En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Familjen flugsnappare

Här är samma fågel som det förra inlägget slutade med. Vi behövde hjälp för att reda ut att det var en mindre flugsnappare, en hona. Det samlades skådare och fotografer runt denna trädgård för att få en skymt av den här lilla fröken. Någon hanne fick vi dock inte se.

Senare samma dag under en promenad i södra Lunden vid Ottenby fick vi syn på den här. Det verkade vara boinspektion på gång....

Vi väntade för att se vad som skulle hända.

Kort därefter anlände hannen och vi blev nu helt övertygande om att det var en halsbandsflugsnappare som vi precis sett. Honan hade flyttat sej en bit men fanns fortfarande i närheten. Hannen sjöng av hjärtans lust, kanske för att övertyga den potentiella frun om att det här minsann var en toppenhåla.

Det finns fyra arter av flugsnappare som man kan se i Sverige och det här var nummer två på denna resa.  

Halsbandsflugsnapparen ger hals och vi promenerade vidare i den lummiga lunden.

Inte långt därifrån stöter vi på en till hanne.

Här verkar förhållandet säkrat för inflyttning i bostaden har redan börjat. Frun fixar med inredningsdetaljer i den mer konventionell utformade holken som det här paret har valt.

Vi fortsätter vår promenad och stöter på en del andra djur i lundarna vid Ottenby.

Dagen därpå är det dimma vid Ottenby. Inte den där charmiga dimman som ger fina bilder utan total tjocka, småregn och kallt. Vi drar norrut och hamnar vid Beijers hamn. Efter en ganska lång promendad längs vatten hamnar vi i en grönlummig lövskog och mellan trädstammarna skymtar jag plötsligt en liten grå fågel... 

...oj, två fåglar. Jag håller nästan andan och försöker rikta kameran mellan bladverk och stammar. Det här är flugsnappare nummer tre, dvs grå flugsnappare.  

Jag vet inte vem som är herr och fru i detta sammanhang men de verkar hålla på med boinredning. Jag har medvetet inte beskurit dessa bilder så hårt för jag gillade verkligen miljön runt dessa fåglar. Dock var det ganska mörkt just här.

Rätt näpen eller hur? Vi har haft den här arten på besök en gång i vår trädgård, men det var nog en fågel som bara passerade.

Vi hittade fler grå flugsnappare och den här, som jag antar är en hanne, satt utanför en holk och sjön för fullt. Just den här typen av holk satt i många träd i norra Lunden vid Ottenby och de är antagligen precis vad dessa fåglar vill ha.

Sista dagen vid Ottenby fick jag också en bild på den fjärde flugsnapparen, den svartvita. De brukar bo i en holk hos oss och jag har betydligt bättre bilder på både hannen och honan från vår trädgård, men det kändes ändå lite kul att på samma resa få se och dokumentera alla fyra arterna.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-05-17 17:45 | Läst 1693 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var väldans hur många flugsnappare du fick syn på, tror inte jag har en enda bild, tror att det är de där fåglarna som man bara hör inne i ett träd men aldrig ser :( . Fina bilder på fina fåglar
Svar från Lena Holm 2018-05-18 16:58
Tack Peter,
flugsnapparna är betydligt lättare än de små sångfåglarna :-)
Hälsningar Lena
Det var verkligen bingo det, full Pott! Grattis.
Svar från Lena Holm 2018-05-18 16:58
Tack Stefan,
det här kändes som bingo faktiskt.
Hälsningar Lena
Oj vad fint! Alla fyra flugsnappare, det tror jag inte att jag har haft ens på Öland.. Men just i Södra Lunden har jag sett Mindre Flugsnappare och då menar jag hanen, det är lite Rödhake över den.. Halsbandsflugsnappare har jag också sett en del just i Södra Lunden. Vid Norra Lunden där man även ser Ås bakom stengärsgården brukade det ofta gå att se Höksångare, och när jag låg i tält vid Ås hörde jag ibland Sommargylling från Norra Lunden.. ett par av vårarna jag varit där så kunde det komma Svart Stork flygandes över lundarna där.. det finns mycket där i lundarna.. Vid Ås så vaknade jag ofta till Rosenfinkens sång.. kändes exotiskt..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-05-18 17:00
Tack Jan,
det var ju lite synd att vi inte fick se hannen av den mindre flugsnapparen men nu dök det inte upp någon sådan. Jag hade ju också önskat blåhake men de dök inte upp heller. Sommargylling letade vi efter i Norra lunden men gick bet även på den, även om det var andra som hörde den. Lundarna var jättemysiga att strosa runt och spana i.
Hälsningar Lena
Det kan man nog kalla flyt. Halsbandsflugsnapparen har jag aldrig sett. Inte mindre heller, vet att den ska finnas i Sandviken. Fint att du sparade miljön runt den grå. Nu blir jag riktigt sugen på att kolla mina preparerade träd i skogen där jag hoppas få den grå att häcka.
Sten
Svar från Lena Holm 2018-05-18 17:02
Tack Sten,
det var väldigt mysig lövskog där den grå höll till. Det var första gången jag såg halsbandsflugsnappare och även den mindre.
Hälsningar Lena
Kära nån! Visste inte ens att det fanns så många olika flugsnappare! Jag tycker nästan den grå flugsnapparen är sötast!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-05-18 17:03
Tack Eva,
den grå är väldig fin det kan jag hålla med om. NU har du lärt dej något nytt om fåglar igen :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder, speciellt på dom fina flugsnapparna, måste nog ut och leta efter några flugsnappare har inte sett några i år ännu.
Mvh
Fredrik