En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det finns många olika sorters hägrar, del II

När jag började samla ihop bilder på olika hägerarter från resor vi gjort trodde jag inte att det skulle bli så många att det krävdes två inlägg för att visa dem. Det blev kanske för många bilder ändå, med tanke på tidigare diskussioner här, men jag valde att göra så i alla fall och har ni tröttnat kan ni ju bara hoppa över detta. Bilden ovan visar en vithuvad häger (Egretta novaehollandiae), eller White-faced heron, som felaktigt ibland kallas gråhäger. Den finns i stora delar av Australasien och den här bilden är tagen i Western Australia. De är slankare och lättare än en gråhäger och väger drygt 500 g.

Arten är vanlig och vi såg dessa fåglar många gånger i Australien, ungefär på samma typ av platser som jag hade förväntat med gråhäger. Även som här, i en damm i en mindre park i Esperance, inte alls olikt hägrarna som vant sej vid människor vid Råstasjön. De drar sej inte heller för att plocka fisk ur trädgårdsdammar.

Det finns både ägretthäger och en variant av silkeshäger i Australien, som jag visade i förra bloggen. Det här en en korallhäger (Egretta sacra), som jag fotograferade utanför Exmouth (WA), tyvärr på mycket långt håll. Den kallas Pacific reef heron eller eastern reef egret i Australien. Den förekommer också i en vit variant som vi inte såg. De är vanliga längs Australiens kuster men vi såg bara enstaka individer vid två tillfällen. 

En mycket vacker häger som vi sett i Spanien är denna purpurhäger (Ardea purpurea), som tyvärr flög bort från oss när vi fick syn på den. Den är nästan lika stor som en gråhäger och kan väga upp till 1,3 kg. De finns i central och Sydeuropa samt Afrika. Fjäderdräkten är har rödaktiga nyanser och blågrå pennor samt mönster på halsen. 

Det finns också hägrar som är mer kompakta och kortbenta. Den här mangrovehägern satt på en lyxig yatch i Cairns småbåtshamn. I Australien kallas den Striated heron (Butorides striata) eller little green heron. Den finns även i Sydamerika, stora dela av Afrika och i Japan. Den här lilla hägern använder ibland bete när den fiskar. Den släpper försiktigt en liten fjäder eller ett löv på vattenytan och väntar tills en fisk kommer för att undersöka, då blir den hägermiddag. 

Det här är en annan kortbent variant som heter rostnatthäger (Nycticorax caledonicus), Nankeen night heron, som blir ca 50 cm hög. Den är mest nattaktiv men något hade skrämt upp denna på dagtid för den flög över huvudet på mej i Esperance (WA).

Vi såg den också sittande i träd i Cairns där de antingen sov eller putsade sej. Här kan man se att den har två långa vita fjädrar på huvudet, ungefär som gråhägerns långa svarta huvudprydnader. 

Rallhäger (Ardeola ralloides) heter Squacco heron på engelska och häckar främst i mellanöstern och Afrika men även på vissa platser i Sydeuropa. Den här är fotograferad i Spanien. Den har setts i Sverige ett 20-tal gånger. Senast i Ledskärsområdet i Uppland nov 2021 och om jag inte minns fel visade Johnny bilder på den.  

När den sträcker på sej blir den ca 45 cm. När den flyger ser man att vingarna är helt vita och den är då lätt att följa. 

I början på första inlägget berättade jag att rördrommar hör till samma familj som hägrar. Därför avslutar jag med dessa fåglar. Det här är en Amerikansk rördrom (Botaurus lentiginosus), eller American bittern. Den sitter på relingen på en fiskebåt i San diego. Den äter mest fisk och håller till i våtmarker, vid sjöar men även i närheten av bräckt vatten och hav. Så här öppet har jag dock aldrig sett den mer än vid detta tillfälle.

Hemma i Sverige är rördrom en fågel som man hör men väldigt sällan ser. Här är det en art (Botaurus stellarus) som är större än den amerikanska. Den är 69-81 cm lång och har ett vingspann mellan 1-1,3 m. Den låter som en didgeridoo, med så dova läten att de nästan vibrerar inombords när man hör den. Om man inte vet att det är en fågel är det svårt att tro det på ljudet. Denna rördrom finns  spridd i de tempererade delarna av Europa, Afrika och Asien. De nordliga populationerna är flyttfåglar. Den här satt med sin partner i vassen vid sjön Fysingen i Uppland.

Sista bilden är en fågel som det tog ett tag att lista ut att det faktiskt är en häger. Bilden är tagen i Cabo San Lucas, Mexico (2014), innan vi skulle ut med en dykbåt. Efter att ha läst och tittat på bilder av alla hägrar som finns i Mexico kom jag på att det kanske är en juvenil och då hittade jag den. Det är en Gulkronad natthäger (Nyctanassa violacea) och de får inte sina vuxenfärger förrän vid tre års ålder. 

Det var drygt 20 arter, då återstår det bara knappt 50 stycken...

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-21 09:50 | Läst 723 ggr. | Permalink

"Vilken samling....och att du fått rördrom så snyggt. Den har verkligen ett lustigt ljud. Första gången jag hörde den såg jag den också men den var snabb in i vassen så ingen bild. Tåkern har många så chanser finns än att få den på sensorn /N"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkligt fina hägerbilder! Jag förstår att purpurhäger är extra vacker.
Svar från Lena Holm 2023-01-21 15:31
Tack Christer,
just purpurhäger skulle jag gärna se mer av och den finns ju i Europa så man behöver inte åka så långt.
Hälsningar Lena
En härlig samling hägrar du har. Intressant läsning och fina bilder
Svar från Lena Holm 2023-01-21 15:30
Tack Peter,
det finns väldigt många fler och det vore kul att se t ex goliathäger, som är den största och svarthäger, som skuggar med vingarna när den spanar efter fisk. Båda dessa finns i Afrika där vi ju inte varit särskilt mycket, än.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder, och intressant information. Så många hägrar!
Min bildfavorit är ändå rördrommen i vassen.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2023-01-22 19:11
Tack Göran,
det har tagit tid att plocka ihop dessa bilder men så här års blir det ju inte så mycket nya bilder. Inte än i alla fall. Jag förstod först inte att det var rördrom jag såg i vassen utan trodde det var en bäver, tills den sträckte på halsen :-)
Hälsningar Lena
Inga dåliga bilder som dyker upp, finns snart material till en hägerbok :)
Skön stil på spjuvern på kromade pulpiträcket.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-01-22 19:13
Tack Gunte,
Jag skulle vilja se några fler arter i Afrika t ex den helsvarta och den stora Goliathägern. Mangrovehägern var cool och jag har flera bilder på den för vi gick förbi den ett par gånger. Det var en flott båt den satt på.
Hälsningar Lena
Intressant, hade inte en aning om att det fanns så många varianter. Fina bilder dessutom. Roligt att du också har en fin bild av rördrommen, den är ju inte så lätt att få på bild. Precis som du säger har jag varje år de senaste åren hört den nere vid spången/ våtmarken i Saxe. Möjligen har jag en bild men den är inte bättre än att det inte går att säga säkert om det är en rördrom eller inte.
Svar från Lena Holm 2023-01-22 19:16
Tack Björn,
när jag såg rördrommen i vassen trodde jag först att det var en bäver. När den sträckte på halsen insåg jag att det var en fågel och det var dessutom två. Efter det har jag aldrig sett den igen men jag hör den varje år, på ett par olika ställen. Jag visste inte heller att det fanns så många olika hägrar förrän jag började läsa om dem och försökte ta reda på vad jag fotat.
Hälsningar Lena
Otroligt fina bilder på hägrar i dina bloggar. Du har ju material till en bok. Det tycker jag att du ska fixa och jag kommer att köpa den. ;)

Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-01-22 19:18
Tack Lena,
det fattas rätt mycket för att det ska kunna räcka till en bok annat än på hobbynivå. Men det är coola fåglar och jag skulle gärna se fler arter i t ex Afrika, där vi inte varit på så många ställen ännu.
Hälsningar Lena
Vilken samling....och att du fått rördrom så snyggt. Den har verkligen ett lustigt ljud. Första gången jag hörde den såg jag den också men den var snabb in i vassen så ingen bild.
Tåkern har många så chanser finns än att få den på sensorn
/N
Svar från Lena Holm 2023-01-22 19:20
Tack Nini,
jag har två olika ställe att åka till där jag alltid hör rördrom på försommaren och vid ett tillfälle flög den upp, men jag hittade inte den bilden nu. Då visste jag inte vad jag hade fotat förrän jag kom hem och tittade ordentligt på bilderna. Den här gången trodde jag först att det var en bäver, tills den sträckte på halsen :-)
Hälsningar Lena
Oj vilken bildbank du har med hägrar. Imponerande. Hade missat din första blogg så jag hade inte läst om att dom är släkt med rördrommen. När jag såg den andra bilden på rallhägern så tänkte jag direkt på om dom kunde vara släkt med just den.
Kul att se och informativ läsning.
Är lite dålig på att hänga med här på bloggarna nu men av vad du skrev i början så verkar det muttras om att vissa har för många bilder. Är det inte för många så är det fel med en enda också. Måste allt vara så "lagom".
Scrolla förbi om det känns för mycket är väl inte allt för svårt.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-01-22 19:32
Tack Ing-Marie,
det har blivit en del hägerbilder genom åren men jag hade inte koll på hur många olika arter det faktiskt var förrän jag började läsa om dem och verkligen titta ordentligt på bilderna (samt var de är fotograferade). Rallhägern är som en "länk" mellan häger och rördrom. Det var kul att sammanställa bilderna till dessa bloggar, men det är nog lite nördvarning på den här typen av inlägg. Det var en del kommentarer i somras om antalet bilder i bloggarna och även en diskussion om att sitta i gömslen som man har betalat för. Man kan som sagt avstå från att titta om det blir för mycket.
Hälsningar Lena
Mycket intressant och vackert! Särskilt den fiskande hägern, och purpurhägern var verkligen vacker. Tydliga välgjorda bilder (så klart).
Svar från Lena Holm 2023-01-22 19:36
Tack Stefan,
jag önskar verkligen att jag kan få se purpurhägern från "rätt håll" eller i alla fall sittande på marken. Det finns också flera arter i Afrika som jag har på min önskelista, men jag vet inte när det skulle bli av. Vi har inget inplanerat på den kontinenten inom de närmsta åren.
Hälsningar Lena
Spännande läsning och mycket fina bilder på alla dessa hägrar.
Purpurhäger & mangrovehägern var riktigt fina :)
Intressant blogg/bilder :)