B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 9. Grönfink och gulknopp

Sen lunchpromenad, mörkt grått och det började småregna. Jag lyckades i alla fall hitta en liten flock grönfinkar som får bli lucka 9. Grönfinken har minskat kraftigt de senaste 10 åren pga en sjukdom som heter gulknopp.

Gulknopp orsakas av en art av encelliga parasiter som heter trikomonas som enbart drabbar fåglar, oftast duvor, men sedan 2008 (i Sverige) även drabbar småfåglar, särskilt grönfinkar. Fåglar drabbade av gulknopp utvecklar sår i mun, svalg och kräva. De kan inte svälja, så de tappar frön som är förorenade med parasiter, eller smittar ner fågelbaden när de försöker dricka. Andra fåglar som äter och dricker samtidigt får då i sig parasiterna, och sprider därmed sjukdomen (SVAs hemsida, se nedan). 

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har en faktasida där man kan läsa om matning vid fågelbord och olika fågelsjukdomar, samt vilka åtgärder man kan vidta för att minska risken för sjukdomar i matningen, se länk  https://www.sva.se/media/nj2lstqa/faktablad_fagelbord_o_sjukdomar.pdf 

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-09 19:11 | Läst 1138 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lucka 8. Nötväcka

Läste idag att ingen av SMHIs stationer som registrerar sol i Sverige har haft en enda registrering i december, vare sej i norr, söder eller någon annan stans. Utsikterna är dessutom fortsatt grått. Nötväckan som precis fått syn på ett fat med jordnötter bryr sej inte ett dugg. Jag skruvade upp ISO ytterligare ett snäpp och tog några rutor genom treglasfönstret till lucka 8. 

Jag kollade i mina böcker om det stod något kul om nötväckan. Det är vår enda fågel som kan springa, t o m hoppa, med huvudet före nedför en trädstam. Det tror jag alla ni därute som sett en nötväcka redan har noterat. Det finns dessutom gott om dem.

Jag gjorde också en sökning på nätet och insåg att felstavningen "nötvecka" finns lite här och där. Skulle kunna vara en diet....man tar sej en nötvecka och livnär sej i huvudsak på nötter och gryn. Stenåldersdiet i ny tappning. Det är inte vara fågeltorka utan idétorka också.....

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-08 21:12 | Läst 906 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lucka 7. Idag var det "tvärdött"

Tog en lunchpromenad på campus idag. Hela Årike Fyris med sitt rika fågelliv låg framför mej, men det var helt tyst. Jag hade inga stora ambitioner utan tänkte typ,  björktrast eller något simmandes i ån,...det fanns inte ett liv. Snubblade över några blommor i "Kunskapsträdgården". Det här är visst någon slags höstkrokus, men det är ju december nu....Inte en enda pippi i trädgården...

Jag kom ut ur parken vid ett par stora boningshus med trädgård. Där borde det ju finnas något....Jag fick smyga sakta och försiktigt, samt leta upp en öppning i häcken, för att slutligen få en bild på den skygga mindre trädgårdsflamingon. Som ni ser försökte den gömma sej bland de avlövade rosorna. I övrigt helt tomt...inte ens en blåmes.

Tills slut hamnade jag vid en skogsmatning som antagligen var det mörkaste stället på hela området. En hackspett landade i ett träd rätt nära och jag såg chansen på "lucka 7". Jag fick iväg några bilder...

...sedan tog hacke några snabba steg i sidled och försvann bakom stammen. Men hacke fick duga!

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-07 20:10 | Läst 976 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Lucka 6. Gråkråka och andra advent

Kråka (Corvus corone) finns i två raser. I Sverige har vi gråkråka och i Väst- och Sydvästeuropa finns rasen svartkråka, som är väldigt lik gråkråkan men den är helt svart och metallglänsande i grönblått. Här är det helt klart gråkråka i gråväder.

Kråkan är både en stann- och flyttfågel. Vissa som stannar drar sej in mot bebyggelse på vintern. De som flyttar lämnar vårt land i oktober och flyger sydväst. De återvänder i mars till april. Här en av Knivstas kråkor som valt att stanna. Kråkan är en mycket vaksam fågel och här håller den utkik tillsammans med två kajor. 

Spaning...

Kråkorna är som skatorna mycket intelligenta och det finns forskning som antyder att de t o m kan visa empati. De lägger märke till hur andra kråkor mår och kan uppvisa beteenden som kan tolkas som tröst eller försoning (efter ett bråk). 

Kråkorna lever i par under våren och har inte sina bon i närheten av andra kråkbon. De lägger 4-5 ägg och ruvar i 18-22 dygn, ungarna är flygga efter ca 30 dagar. De håller sej till föräldrarna under sommaren och kanske är detta en familjegrupp som fortfarande håller ihop. På höst och vår lever kråkorna i löst sammansatta grupper. Högsta kända ålder är 19 år. 

I Knivsta hittar man kråkorna i områden med lättare industri och ofta vid återvinningsstationerna. Precis som skatorna vet de var det finns mat och sopsorterar ivrigt när tillfälle ges. Skatorna brukar dock vara först på plats.

Jag avslutar med ett par bilder som är tagna i fredags, bara för att de är så fina. Kråkan ville ju naturligtvis posera precis som kajan och det blev en serie fina bilder.

Den ställde t o m upp på porträttbilder.

Idag har vi också tänt det andra adventsljuset och druckit lite glögg med pepparkakor. Julstämningen utomhus lyser med sin frånvaro, 7 grader och mulet hela dagen.

Hälsningar Lena

PS. Faktauppgifterna om kråkor kommer ur boken "Om fåglar i Sverige" av Janzon och Ullström, mycket trevlig läsning för den som är fågelintresserad.

Postat 2020-12-06 19:07 | Läst 1028 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lucka 5. Skator som sopsorterar

Under förmiddagens promenad genom Knivsta stötte jag på ett gäng skator. Vackra fåglar som är roliga att titta på men ofta luriga att få på bild, om det inte är upptagna med något...

Det här gänget sopsorterade. Några särskilt karaktärsslöa representanter för vår egen art har systematiskt börjat lämna påsar med osorterat hushållsavfall ca en gång i veckan vid vår närmaste återvinningsstation.  

Skatorna gör bara sitt jobb, de sorterar energiskt fram allt som kan tänkas gå att äta och en del annat som de tycker är intressant. Under småtimmarna kommer det säkert en del andra smådjur hit och  förser sej av vad skatorna har lämnat. 

Den här hade nog ätit färdigt och bestämt sej för att en bit blank aluminiumfolie kunde vara bra att ha. Ni kanske har sett klippet med mannen som byggt en "pantstation" där skator kan peta ner kapsyler och få en godis i belöning. Han borde vidareutveckla den idén...som vi människor beter oss finns det helt klart ett stort underlag.

Skatorna verkar också tycka att det är kul att hänga vid återvinningsstationen. Det finns många krypin att gömma sej i. 

Det drar sej inte för att flyga in i containrar och kolla på innehållet. 

Det var allt som gömde sej bakom lucka 5.

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-05 14:22 | Läst 1406 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa