En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kustlabb

Förutom örnar kan man också stöta på kustlabb i Nordnorge. Den har ett vingspann på ca 100–115 centimeter och kommer svepande elegant över vattnet. 

Dess fjäderdräkt förekommer i mörk-, ljus- eller mellanfas, s k morfer, vilket resulterar i att olika individer kan ha olika ljus/mörk färg. Vi mötte ett par som häckar i området och båda var ganska mörka, men beroende på exponering och bakgrund ser de lite olika ut på bilderna. De är extra vackra i häckningstid för då har de två utstickande fjädrar på stjärten. 

De här två labbarna tyckte också om hundmat, precis som måsar och trutar. De behövde dock inte ta till sina "vanliga fasoner" och jaga andra fåglar tills de spyr upp maten de lyckats komma över, sk kleptoparasitism. Här kunde de själva komma till båten och ta del av det som Ole Martin bjöd på.  

De kom ett par vändor varje gång vi var ute med båten och poserade väldigt fint för fotograferna.

I lite sol kan man se att fågeln är brun....

...och väldigt tjusig tycker jag.

Efter ett tag blev det en utmaning att försöka fånga båda labbarna på samma bild. Det var inte så lätt för det gick undan då de svepte förbi båten. Men de gjorde ofta en loop runt och kom tillbaka igen. Vi fick många chanser. 

De kunde också stanna upp i luften och nästan "ryttla" när de väntade på att få en godisbit. Det beteendet inbjöd ju till några test med olika slutartider. Här 1/1600 s och jag är förvånad att vingarna är så pass oskarpa, men de flaxade på bra när de stannade upp.

Jag gick snabbt över till mycket längre tider som t ex 1/50 s. Fågeln rör huvudet väldigt lite men det blev ju ändå väldigt få bilder som var värda att spara.

Här är det 1/40 s och huvudet är hyfsat skarpt. Att man fotograferar stående i en båt gör det ju inte lättare.

1/25 s och en lyckträff. 

Tillbaka till korta tider, 1/2500 s. Kustlabben är en av de arter som drabbats hårt av fågelinfluensa i sommar. Dessa två mådde bra då vi var där men vi hittade ett par döda och en döende havssula. Arten anses livskraftig globalt men i Sverige är den rödlistad. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-08-25 19:30 | Läst 1873 ggr. | Permalink

"Du är otroligt duktig på att fotografera fåglar med rörelseoskärpa. Har inte testat själv något "på allvar" men man blir ju sugen på att testa på detta. Kustlabben är en väldigt graciös sjöfågel måste jag säga. Hur stora är dem i jämförelse mot en havstrut? mås?"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jättefin bildserie och intressanta texter! Kul att titta på även de med längre exponeringstid - jag tänker lite på nån bild Lars Jonsson målat med vingarna oskarpt pumpande.
Svar från Lena Holm 2022-08-26 07:35
Tack Måns,
det var ett fint betyg till mina bilder. Lars Jonsson har gjort väldigt många fantastiska fågelmotiv.
Hälsningar Lena
Jag har hunnit att ta 2 bilder av labb på Svalbard, men Dina här är outstanding! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-08-26 07:37
Tack Wolfgang,
vi fick som sagt ganska många chanser på dem för de kom flera gånger. Ibland var måsarna lite i vägen men ofta gick det att få enbart labb på bilderna. Båda två samtidigt var däremot inte så lätt.
Hälsningar Lena
Så många fina bilder, och du lyckades väl med de med långa tider (gäller bara att komma ihåg att följa med med bländaren, det brukar man glömma varje gång 😊). Trevligt att ha dem så nära och riktigt kunna se hur de ser ut. Jag har fått några bilder på kustlabb vid Kullen, men det blir ju på helt annat avstånd när de flyger förbi vid kusten.
Svar från Lena Holm 2022-08-26 07:42
Tack Peter,
eftersom jag oftast kör manuellt har det blivit en rutin att ändra både tid och bländare. Det var också manuell exponering som fungerade bäst på såväl de vita fåglarna som dykande örn (från ljus himmel till mörkt vatten). Labbarna kom väldigt nära för att ta del av hundmaten och Ole Martin kastade specifikt till dem. De var mycket duktiga på att fånga maten i luften. Jag tror inte man ser kustlabb så här pass nära någon annan stans. Vi hade storlabb på Runde och de kom man också rätt nära för de hade sina bon längs stigen när man gick upp till lunnefåglarna. De visste att folk inte fick gå där.
Hälsningar Lena
Du är otroligt duktig på att fotografera fåglar med rörelseoskärpa.
Har inte testat själv något "på allvar" men man blir ju sugen på att testa på detta.

Kustlabben är en väldigt graciös sjöfågel måste jag säga.
Hur stora är dem i jämförelse mot en havstrut? mås?
Svar från Lena Holm 2022-08-26 17:16
Tack Joakim,
kustlabben har ungefär samma vingspann som en fiskmås, alltså mindre än havstrutarna. Det är alltid en chansning att fota med lång slutartid och det mesta blir bara skräp. Den här fågeln flög ändå på ett sätt som gör att chansen att huvudet är skarpt ökar väsentligt. Det är bara att testa. Vita fåglar mot mörkt vatten kan bli riktigt snyggt (om man har tur).
Hälsningar Lena
Mycket vackra bilder på en fågel jag aldrig sett. Många svarta fåglar har ju ett brunt inslag har jag noterat, och det är, som du säger, fint! Speciellt uppskattar jag de skarpa ögonen på 1/25 sek, det bekräftar ju teorin om ryttlande fågel. Kul bild där den fångar maten i luften! Fågeln är ju stor förstår jag på måtten, det förenklar för labbar att vara rövare.
Svar från Lena Holm 2022-08-26 17:20
Tack Stefan,
det här är ju en fågel som trivs längre norrut och ganska lång ute till havs. Man ser den dock utanför Kullen har jag förstått på Peter. Att huvudet blev skarpt på 1/25s var också en väldigt tur, men att de ryttlar ökar ju chansen. Kustlabben är stor som en fiskmås ungefär och det är större än t ex tärnor som den stjäl mat av.
Hälsningar Lena
Snygga bilder, verkar ha varit 'dukat bord' både för fotograf och fågel.. På min favoritö Tärnskär häckade det alltid minst ett par varje år, och ibland två par. Dom ruvade 2 ägg varje år, som dom också var bra på att få till ungar, och försvarar dom gärna med häftiga neddykningar mot nån som kommer för nära, likt tärnor. Labbar räknas också till 'måsfåglarna' så som också tärnor. Dom jagar lätt ikapp även kvicka Silvertärnor och 'tvingar' till sig det dom redan har svalt.. Har sett det rätt så många gånger där ute!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-08-26 17:22
Tack Jan,
det var väldigt fin utdelning av både fåglar och däggdjur i Flatanger och absolut värt ett besök. Jag såg storlabb på Runde som jagade måsar och även havssulor för att få deras fångst. Det gick bra för storlabbarna där. Intressant att du fått se deras häckningar och hur de vaktar sina ungar. Sånt är alltid en upplevelse.
Hälsningar Lena
Åh, vad ska jag säga! Hatten av helt enkelt vilka fantastiska bilder och vad roligt att få se dom så nära. Mycket fina bilder tycker jag!
Svar från Lena Holm 2022-08-27 15:55
Tack Morgan,
det var ett fint betyg till mina kustlabbar. De var roliga att fota och flög runt oss vid minst ett par tillfällen under varje båttur.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder på kustlabbarna :)
Vi hade 1 eller 2 kustlabbar vid båten på en av turerna vid Runde för 4 år sedan, men fick inte så mycket action som du verkar ha fått här :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2022-08-30 07:29
Tak Fredrik,
de här fick godis av Ole Martin och kom till båten varje gång vi var ute dvs man fick hur många chanser som helst.
Hälsningar Lena