B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En kär liten matgäst och några bilder som aldrig skulle ha blivit tagna

En-bild-om-dagen projektet lider mot sitt slut och jag kommer att bli glesare med mina inlägg efter nyår. Det har varit en utmaning att få ihop dessa bilder och en del har inte varit så mycket att visa...men jag har alltid ansträngt mej för att få till åtminstone en bild. Ibland blir det upprepningar av samma tema....t ex småfåglar (som jag tar till när jag är desperat), men alltid en ny bild.

Dagens bild 334 kan nog lätt uppfattas som en upprepning men rödhaken är ovanlig i vår trädgård och varje enskilt besök är mycket uppskattat. Tyvärr är jorden under fågelautomaterna inte den bästa bakgrunden....

Projektet har dock inneburit att en del bilder har kommit till som jag inte skulle ha tagit annars. Mest för att kameran har varit med mej varje dag till och från jobbet. Kanske den bästa bilden jag tagit i år kom till just så...

Den här bilden är tagen en fredag då jag ganska oplanerat hamnade i Gamla Uppsala för ett jobbmöte. Solen strålade och det var -15 grader. Helt fel klädd (bl a utan mössa och vantar) skippade jag lunchen och drog till Ulva Kvarn. Jag fick ca 20 oförglömliga minuter ....

Jag har också gjort helt nya upptäckter. Som den kvällen då jag sprang runt denna skapelse med en ficklampa och försökte lysa upp valda delar av motivet under de 30 s som jag valt som slutartid.

Jag har många gånger stigit upp tidigare för att göra ett litet stopp i naturen före jobbet. Ett oerhört tilltalande sätt att börja dagen har jag insett...Jag kommer att fortsätta med det.

Ibland har det varit riktigt kallt och otrevligt då jag stannat för att ta dagens bild...

...ibland har jag blivit blöt för jag kunde inte motstå att lägga mej ner i naturen. Jag har som aldrig förr spanat efter årstidens förändringar längs min väg till och från jobbet, där åtskilliga "dagens bild" blivit till.

Ibland har dagens bild gått väldigt fort och enbart varit resultatet av en slump och att kameran fanns tillhands.

Ibland har jag istället gett mej på motiv som jag inte vanligtvis fotograferar och dessutom bearbetat bilderna på ett sätt som jag nog inte gjorde så ofta förut.

Vissa dagar blev dagens bild en total överraskning, som när jag mötte två nordsvenskar på cykelbanan utanför mitt jobb.

Max var dagens bild under hela veckan han var hos oss och nu finns han inte mer. Han fick cancer som inte gick att operera och fick vandra vidare efter årets älgjakt.

Det är inte troligt att någon av dessa bilder blivit tagna om det inte varit för projektet. Alla har kommit till mitt i vardagen bara för att kameran varit med. 

Hälsningar Lena

PS Återkommer med en selektion från det andra halvåret också.

Postat 2014-11-30 17:48 | Läst 4778 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Hos familjen knölsvan, plus en snögås

Trots att SMHI utlovat mulet väder åkte vi till Solna för en promenad runt Råstasjön. SMHI hade fel och det blev strålande vackert. 

Det blir mycket skvätt när en kanadagås landar. De kom flygande mot oss från alla håll när vi stannade och plockade fram en påse....

Jag ville att min sambo skulle få möta knölsvanfamiljen som jag fotograferat flera gånger i sommar. Av en kull på sju ungar har sex klarat sej och är nu stora och pampiga fåglar. Det var dock bara en förälder med idag, men jag hoppas att det bara var tillfälligt. De kom i alla fall simmande med stor värdighet när påsen med godis kom fram. 

Solen reflekterades i de stora byggprojekten i bakgrunden men än så länge kan fåglarna leva som vanligt i sin pöl. De stora svanungarna är lite klumpiga på land men kom snabbt fram för att kolla in vad vi hade med oss.

Vi hade några skivor fullkornsbröd förstärkt med solroskärnor och de stora svanarna åt snällt direkt ur handen. De kivandes inte med varandra men kunde ge en och annan gräsand ett nyp.

Ungfåglarna var lite klumpiga med sina godbitar och ni kan säkert ana vem som tog det mesta av den här biten. Gräsänderna var på hugget hela tiden och tog allt som svanarna tappade.

För er som inte mött ungsvanar så här nära kan jag meddela att de ger lågmälda kvittrande ljud ifrån sej. De låter som små försynta kycklingar. Den här får bli dagens bild 333.

Den vuxna svanen tog också snällt bitar ur handen och konkurrerade inte nämnvärt med sina telningar. Den gav en del roliga bullrande ljud ifrån sej och enstaka väs, men försökte inte tränga sej före i kön.

Jag bara njöt av att stå där mitt bland alla fåglar som kom så nära och så gärna ville se vad jag hade för mej.

" - Visst är jag lite fin i alla fall?...fast jag fortfarande är grå ..."

När den sista smakbiten var slut fortsatte vi promenaden och gick även runt Lötsjön.

Där stötte vi på ett antal stora och välmående vita gäss, vanlig tamgås i mina ögon men någon annan kanske kan ge mer information.

Den här lilla vita gåsen spatserade omkring helt ensam bland änderna. Den ser mycket ut som en tamfågel för mej men den var avsevärt mindre och hade några svarta fjädrar på vingarna. Efter en del sökande på nätet tror jag det är en snögås. Om någon kan verifiera detta får ni gärna skriva en rad. 

På väg tillbaka till tennishallen (där vi parkerat för att inte få böter) fick jag plötsligt syn på en nötskrika. Det är en art som jag ännu inte fått några fina bilder på och jag försöker så fort tillfälle ges. Tyvärr satt den inte optimalt och den försvann snabbt in bland träden.

Ha en fortsatt fin helg allihopa

Hälsningar Lena

Postat 2014-11-29 16:56 | Läst 5982 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Det hände något med ljuset...

Det började vid 11-tiden när små blå sprickor började synas på den gråvita himlen. Efter en mycket snabb lunch hann jag med en kort tur ner till åriket. Från min favoritplats såg det ut så här mot Uppsala.

Det var aningen lite sol och en del dimma. Effekten varierade beroende på vilket håll man vände sej.

Gräsänder simmade längs ån...

Vi den gamla vindbron såg det ut så här när jag vände mej mot campus. Jag gillar den vända jorden med sina prydliga fåror...

Från den nu mera avstängda bron blickade jag ut över helt blankt vatten. Det här är en annan av mina favoritställen helt nära min arbetsplats och några av er känner säkert igen den.

Provar en svartvit variant också.

När jag vände mej mot Uppsala från bron fick jag denna vy och den får bli dagens bild 332, i hård konkurrens med den svartvita bilden. Vad tycker ni?

Hälsningar Lena

Postat 2014-11-28 17:30 | Läst 4708 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ljus i novembermörkret

Tog en promenad i Uppsala i kväll för att eventuellt fotografera lite av det där ljusevenemanget....men det kändes mest tillgjort. Började därför med en mer blygsamt upplyst fasad.

Den där blå strålen kan jag nog acceptera....

Speglingar i ån kändes helt OK i synnerhet med de starka ljusen från idrottsplatsen (eller möjligen ett bygge) i bakgrunden. Den får bli dagens bild 331. 

På väg tillbaka till bilen bara måste jag passera mina bevingade vänner i Svandammen. Undrar hur det känns att ha discobelysning hemma, varenda kväll i flera veckor ? Slottet i blått och rött valde jag bort.

Passerade denna innan jag kom till parkeringen...tvekade en stund,... men det är ju snart första advent... dessutom vinkade den till mej :-)

I morgon är det fredag....yeah...

Hälsningar Lena

Postat 2014-11-27 21:20 | Läst 3625 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Inbäddad i mjukt ludd

Dagens bild 330: ISO 12800, f/5, 1/50 s. Jag är mest förvånad över att det blir en bild utan stativ under de förhållanden som rådde i Knivsta klockan 19:32 denna kväll.

Vilken kontrast från i går...nu är jag redo för lite vitt på marken....inte kaos,... men några försynta centimetrar med puder...och 5 grader kallt tack.

Hälsningar Lena

Postat 2014-11-26 19:43 | Läst 3806 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa