B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sol från en blå himmel...

...med vita molntussar och ca 25 grader. Det var bara en vecka sedan men det känns väldigt långt borta.

 

Simma lugnt 

Lena

Postat 2012-09-29 20:06 | Läst 4127 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rocka på!

Passar väl bra på en fredag! Rocka i detta fall är de små fina rockor som man kan stöta på i vattnen runt Malta och Gozo. Ca 15-25 cm långa kommer de svävnades över sandbotten.

Dessa går under namnet "Common ray". De är broskfiskar, precis som hajar, och svävar fram genom vattnet med sina vingliknande fenor.

Blixtarna förmådde inte ljussätta denna ordentligt men så här ser de ut när se simmar.

 En annan variant med lite rörelseoskärpa när den landar i sanden. Jag följde en rocka över sandbotten på lagom avstånd och fick plötsligt se hur den stannade upp, som att den hittat något intressant i sanden. Sedan började den "gräva"...

 Den var så upptagen av att gräva att den struntade helt i fotografen och bara borrade sej djupare ner i sanden. Jag lyckades aldrig förstå vad den var ute efter.

 Grävande rocka i närbild.

Den här rockan hade en följeslagare i form av en plattfisk. Antagligen är det rockornas grävande i sanden som virvlar upp godsaker som även plattfisken gillar. Vi såg flera exempel på detta.

Simma lugnt

Lena

 

 

Postat 2012-09-28 19:01 | Läst 6921 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Finns det charmiga fiskar ?

Ni som brukar titta in och läsa min blogg vet antagligen min åsikt om denna fråga redan. Nu tänkte jag testa den på er med några små fina firrar från Gozo.

Den här lilla fisken, ca 3 cm, simmade rakt mot kameran och tittade på mej med lite trotsig min. Rätt stöddig för att vara så liten.

Den här är en liten "blenny" och den kanske har lite mer charmpoäng än den första. Den höll till på en sten och hade som en liten inhägnad trädgård runt sej, med vinröd matta.

Efter en stund vågade den sej ganska långt fram mot kameran och "leendet" är ju bara så härligt. Ansiktet är mindre än 1 cm.

Simpor har kanske inte det vackraste ansiktet men ibland har de väldigt vackra färger, som kommer fram i blixtarnas ljus. Den här var ca 10 cm lång och flyttade ständigt runt på väggen där den höll till.

 

 Inte charmig kanske men en ganska cool typ tycker jag. Visade gärna lite tänder när man kom nära med kameran. Oftast fick man bara en chans på dessa innan de blixtsnabbt försvann över sandbotten.

 

 Plattfiskar är svåra att motstå med sina besynnerliga ansikten. Tacksamma att fotografera är de också för de ligger helt stilla och tror att de inte synns.

 

Hälsningar Lena

 

Postat 2012-09-27 19:40 | Läst 9142 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Makroliv runt Gozo

Det finns en del smått och gott under ytan utanför Gozo som inbjuder till att sätta ett makroobjektiv på kamera. Vi hittade inte så många nakensnäckor men den vackra

rödlila varianten på dessa bilder var det flera dykpar som såg. Den var ungefär 2 cm lång och åt antagligen på de små hydroiderna som den satt på.

 

 Den här ser ut att vara i full färd med att snaska i sej en hydroid. Tyvärr finner man ofta dessa vackra små djur i en ganska trist och rörig miljö.

 

Den vackra eldmasken (fire worm) var något helt nytt för oss och ett motiv som inbjöd till att "leka" med. De fanns i mängder och i varierande storlekar från ca 3 - 15 cm.

 

Det här är faktiskt också en mask, en havsbortsmask. Tyvärr fick jag bara en chans på denna innan den drog ihop de vackra borstliknande tentaklerna och "försvann". Tentaklerna fungerar både som gälar och för att fånga små matpartiklar till masken som lever i ett rör. Hela skapelsen ser ut som ett långt skaft med en vacker plym i toppen.

1.

 Havsbortsmaskar är roliga motiv, men vissa är ganska stora och var placerar man skärpan och centrumspiralen på dessa tycker ni ? Visar tre varianter så tyck gärna till.

2.

 3.

 

 

Ha en trevlig kväll

Lena 

 

Postat 2012-09-26 19:04 | Läst 7888 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

P31

Om man är vrakintresserad så är det bättre att stanna på Malta, men vi fick i alla fall tillfälle att dyka på ett vrak utanför Gozo. Vraket gick under beteckningen P31 och var

 

en tysk jagare som sänktes medvetet för ca 5 år sedan och således var helt renplockad och "historielös". Men som konstgjort rev och motiv fungerade den utmärkt i det stilla blå vattnet.

 

Förhållandena för dagen var utmärkta med platt vatten och strålande sol. Vi var först framme vid vraket och fick ca 20 minuter med lugn och ro innan nästa båt med dykare plötsligt anlände.

På denna bild kan man se den andra dykbåten vid ytan innan den ankrat. Eftersom djupet bara är ca 20 m passar detta vrak även för ganska oerfarna dykare och det dalade snart ner stor grupp.

 

Det förekommer att man använder stativ även under vatten och då kan det se ut ungefär så här. Det är främst vid vrakfotografering under mörka förhållanden som stativen kan få följa med. Lite extra prylar att släpa på där nere (inklusive vikter för att få det att stå stadigt).

 När det plötsligt blev så många dykare på vraket sökte vi efter alternativa motiv och var bl a framme vid fören och experimenterade lite.

 

 Eftersom vraket inte legat i vattnet så länge så fanns det inte så mycke påväxt, men några havsbortsmaskar hade i alla fall flyttat in. Ja, det är den fina "plymen" som är en mask. Mer om dessa en annan dag för de är mycket trevliga makromotiv.

 

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2012-09-25 20:28 | Läst 9226 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa