En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 8. Nötväcka

Läste idag att ingen av SMHIs stationer som registrerar sol i Sverige har haft en enda registrering i december, vare sej i norr, söder eller någon annan stans. Utsikterna är dessutom fortsatt grått. Nötväckan som precis fått syn på ett fat med jordnötter bryr sej inte ett dugg. Jag skruvade upp ISO ytterligare ett snäpp och tog några rutor genom treglasfönstret till lucka 8. 

Jag kollade i mina böcker om det stod något kul om nötväckan. Det är vår enda fågel som kan springa, t o m hoppa, med huvudet före nedför en trädstam. Det tror jag alla ni därute som sett en nötväcka redan har noterat. Det finns dessutom gott om dem.

Jag gjorde också en sökning på nätet och insåg att felstavningen "nötvecka" finns lite här och där. Skulle kunna vara en diet....man tar sej en nötvecka och livnär sej i huvudsak på nötter och gryn. Stenåldersdiet i ny tappning. Det är inte vara fågeltorka utan idétorka också.....

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-08 21:12 | Läst 903 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt, den ser man rätt ofta här också! Kul med 'nötvecka'.. Lite som 'spätten' i gårdagens blogg, kanske var det bara i en kommentar.. trodde det var en fisk.. 🐟 Men det skulle visst vara en 'spett'..🦩
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-08 22:08
Jösses, jag var tvungen att kolla på en gång. Det var bara i en kommentar men jag svarade med samma sanslösa stavning utan en tanke. Det skulle förstås vara spett. Tack Jan, du är uppmärksam.
Hälsningar Lena
Om 10 dagar ska vi få sol i en dag 🌞, det ser vi fram emot. Fina bilder det blev genom fönstret. Kul fågel nötväckan, riktigt tuff. Hur är det med trädkryparen, men den kanske aldrig går nedåt?
ehrsa 2020-12-08 22:33
Trädkryparen störtdyker ofta ner mot nedre delarna på 'nästa träd' men klättrar alltid uppåt eller i sidled på nån gren, sen störtdyker den neråt mot nästa träd, osv.. men det finns säkert nån som ändå går neråt lite.. men jag har aldrig sett det!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-09 19:13
Tack Peter,
enligt litteraturen går inte trädkryparen nedåt. Jag har heller aldrig sett den göra det, däremot störtdyka som Jan beskriver.
Hälsningar Lena
Jag gillar matsäcken, en intressant fågel.
Svar från Lena Holm 2020-12-09 19:15
Tack Bengt,
är det autokorrigering eller någon slags anspelning på dieten?
Hälsningar Lena
begust 2020-12-09 19:19
Autokorrigering skulle så klart stå nötväckan inget annat 🤣🤣
En annan egenhet den har är att den alltid väljer ett bohål som är för stort. Sedan murar den igen hålet så det passar deras kroppsform. Alla bon jag hittat har varit murat runt ingångshålet. Om det är så i alla fall ska jag inte svära på men jag har inte sett annat.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-09 19:17
Tack Sten,
ja, det har jag ju läst om och jag har t o m fotat nötväcka som hämtar lera vid en vattenpöl på marken. Jag har dock aldrig sett ett bo. Tack för intressant feedback.
Hälsningar Lena
Bra kvalité trots fotat genom fönstret..Undrar hur många sekunder det ska vara sol om det ska registreras..den lyste ju någon sekund häromdan...
Dessutom har jag precis avslutat skamvrån, har skrivit Hackspett 687 gånger på en gipsskiva :)
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-09 19:21
Tack Gunte,
det där stationerna där man registrerar solljus finns visst inte på så många platser om jag förstod rätt. Så du kanske har haft en solglimt som vi andra är ovetande om. Du hade ju kunnat skriva att det var en "dialektal stavning". Man har ju en del roliga uttryck på Gotland eller? Jag tänkte inte alls på det då jag svarade.
Hälsningar Lena
Saknar ljuset. Men fina bilder på en nötväcka piggar upp.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2020-12-09 19:22
Tack Ulla,
den satt väldigt nära utanför fönstret och visst piggar de här kaxiga fåglarna upp. Den hämtade jordnöt efter jordnöt från ett litet fat på marken.
Hälsningar Lena
Pigg och trevlig fågel som jag ofta ser i Korsheden vid matningen:-, Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-09 19:24
Tack Björn,
nötväckor finns det gott om och de visar sej gärna vid fågelmatningar. Vi har minst två par som brukar komma förbi och hämta frön hos oss.
Hälsningar Lena
Så söt fågel, och att gå nedåt...hade jag inte en aning om och aldrig sett förstås. (Ser lite fel ut....)
Och solen, den längtar vi efter eller hur!!!