En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 6. Gråkråka och andra advent

Kråka (Corvus corone) finns i två raser. I Sverige har vi gråkråka och i Väst- och Sydvästeuropa finns rasen svartkråka, som är väldigt lik gråkråkan men den är helt svart och metallglänsande i grönblått. Här är det helt klart gråkråka i gråväder.

Kråkan är både en stann- och flyttfågel. Vissa som stannar drar sej in mot bebyggelse på vintern. De som flyttar lämnar vårt land i oktober och flyger sydväst. De återvänder i mars till april. Här en av Knivstas kråkor som valt att stanna. Kråkan är en mycket vaksam fågel och här håller den utkik tillsammans med två kajor. 

Spaning...

Kråkorna är som skatorna mycket intelligenta och det finns forskning som antyder att de t o m kan visa empati. De lägger märke till hur andra kråkor mår och kan uppvisa beteenden som kan tolkas som tröst eller försoning (efter ett bråk). 

Kråkorna lever i par under våren och har inte sina bon i närheten av andra kråkbon. De lägger 4-5 ägg och ruvar i 18-22 dygn, ungarna är flygga efter ca 30 dagar. De håller sej till föräldrarna under sommaren och kanske är detta en familjegrupp som fortfarande håller ihop. På höst och vår lever kråkorna i löst sammansatta grupper. Högsta kända ålder är 19 år. 

I Knivsta hittar man kråkorna i områden med lättare industri och ofta vid återvinningsstationerna. Precis som skatorna vet de var det finns mat och sopsorterar ivrigt när tillfälle ges. Skatorna brukar dock vara först på plats.

Jag avslutar med ett par bilder som är tagna i fredags, bara för att de är så fina. Kråkan ville ju naturligtvis posera precis som kajan och det blev en serie fina bilder.

Den ställde t o m upp på porträttbilder.

Idag har vi också tänt det andra adventsljuset och druckit lite glögg med pepparkakor. Julstämningen utomhus lyser med sin frånvaro, 7 grader och mulet hela dagen.

Hälsningar Lena

PS. Faktauppgifterna om kråkor kommer ur boken "Om fåglar i Sverige" av Janzon och Ullström, mycket trevlig läsning för den som är fågelintresserad.

Inlagt 2020-12-06 19:07 | Läst 998 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Håller verkligen med om att kråkan som precis alla andra kråkfåglar är vackra. Kul att du nämner svartkråkan. Jag som har mycket Finska naturböcker och tidningar skapade svartkråkan lite bekymmer. Vad heter svartkråka på Finska. Kråka är Varis. Svart heter musta på finska. Då borde svartkråka heta mustavaris. Men mustavaris är våran Råka. Jag har fått reda på vad det finska namnet är men tyvärr har det försvunnit ur minnet. Vi får fråga Håkan om han kan reda ut problemet.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-06 20:14
Tack Sten,
jag har själv förundrats över varför somliga rapporterar gråkråka och andra bara kråka i Artportalen. Jag känner ju också igen vissa namn och vet att några av de som alltid skriver gråkråka hör till Artdatabankens personal (experter alltså). Jag behövde läsa på lite och nu förstår jag åtminstone det. Intressant språkförbistring med finska och jag hoppas Håkan ser detta och fixar terminologin åt oss.
Hälsningar Lena
Hej!
Så himla bra du är på att få till inte bara fina fågelbilder utan också varierande bilder!
Och idag gillar jag verkligen den första som förstås tilltalar mitt grafiska sinne.
Ser fram mot resten av kalendern...
Svar från Lena Holm 2020-12-07 18:43
Tack Lena,
tack för din positiva kommentar. Om jag ska få till en ny art om dagen i det här vädret får man vara lite kreativ. Det sitter ofta en gäng duvor i en stor antenn och den kommer du antagligen också att gilla. De verkar sitta där varje dag så jag spar den till när det är riktig kris.
Hälsningar Lena
Fina dom också när man får se dom i närbild. Här är inte så mycket kråkor, mer ute på landet. Kajor och Råkor dominerar bland husen här.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-07 18:45
Tack Gunte,
vi har inte heller så mycket kråkor utan mest kajor och en koloni med råkor i Uppsala som ju är lite unika "här uppe".
Hälsningar Lena
Härliga bilder på kråkorna. Ja 7 plus och lite regn, ingen julstämning ute direkt.
Men man vet aldrig, den där "smockan" slår kanske till.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-07 18:46
Tack Johnny,
det verkar inte vara några snömängder på gång inom de närmsta dagarna, men prognoser kan man sällan lita på.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, så har jag lärt mig nåt nytt idag också. För mig var en kråka, bara en kråka. Nu vet jag bättre.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2020-12-08 17:56
Tack Ulla,
kul att du fick ut något av bloggen mer än att titta på bilder. Jag kände att jag ville veta vad en gråkråka var.
Hälsningar Lena