fått nya blad, knoppar och blommor på senhösten.

En annan vacker pelargon med jättelika blomställningar, Lara Suzanne.

Blandade sorter framför ytterdörren, tyvärr kommer frosten att ta de flesta. Alla kan inte flytta in.

Men än så länge får de blomma på som vanligt.

Hälsningar Lena

Postat 2017-10-10 07:55 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 212 Nästa