** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Min "fågelpromenad" är bortspolad....

När det äntligen slutade regna i går eftermiddag gick vi ut en kort stund...ner till parken som jag gjort alla mina fågelpromenader i...parken var nu ett enda stort strömmande vattendrag.

Här brukade jag gå rakt fram på gångvägen....

På julafton såg det ut så här på just den gångvägen när "tomten" delat ut majskorn till de afrikanska gässen. Inser att det hade varit bra med några fler bilder från "innan ovädret" men det har jag förstås inte...

Vi hittade gässen, de såg lite tveksamma ut över sin nya pöl som växt över alla breddar....men gås är det nog helt OK att vara i Texas just nu.

Hälsningar Lena

Postat 2015-12-28 22:54 | Läst 3525 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Julkalkon med tornado twist

Helt enligt tradition äter vi kalkon hos min syster i Richardson, Texas, på annandag jul. Min svåger injicerar smör och kryddor i det stora kalkonbröstet (med ben) som vi sedan stoppar i en stor hink med olja och konfiterar. En tillagningsprocess som måste ske utomhus. Vädret är för en gångs skull varmt...väldigt varmt. 

Vi sitter ute och det är minst 25 grader. Det åskar i bakgrunden och min syster kollar in vädret på sin Ipad. Det ser inte direkt lovande ut för området...

Plötsligt öppnar sej himlen lagom till kalkonen ska börja lagas till. Det löser sej med ett paraply. Oljan kokar på garageuppfarten och vi kan bevaka den från uteplatsen.

Plötsligt kommer larm via mobiltelefonerna, tornado på ingång över Dallas. Allas telefoner börjar sända ut varningssignaler och snart ljuder även en lokal signal som låter som ett flyglarm.

Regnet vräker ner och min svåger kollar kalkonen. När larmet går är det tänkt att man ska söka skydd i källaren eller vad man nu har....

Vi slår på TVn och kollar det senaste på väderkanalen...Det bästa ställena att söka skydd i detta hus är i badkaret på nedre botten (med en madrass över sej) och i förrådet under trappen. Vi tar det lugnt så länge...

Sirenerna fortsätter ljuda ocd det är tornadovarning i Dallas med omnejd...

Kalkonen är snart klar.... 

Min syster och systerdotter jobbar med tillbehören såsom potatismos, broccolligratäng, gräddsås etc. Sirenerna har tystnat och vi jobbar på i köket så länge inget annat händer. En "twister" (en tornado) låter som ett godståg och än så länge verkar det lugnt....åskan har t o m avtagit.

Kalkonen är klar och regnet öser ner...

Tornadovarningen är utökad till 7:30....

Min svåger lyckas ta in kalkonen utan missöden....

....och min syster lägger sista handen vid tillbehören. Vinet korkas upp...

....och efter en sista titt på väderkanalen går vi till bords. Sirenerna har slutat ljuda och det verkar som att ovädret är på väg bort. Det regnar och blåser hårt men det känns ändå OK.

Vi åt en fantastiskt kalkonmiddag och avslutade kvällen med att titta på vår årskavalkad samt spela spel tillsammans. Vid frukosten i morse kunde vi läsa i Dallas Morning News att 11 "twisters" gått ner kring Dallas, bl a i Garland, som är nära oss. Minst 8 människor dog i Garland, de flesta i en trafikolycka då deras bilar blåste av motorvägen. Fem barn/tonåringar som var hemma ensamma klarade sej oskadda genom att gömma sej i badkaret under en madrass. Huset blev totalförstört. Regnmätaren visade på 120 mm vid lunch och det regnar fortfarande. Men det ska visst klarna upp till i morgon...

Hälsningar Lena

Postat 2015-12-27 22:24 | Läst 3939 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Julglimtar från ett villaområde i Texas

Amerikansk julpyntning är ju omtalad för att vara spektakulär och jag har tidigare år visat bilder från hus som har hundratusentals lampor och ljusspel synkat med musik. Här kommer några exempel på hur det kan se ut i ett vanligt villaområde i Texas.

Charmigt med halsduken och knorren på svansen tycker jag.

De här figurerna blir ju finare när de är tända, men i motljus tycker jag det fick viss frostkänsla.

Flaggan hänger utanför var och vartannat hus. Man glömmer inte bort att man är i USA.

Snoopy är populär bland juldekorationerna och här har han även sin lilla gula kompis Woodstock med sej. 

Den här har jag nog visat förut men den har blivit lite av en favorit så ni får se den igen.

Naturen har sina egna juldekorationer. Mistel växer i nästan varenda träd. Helst skulle jag vilja ha en kardinal brevid en mistel men det får jag väl bara drömma om.

Piff (eller möjligen Puff) letar ekollon mellan jullamporna. Många trädgårdar har ekar framför sina hus och ekorrarna stortrivs.

Julkrubbor finns det förstås några exempel på. Det här är nog den största och de har haft den här ute vid jul så många år att det skulle kännas tomt om de inte visade den.

Annars kan man har Pongo med sina valpar...

Som en kontrast till alla perfekta symmetriska julgranar med perfekt arrangerade dekorationer och lampor avslutar jag med denna. Det behöver inte vara så märkvärdigt...

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

önskar Lena

Postat 2015-12-23 22:52 | Läst 3073 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Texas julfågel

Vad kan vara mer passande inför julen om man är i Texas än en röd kardinal (Cardinalis cardinalis).

Vi har haft strålande sol i ett par dagar och jag har varit ute i det stora parkområdet som ligger inom promenadavstånd från min systers hus och spanat efter bl a röda kardinaler.

Med så mycket ljus kan jag ha 2x extender på mitt 300mm/f4 utan att få hiskeligt höga ISO. För att fånga kardinalerna ska man ha tur och tålamod. Det här är den praktfulla hannen.

Honan är lite mer diskret men ändå väldigt vackert. De håller till i den mest hopplösa busk- och snårterrängen. När man får syn på dem gäller det att stå stilla och vänta. Jag har semester och när temperaturen kryper upp mot 20 plusgrader kan jag stå stilla och vänta nästan hur länge som helst...

De långsamma långa promenaderna med långa stopp då jag bara spanar och lyssnar efter fåglarna är verkligen balsam för själen. Jag har ingen tid att passa. Det är vardag i USA och hos min syster sköter man sej själv. Hon jobbar.

Avslutar med Woodstock, en annan fin julfågel. Snoopy Holidays allihopa.

Hälsningar Lena

Postat 2015-12-22 18:47 | Läst 3727 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Den afrikanska gåsdansen

Efter flera år av torka och vattenrestriktioner är nu Texas rejält blött. Regnet har vräkt ner under 2015 och alla dammar och reservoarer är fyllda. I parken brevid min systers hus dansar de afrikanska gässen under höggljudda honk-väs ljud.

Dansen fortsätter på gångbanan. Det finns inget som helst afrikanskt i dessa gäss, det är bara en avart av vanlig domesticerad gås.

De har mer vatten i sin pöl än de haft på länge (utom när den varit översvämmad) och tycks trivas. Brödutskänkningen fungerar bra även här och de har många kompisar, som tex gräsänder och sothöns.

Life is good! Enligt min sambo är temperaturen densamma i Knivstaoch Richardson (ca 10 grader) men trots att det är mulet är det ljusare än hemma, bara ISO 640. 

Hälsningar Lena

Postat 2015-12-21 15:44 | Läst 4076 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 Nästa