En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Långhornade nöt och några bufflar

Vid våtmarken där jag såg vråken flyga med stararna gick också den här. Den såg minsann lite udda ut bakifrån men det är inte ett djur i en djurpark utan betesdjur på en gård i Uppland.

Det var ett gäng rödbruna nötkreatur i olika storlekar och alla hade horn som var väldigt långa.

De var ganska lurviga i pälsen och det borde vara higland cattle, men undrar om det är bara det... Den rasen har imponerande horn men enligt rasstandarden ska hornen växa rakt ut från skallen och böja av framåt, nedåt. De skall inte nå högre än den nivå där de fäster vid skallbenet. Horn växer ju inte alltid som rasstandard och när man tittar på bilder av highland cattle kan de vara ganska spretiga, men de här upplever jag som långa och böjda åt fel håll. Väldigt opraktiskt om man ska hantera djuren dessutom.

Kräver extra breda ladugårdsdörrar och ett specialdesignat foderbord:-) Mer troligt att de går ute året om och får foder på marken. 

Den enda nötkreatursras som jag sett med sådana horn är Texas Longhorn och de har jag bara sett i Texas. 

Lång tunga har de också. Jag sökte på nätet om det kunde finnas några Texas Longhorn i Sverige. Det visade sej att vilda västern-parken High Chaparral har skapat ett mini -Texas med tre Texas Longhorn inför sommaren 2021. Enligt hemsidan är High Chaparral den enda aktören i Sverige med boskapsrasen Texas Longhorn.

Jag blev i alla fall vädigt nyfiken då jag såg dessa men det fanns ingen på gården som jag kunde fråga. Sperma går ju bra att skicka i små strån och det finns visst djur i både Finland och Danmark. Dessutom finns det en restaurangkedja med samma namn som stökar till det när man söker.

Så här se de ut i alla fall. En "äkta" Texas Longhorn fotad i Nocona, Texas, i januari 2012. Ni kan ju jämföra hornen...

När jag besökte samma gård i början av juni var det för att se andra djur. Den fina gulärlan hamnade först i fokus.

Med näbben full. Jag kunde inte motstå den.

Men det var djuren som gick i bakgrunden jag var mest intresserad av.

Man är alltså inte främmande för det lite exotiska på denna gård och har skaffat några bufflar. De har också horn men av en helt annat karaktär.

De här hade också grundligt nyttjat den Uppländska leran för att fixa till frisyren. 

Betesdjuren är till för att hålla våtmarken öppen och jag vet att Johnny visat dessa bufflar vid ett tidigare tillfälle. Om det blir så mycket kött vet jag inte men om de även fyller andra syften kan möjligen förstå. 

Mysigt med leran men det kliar lite när den torkar i öronen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-08-18 19:44 | Läst 1608 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vet inte vad smådjurskliniken mot Rävsta heter. Men på väg dit såg jag såna här djur. Det jag reagerade på var att en hade horn som gick som du skriver framåt och tyckte jag nästan in i skallen på djuret. Var lite fundersam Hur ska det här sluta. Fina bilder på dessa ståtliga djur. Gulärlan blev riktigt fin. Både den med tjuren bakom och porträttet på ärlan.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-08-21 23:27
Tack Sten,
jag har också sett highland cattle som har horn som växer inåt så att de ser ut att hota skallen. Horn växer inte alltid som man önskar och det kan vara en anledning till att dessa djur har så långa horn. De har antagligen samma pappa. Gulärlan var en fin bonus denna gång.
Hälsningar Lena
Imponerande djur och horn. Frågan dök ju upp, vad har man hornen till, är det för att imponera eller har de något praktiskt syfte? Intressant och fina bilder
Svar från Lena Holm 2021-08-21 23:31
Tack Peter,
hornen har nog haft en funktion i försvar men numera är det nog mest ett sätt att imponera. Om man har köttdjur och hyser dem inomhus på vintern kan jag förstå att man väljer en ras utan horn för det kan bli stökigt i trånga utrymmen och skaderisken ökar även för de som jobbar med djuren.
Hälsningar Lena
Det var verkligen både mäktiga och märkliga horn, ser respektingivande ut! När jag tittar på bild 3 får jag känslan att dom har ganska korta ben, åfminsone framben, jämfört med "klassiska" svenska kor. Rent bildmässigt faller jag för gulärlan, verkligen en liten skönhet. Ännu mera gracil och långsmal än sädesärlan är min känsla, kanonfina bilder. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-08-22 15:07
Tack Björn,
om du med klassiska svenska kor menar mjölkkor så är de mer högresta. Gulärlan är vacker och långbent. Den blev en bonus den dagen då den plötsligt satt på stolpen framför bufflarna.
Hälsningar Lena
Hej Lena - dit "puffbild" er noget særligt synes jeg og det er godt set af dig fra en ikke så sædvanlig vinkel - gillas.
Billede nummer 7 kommer lige efter hos mig :-)
Der er selvfølgelig slet ikke nogen dårlige billeder her.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-08-22 15:06
Tack Erik,
kul att du gillar puffbilden. Det är inte så ofta det blir effektfullt att fota bakifrån men när jag fick syn på den där med hornen var det givet att fota den just så.
Hälsningar Lena
Mycket intressant läsning och vackra bilder. Mycket fina djur och fint fotade. Den "äkta" var väldigt stiligt i sin prickiga dräkt. Bilderna på ärlan "tar priset!" Så underbart fångat.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-08-22 15:04
Tack Halina,
gulärlan blev en bonus denna dag. Den spräckliga dräkten är rastypisk för Texas Longhorn även om de förekommer i flera andra färger. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Fina bilder och kul med den riktigt Texas longhorn. Bufflarna känner man igen. Den har blivit stor nu den lilla kalven. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-22 15:03
Tack Johnny,
jag tänkte på dina bilder av kalvarna när jag såg dessa. De växer ganska långsamt ändå, jämför med traditionella köttdjur.
Hälsningar Lena
Det var inga dåliga styren dom ligger inne med.. Dom vill man inte komma i vägen för. Fantastiskt snygga bilder på Gulärlan..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-08-22 15:02
Tack GUnte,
nej det här är inte djur som man vill hantera eller ha inne i ladugårdar där det är för trångt. Ärlan blev en bonus denna dag.
Hälsningar Lena
Fina bufflar och då blir det väl buffelmozzarella som resultat. Har läst om nån gård här i landet som jobbar med det. Fin bild på ärlan!
Gunnar S
Svar från Lena Holm 2021-08-22 15:01
Tack Gunnar,
man gör ingen buffelmozzarella på denna gård men de kommer med stor sannolikhet från ett ställe där man gör det. Det finns flera gårdar i landet. Ärlan blev en liten bonus.
Hälsningar Lena
Kanonfina bilder. En fröjd att titta på.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-08-22 14:54
Tack Ulla,
det räcker med några kor och en gul fågel ibland. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena