En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Manetslem

För några dagar sedan visade jag bilder på vitlingyngel som sökte skydd bland de brännande trådarna i en stor brännmanet. Hur klarar det av detta utan att bränna sej? Nu vet jag hur det gör, de smörjer in sej med manetslem!

Brännmaneten producerar slem som den själv har på sina trådar. Slemmet inhiberar nässelkapslarna att utlösas när trådarna kommer i kontakt med varandra. På så sätt undviker maneten att bränna sej själv. Vitlingynglet kan producera lite skyddande slem själv, men nyttjar i huvudsak slem från maneten för att skydda sej från de brännande nässelkapslarna.

Förutom brännmaneter såg vi en hel del stora fina öronmaneter på västkusten under midsommardyken. De stora ringarna, som gett öronmaneten dess namn, är faktiskt manetens könsorgan.

Den här maneten har också brännande nässelkapslar men de är svaga och vi känner därför inte att de bränns. De är mycket vackra när de långsamt simmar fram genom vattnet, ingen stress där inte....

Hälsningar Lena

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-06-30 16:16 | Läst 9941 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul med att få lära sig något nytt om den spännande undervattenvärlden! Fina bilder också! /Danne
Svar från Lena Holm 2012-06-30 20:15
Hej Danne,
det kommer mer nytt så titta in när du har tid. Det finns mycke att visa och berätta om från undervattensvärlden.
Hälsningar Lena
Tack för att du delar av dig bilderna och berättelser från under ytan :) Alltid kul för oss andra att få veta mer om under ytan. Ha en skön helg :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2012-06-30 20:17
Hej Mikael,
kul att du tittade in. Det finns så mycke som jag vill visa. Välkommen tillbaka!
Hälsningar Lena
Fina bilder, synd att inte fanns digitalkamera när jag fotade uv för massvis av år sedan. Måste fråga om det finns något släktskap med Tony Holm?
Svar från Lena Holm 2012-06-30 20:20
Hej Peter,
och tack för din uppskattande kommentar. Digitaltekniken har verkligen underlättat för undervattensfotografer, man kan direkt se vad som fungerar i en viss situtation och sedan korrigera detta innan dyket tar slut.
Inget släktskap med Tony Holm. I min familj är jag den sista som heter Holm.
Hälsningar Lena
Underbara bilder! Tack för att du delar med dig av såväl informerande text som alla dessa vackra bilder! =)
Ha en härlig Söndag!
Svar från Lena Holm 2012-07-01 09:13
Hej Heléne,
stort tack! Det finns så många udda egenskaper och lösningar hos djuren under ytan och så här efter en kurs är man extra välinformerad.
Hälsningar Lena