B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bröllopspresenten

Den tredje augusti gifte sej min sambos systerdotter och vår bröllopspresent till dem är en fotobok från den stora dagen. Dessutom får föräldrar samt morföräldrar ett exemplar. Eftersom vi åkte på semester dagen efter bröllopet har den inte blivit klar och tryckt förrän nu. Idag hoppas jag kunna stoppa dem i brevlådan.

Klockan 15:45 såg det ut så här i det lilla rum där brudparet bytte om. Energidryck för vuxna och mjölkpump för att förse sonen med energi senare, parfym och en brudbukett. Allt är på plats och 15 minuter till akten ska ta sin början.  

Jag var inte officiell bröllopsfotograf utan gjorde det här för att det är kul och blir en bröllopspresent som många kan ta del av. Jag använde min Canon 5d MkIII med antingen Canon 70-200 f2,8 IS eller Canon 24-105 f4.

Sonen Noah hos brudens far funderar lite över vad det är som händer.

Så var det klart, herr och fru Aboud Vieider. Vigselförättare i bakgrunden var bruden morfar Lars.

Den pampiga festlokalen på Carlhälls gård i Stockholm hade en balkong som man kunde fota från. Det hemska rosa ljuset hade bandet riggat. 

Den goda bröllopsmiddagen lät sej väl smaka, i synnerhet om man kunde få lite ketchup till. 

När det var dax för valsen hade bröllopsfotografen gått hem, så här får de nöja sej med mina bilder. Det var inte särskilt mycket ljus och det var skarpt rosa, så det fick bli svartvitt. ISO 12800. Visst är det en del brus men tryckt i boken, även över en helsida, blir häpnadsväckande bra.

Dansen i full gång...

...och så höll de på inpå sena småtimmarna. Då hade vi åkt hem för att orka köra nästan 100 mil nästa dag då vi började vår semesterresa norrut. 

Hälsningar Lena

Postat 2019-09-29 15:03 | Läst 3780 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Frukosten som kom undan

En ögonblickshändelse fångad vid Örenäs slott under den dimmiga söndagsmorgonen. Inte så skarpt och med avklippta vingar, men jag serverar den ändå. Jag såg "på högerkanten" när fågeln dök i dimman och att den kom upp med något i näbben. Fick den precis i sökaren då den tappade sin smaskiga frukost...

Så kan det gå, men krabban var nog nöjd.

Jag hade fokuspunkten långt till höger för jag hade jobbat med måsar på en sten och komponerat bilden med måsarna på höger sida. När detta hände riktade jag bara kameran och fick några snabba skott, därav udda beskärning.

Hej så länge,

Lena

Postat 2019-09-26 21:53 | Läst 3662 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

On Location Natur - Örenäs slott

Från semesterresan i Nordnorge blev det en tur till Skåne, närmare bestämt till Helsingborgstrakten och evenemanget On Location Natur. Så här vackert var det vid Örenäs slott när solen trängde genom dimman vid åttatiden på söndags morgon. Många fotografer åt frukost i godan ro men jag hade inte hunnit dit ännu.

Örenäs slott i morgonljus och lättande dimma. 

Evenemanget startade redan på lördagen med såväl föredrag som workshops. Min första workshop var drönarfoto med Lisa Sihlberg och en representant från Cyberphoto

Jag är mycket sällan med på mina egna bilder men här är jag i alla fall, tillsammans med tre andra deltagare som just provflugit vår lilla drönare och nu var väldigt sugna på att skaffa en egen.

Jag hade hört från de som varit med på workshopen "vilda djur" att det fanns sälar nere vid vattnet. Innan det var dax för portfolio-review med Staffan Widstrand skyndade jag iväg för att spana efter dem. Först hittade jag några välkända fåglar. Den här blev blöt precis ögonblicket efter.

Jag hittade en säl som låg och njöt på en sten. Antagligen samma säl som Peter fotograferat. Den poserade vackert för många fotografer denna helg. Här kom det några större vågor svepande och svalkade av sälen i det sena eftermiddagsljuset. Det var minst 20 grader i solen och alldeles strålande vackert.

Söndag morgon började redan 06:30 för de som ville ta en fototur före frukost. Det var dimmigt, väldigt dimmigt.

Här kommer FS David Elmfeldt (till höger) med några fotografer. Jag fortsatte längs vägen för att spana efter säl eller kanske någon intressant fågel ute i det vita. 

Våra vanligaste sjöfåglar var förstås på plats och jag slog mej ner på en sten för att kolla lite vad de höll på med.

Lugnt och stilla ena stunden...

...full kakafoni i nästa ögonblick. Man kan inte vara för många på samma sten.

Det var väldigt fridfullt att sitta där och titta på dem. Stilla och tyst så när som på fåglarna som ju snackade en del.

Jag blev sittande en stund men måste gå tillbaka till slottet för att hinna äta frukost. Man kan ju inte missa en förstklassig slottsfrukost.

Det var då solen äntligen kom fram och jag hade svårt att slita mej från gårdsplanen, men jag hann äta och plocka ihop mina saker till första workshop.

Efter ett inspirerande föredrag av Jan Pedersen om att fota i regnskog var det dax för makro-workshop med samma person.

Jag fastnade bland spindeltrådarna.

När jag skulle vara med på workshopen om att fota vilda djur hade sälen tröttnat på att posera och det fanns bara en skarv. Men finessen med låg vinkel fungerade ändå.

Så här kan man göra för att få lite mjuk inramning på lejonen eller gnuerna om man nu råkar få se några sådana på nästa resa. 

Tack för ett fullspäckat program och två mycket givande dagar, roliga möten med andra fotografer och representanter för utrustning och annat som kan intressera en naturfotograf.  Jag stannade sedan en natt till för att se mej omkring lite mer i trakten kring Helsingborg men det får bli ett annat inlägg.

Hälsningar Lena

Postat 2019-09-24 22:49 | Läst 3828 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Från Jukkasjärvi till Gammelstaden, Luleå. Sista anhalt

Från Icehotel 365 promenerade vi ca 900 m för att se Jukkasjärvi kyrka. Vi gläntar på dörren till klockstapeln och skymtar kyrkan.

Kyrkan uppfördes 1607-08 men blev inte helt klar förrän 1785 då orgelläktaren byggdes. Kyrkan har renoverats flera gånger och golvet är omlagt. 

Altartavlan är betydligt nyare. Den är gjord av Bror Hjorth och var en gåva från LKAB till kyrkans 350-års jubileum 1958.

Vi är helt ensamma i den vackra träkyrkan.

Låsmekanismen på kyrkodörrens insida belyst med mobiltelefon

Från kyrkan gick vi till en stor kåta där man kunde köpa renburgare eller wrap med röding samt stekt potatis. Det var mysigt men vi hade egen lunch och drog snart vidare. Några renar in en inhägnad hade viss potential att bli den sista "dagens ren" men nej, renar gör sej inte bakom fårstängsel. 

Vi körde vidare mot vår sista anhalt på denna resa, Gammelstad utanför Luleå. Vi hade bokat ett rum på Gammelstads gästhem (inte en stuga). När vi kom dit strålade solen och det var 21 grader varmt, semesterrekord sista dagen. Av med det varma understället och ut på promenad.    

Det finns inte bara en handfull röda stugor utan hela 408 stycken, i nästan ursprungligt skick. Det är den största och bäst bevarade kyrkstaden som finns, vilket gjorde att Gammelstads kyrkstad numera finns med på Unescos världsarvslista. 

De av er som följer bloggar här på FS har antagligen sett Per Lundströms fina bilder från denna plats. Jag minns i alla fall fantastiska vintermotiv med snötyngda stugor och norrsken bakom kyrkan. 

Vi vandrar runt bland stugorna och de flesta verkar väl underhållna.

Det var allt från vår resa genom norra Skandinavien. Från Luleå körde vi direkt hem nästa dag. När vi rullade in på vår gata i Knivsta hade vi kört 447 mil. 

Hälsningar Lena

Postat 2019-09-16 19:56 | Läst 3990 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Kiruna och Jukkasjärvi

Från Tromsö körde vi till Kiruna via Narvik och Riksgränsen. Återigen en väg med fantastiska vyer, men molnen låg lågt över Abisko och vi såg inte skymten av solen förrän vi började närma oss Kiruna. Väl framme gick vi genast upp på utsiktsplatsen (skidbacken) för att få en överblick över staden. 

Solen sken till och från men det dåliga vädret var inte långt borta. Gruvans utbredning är större än man kanske tror och ändå syns inte det som finns under jord. Vi har gjort den guidade turen i gruvan vid ett tidigare besök. Från toppen av skidbacken kunde man se hur den nya vägen skulle gå och en del äldre hus som flyttats samt några nya bostadshus som var under uppförande.

Sedan 2016 finns inte bara Icehotel i Jukkasjärvi på vintern utan året runt med namnet Icehotel 365. Byggnaden är täckt med jord och gräs för isolering och kyls med solenergi. Vi har inte varit här på vintern så ett besök kändes som ett måste.

Vi fick titta in i islagret som är en stor byggnad där man lagar is från Torneälv som bryts i mars och ska användas för kommande säsongs ishotell. Man gör även isglas som exporteras till olika isbarer. Killen nere till vänster jobbar med glasen. Han har minusgrader på jobbet hela sommaren.

Väl inne i Icehotel 365 började vi i baren med en passande ljuskrona i is. Här kan man gå in och ta en drink men den hade inte öppnat ännu. Antagligen kostar det även inträde. 

Vår guide berättar om hotellets rum och hur konstnärer får skicka in förslag på design och utsmyckning av ett rum som sedan bedöms av en kommitté. Förslagen får inte vara för lika något som har varit förut och det ska vara rimliga att utföra på kort tid. I de stora ishotellet får konstnärerna bara två veckor på sej att utforma rummen, så det jobbar ofta två eller ibland tre tillsammans.

Vi hade köpt en guidad tur och efter själva guidningen fick vi går runt själva och titta i alla rummen. Om jag minns rätt var det 15 dubbelrum i Icehotel 365. Lägg märke till strömbrytaren och eluttaget bredvid dörren. Det fanns förstås också strömbrytare vid sängen. Dörrarna var inte av is och gick naturligtvis att låsa, som på vilket hotell som helst. 

Varje rum hade ett namn på en skylt utanför samt namnet på konstnärerna. Denna svit hette "Kiss"

Denna hette förtås "Thin ice" som det står på skylten.

 "Raindrop prelude"

Gillar belysningen i rummet "Teckara". Vet dock inte vad det betyder.

Det här blev min favorit, fullt med maneter "Hydro smack".

Det här heter  "Early spring och dagens ren ligger på bänken. Det står ett champagneglas i is på fällen.

Om man bor i sviten "The Victorian apartment" har man både bibliotek och sovrum.

Det här var ett av de läckraste rummen tycker jag och det heter "Dancers in the Dark".

Det var väldigt skönt att gå ut i värmande 12 grader och ta en rask promenad.

Hej så länge,

Lena

Postat 2019-09-13 18:29 | Läst 2643 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa