B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nyårsfirande med en anolis

Den här lilla krabaten kom tassande på köksgolvet hos min syster igår. Det är en anolisödla som bosatt sig i en stor blomkruka i köket.

Här sitter den på kanten till krukan och som ni förstår är det inte någon bjässe direkt. Dessa ödlor lever vilt i Texas och hittar in i husen ibland. Min syster brukar bära ut dem när det är varmt, men med det kyliga vädret som är nu får den vara kvar inne (den äter bl a spindlar vilket uppskattas).

 

Jag kröp runt på golvet med 100 mm makro för att fånga den fina ödlan på bild. Här har den satt sej på en uppvikt matta brevid hundarnas matplats. Man kan se en vattenskål i bakgrunden. Valpen har inte upptäckt den och den gamla hunden bryr sej inte, den är nog van.

En kort stund uppehöll den sej i en solstrimma från fönstret.

Ikväll firar vi in det nya året med goda vänner på besök och anolisen får vara med. Den kommer att vara mitt bland oss när vi skålar in 2014 om den håller sej hemma i sin kruka.

Gott Nytt År från Texas,

hälsningar Lena

Postat 2013-12-31 22:23 | Läst 5579 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Little Rock, Arkansas, med broar och ubåtar

Sedan ett par år tillbaka bor min systerson med sin flickvän i Little Rock, som är största staden (och huvudstad) i delstaten Arkansas. På en tvärgata nära Johan bor visst en annan betydligt mer välkänd person...

Little Rock (döpt efter en liten sten) ligger vid Arkansas river och "downtown" domineras av ett antal broar. Den i förgrunden heter Junction Brigde och stod klar 1884.

Junction Bridge byggdes som en järnvägsbro och en del är höj och sänkbar. Den stängde för järnvägstrafik 1985 och är numera bara öppen för gångtrafikanter.

Brospannet är imponerande och man kan klättra upp på bron via trappor (eller hiss) från Clinton Presidential Park (Clinton kom från Hope men residerade länge i Little Rock).

Min syster och systerdotter på bron.

 

Det finns ett antal andra broar över Arkansas river.

Man kan åka spårvagn över en bro och sedan fortsätta på en rundtur genom Little Rock.

Ubåten USS Razorback (SS-394) ligger i Little Rock vid Junction Bridge. Ubåten tjänstgjorde i 53 år i USAs och sedan Turkiets tjänst innan den köptes av Arkansas state för 37 500 dollar 2004. Den har varit med om såväl Pearl Harbor som Midway och Vietnamkriget.

Min syster och systerdotter som läser om Little Rocks historia i parken.

Innan vi lämnade downtown Little Rock för att förbereda kvällen kalkonmiddag fick jag syn på dessa. Vi hade passerat mimaren vid ett par tillfällen och han hade inte direkt någon publik. Men en fotograf med tillhörande assistent dök plötsligt upp och det fick bli mitt sista motiv från Little Rock. 

I morgon är det årets sista dag. Får se vad den har att bjuda på.

Hälsningar Lena

 

Postat 2013-12-31 06:34 | Läst 6744 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Washington...

...Arkansas, population 148...

Årets "road trip" gick till Little Rock, Arkansas, där min systerson bor tillsammans med sin flickvän. På vägen passerade vi städer som Nashville och Washington, men inte riktigt de städer man tänker på först när man läser dessa kända namn.

 

Washington är en mycket liten stad i Arkansas som har lyckats bevara några av de gamla byggnaderna från när staden grundades 1826. Washington var då en betydelsefull träffpunkt för äventyrare på väg till Texas.

En av de bevarade byggnaderna har blivit ett vapenmuseum. Årtalet 1925 känns kanske inte så gammalt för oss men här är det definitivt historia värd att bevara och berätta om.

Postkontoret fungerar fortfarande (till skillnad från de flesta svenska postkontor i städer med 150 invånare).

Det finns naturligtvis en brandstation i Washington.,men det verkade lite öde när vi passerade. Dock har kända "hjältar" som James Bowie, Sam Houston och Davy Crockett har passerat genom Washington på väg mot Alamo. En lokal smed, James Black, ska ha tillverkat den första "Bowie knife" som bars av James Bowies när han lämnade Washington för vidare äventyr.    

 

För dagens mer moderna hjältar erbjuds zumba, yoga och pilates...

Washington hade också ett "Law office" som var betydelsefullt under kriget mot Mexico som startade 1846. Så småningom blev dock Little Rock och Hope mer centrala i Arkansas utveckling och Washington avfolkades.

Vär färd fortsatte mot Little Rock via Nashville men som ni särkert redan listat ut är det inte det Nashville ni känner till och det blev inte ens några bilder tagna där. Återkommer från Little Rock i nästa inlägg.

Hälsningar Lena

Postat 2013-12-30 06:14 | Läst 4975 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

CHRISTMAS LIGHTS - när det går lite överstyr...

Ett sista juligt inlägg som bjuder på ett typiskt amerikanst överflöd av syn och hörselintryck. Just det, det finns julbelysning med tillhörande musikupplevelser.

Den här mannen har pyntat sin och tre av sina grannars trädgårdar och koordinerat med musik som man antingen kan höra ur högtalare eller på en specifik radiokanal i bilen när man passerar.

Dekorationerna blinkar i takt till teknoversioner av kända julsånger...

...och i ett crescendo tänds allting upp och hela gatan badar i ljus. Detta går att beskåda mellan 18- 22 fram till nyår. Tänk hur det måste vara att bo tvärs över gatan...

På en annan gata såg det ut så här.

Det är ett litet modelltåg som går runt det dekorerade loket. Det var tre eller möjligen fyra hus på denna gata som satsat extra på julbelysningen. Musik var det också, men betydligt stillsammare än det första ljusspelet. Det här var nog mycket uppskattat av yngre barn.

Från Thanksgiving i november fram till Nyår ser det ut så här.

Hur elräkningen ser ut för november och december kan man ju fundera över, men det kostar antagligen mer att köra luftkonditioneringen under sommarens hetaste månader.

Jag hade tyvärr lite bråttom för vi skulle hämta min sambo på flygplatsen så alla bilder är tagna handhållet med ganska stor bländare. Det hade varit kul att experimentera mer på den här gatan, med ett stativ.

Ett par experiment kunde jag dock inte motstå.

Med så här mycket lampor bara måste man ju testa att zooma...

Avslutade i ett bostadsområde där vart och vartannat hus hade satsat stort på julbelysning. Här var det också trafikstockning då bilar sniglade sig fram för att titta på allt och få en sista julchock på kvällen den 25 dec.

På dessa hus, som ofta var mycket stora, dominerade vita lampor med inslag av färgade och blinkande ljus. Vi tog oss inte förbi de allra värsta kreationerna pga trafiken.

Vem vid sina sinnens fulla bruk skulle vilja ha detta utanför fönstret? Ni kan ju bara gissa hur det ser ut i dagsljus dessutom.

Lägg märke till pingvinerna till vänster....Merry Christmas from Texas!

Lena

Postat 2013-12-26 17:08 | Läst 7468 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Richardson wildlife

Eftersom tomten kom med lite nya prylar ville jag förstås ut och testa. Morgonen bjöd på strålande sol och jag gick ner till ett parkområde för att se mej om efter lämpliga motiv.

Det första jag fick syn på var dessa pampiga gäss. Brown african goose är den som simmar först. Tveksamt om de kan klassas som "wildlife"...

Eftersom jag gillar fåglar på staket siktade jag in mej på dessa. Tyvärr så kom det en joggare från andra hållet så de gav sej av.

I ena änden av den lilla kostgjorda dammen stod en häger. Betydligt skyggare än de som jag är van vid i Råstasjön. Men jag fick några skott på den då den flög över sjön.

Ekorrar fanns det gott om lite längre in i parken. Dessa gick det utmärka att smyga på.

Den här blev väldigt nyfiken på ljuden från min kamera.

Stretching...

Jag hamnade till slut vid dammen igen och nu var måsarna ute på vattnet eller i luften. Det vankades bröd.

Solen var inte helt optimalt bakom min rygg utan det blev en del skuggor.

Måsarna visade verkligen upp sej.

Jag har medvetet valt en slutartid för att frysa fåglarna i rörelsen. Suddmåsar får det bli en annan dag. Alla bilder är tagna med ett Canon 70-200 samt en 2x extender på mitt 5D mark III hus.

Hälsningar Lena

Postat 2013-12-25 23:20 | Läst 5690 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 Nästa