B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Utflykt till Grisslehamn

Lördagen bjöd på strålande väder och vi gjorde då en liten utfärd till Grisslehamn.

Det var betydligt mer vinter i Grisslehamn än i Knivsta och de små fiskebåtarna låg vid kaj. Vi kunde inte hitta Anton Modins dykbåt  "Hulken" men han kanske vinterförvarar den någon annan stans :-) 

Gamla sjöbodar fångade mitt intresse.

Albert Engströms ateljé var nog den enda seriösa utflyktpunkt vi hade denna dag...

...och döm om min förvåning satt där en gubbe och drack kaffe i solskenet...

Det var inte bara en gubbe utan ett par som njöt av solen och den fina utsikten vid stugans vägg.

Den yngre generationen var också representerad och njöt nog minst lika mycket, även om det var svårt att läsa på mobiltelefonen i det skarpa solljuset.

Man kan inte annat än glädjas då havsörnen kommer glidande en sådan dag. Visserligen på långt avstånd men det känns inte som att bilderna är av högsta prioritet.

Vi fick tillfälligt kontakt med två till havsörnar ute på Skatudden, dit vi tog oss genom att följa fotspåren från någon fågelentusiast som varit där före oss.

Vi hamnade till slut vid Svartklubbens lotsstation och kunde då se ut mot Svartklubbens fyr. Just denna fyr förekommer i böckerna om Anton Modin ( skrivna av Anders Jallai), som man kanske inte finner så mycket nöje i att läsa om man inte dykt en del i dessa vatten....

Vilken härlig lördag det blev.

Som avslutning fick vi en vacker räv som jagade på en åker ute på Singö.

Hälsningar Lena

Postat 2016-02-28 16:35 | Läst 3955 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

De mytomspunna

Korp (Corvux corax) har historiskt förknippats med de döda och med förlorade eller fördömda själar. I Sverige fanns föreställningen om korpar som är spöken efter självmördare eller mördade människor som inte fått en kristen begravning.... 

Hugin och Munin är kanske de mest kända korparna. I den nordiska mytologin satt de på Odins axlar och hörde och såg allt. De satt sålunda inne med all viktig information + backup (för de var ju två). När vi döpte undervisningslokalerna i vårt nya hus på Ultuna campus tyckte vi att just Hugin och Munin var perfekt för det två datasalarna.

Många inhemska folk vid Nordamerikas nordvästra kust vördade korpen som en gud. Vilket vi såg åtskilliga bevis för i bl a Alaska. I tlingit- och haidakulturerna var korpen både skojare och skapargud. Skojare är lätt att förstå om man sitter och tittar på korpar. De rör sej ibland på ett lustigt skuttande sätt och hoppar jämfota vid minsta oro.

I den här posen ser den lite gudalik ut tycker jag. I synnerhet om man betänker dess storlek. Det är svårt att visa storlek på bild men vingspannet är mellan 115-130 cm och korpen är vår största tätting.

Korpar lever i livslånga par, men de kan göra snedsteg ibland...Det händer att korphannar besöker andra honor när deras hanne är borta. DNA teknik har slagit hål på de flesta myter om fågelpar som är varandra trogna livet ut, och det gäller många fler arter än korpar.

Man kan ju fundera över om inte Hugin och Munin borde ha varit ett par dvs en hona och en hanne. Men reproduktion i den nordiska mytologin följde ju inte alltid gängse normer. De kanske rent av var lite före sin tid...

Korpar är mästerliga flygare och jag fick se många fantastiska parvisa uppvisningar. De är dock mycket svåra att fånga på bild när man sitter i ett gömsle och kameran är "fast" i sin glugg.

Juvenila korpar håller ihop i gäng och frågan är om inte dessa tre höll på att koka ihop något rackartyg tillsammans. Biologer har på senare tid observerat att unga korpar gärna leker, t ex åker kana i snö eller retar andra djur som vargar eller rovfåglar. Beteendet ser de ut att göra enbart för nöjes skull.  

Vuxna korpar är mer försiktiga av sej och även mer avvaktande mot nya föremål. Här var det kråkan som vågade sej fram till godsakerna långt före korpen. De har tillskrivits stor intelligens bland fåglar och kanske är det smart att vara lite avvaktande.  

Många har fått se korpar reta stora rovfåglar, men dessa två såg snarare ut som vänner när de kom flygande genom den brända skogen.

Två vänner som har kommit tillbaka till sin skog efter branden för att leva där sida vid sida...Så kan man väl få fantisera lite när man sitter ensam i ett gömsle och solen snart ska gå upp.

Korp, nationalfågel i konungariket Bhutan och landskapsfågel i Dalsland, nu är det fredag och det är värt ett stort hopp !

Hälsningar Lena

PS. Bilderna är tagna från ett gömsle utanför Sala som man kan boka plats i genom birdsafarisweden.se

Postat 2016-02-26 17:05 | Läst 5457 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Hannarna har fattat galoppen

Inte hästar denna gång utan koltrastar. Nu är även hannarna trogna gäster i automaterna.

De gillar inte hirsfröna i automaten med extra lång pinne, utan kämpar sej fast vid de små pinnarna för att komma åt solroskärnorna.

Det ser lite ansträngt ut, men det är det nog värt när man kan komma åt skalade solrosfrön.

Hälsningar Lena

Postat 2016-02-21 12:48 | Läst 3322 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Russ i snö

För några dagar sedan fick jag möjlighet att besöka några russ som går i stora hägn med både skogs- och ängsmark.  

Det är visserligen hingstar men väldigt mysiga och sociala. De kom ofta på tok för nära för mitt 70-200 och när man fotade en hade man ofta en annan som puffade på ryggsäcken i tron att den innehöll morötter eller något annat gott.

Närbilder blev det en del....

Det var mycket stämningsfullt när de små hästarna kom fram mellan träden för att kolla in oss.

Vem bryr sej om små istappar i luggen, inte den här hästen i alla fall.

De är rejält påpälsade och lever nog ett väldigt behagligt hästliv i de stora hängnen.

Hingstarna räknas och kontrolleras dagligen och det var på en sådan tur som jag följde med. Halsbandet som hästen till vänster har är en GPS sändare. Hängnen är stora och det kan underlätta när man ska hitta dem varje dag, eller om de skulle få för sej att rymma.

" - Morot?..... Skulle vi inte få morot?..."

" - Hallå vänta, jag vill också vara med....finns det morötter?...."

Hälsningar Lena

Postat 2016-02-20 15:49 | Läst 5098 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

Det första vårtecknet....

...heter Hedvig.

En dag senare kom nummer två, Bellatrix...

...och hennes bror Dobby, vårtecken nr tre.

" - Mamma, vad är fredagsmys egentligen? "

" - Aha.....jag hittade myset...."

Hälsningar Lena

Postat 2016-02-19 16:31 | Läst 4520 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 3 Nästa