"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Oskar Barnack Award 2011, del II

Jag håller som bäst på att sortera ut de bilderna som jag inte kommer att skicka in till Oskar Barnack Award 2011. Sammanlagt 12 stycken bilder ska jag välja ut och nu har jag bara 16 bilder kvar! Det är alltid svårt att göra den sista gallringen och det är viktigt för mig att de bilderna som jag lämnar in både bär och kompletterar varandra så att det blir ett bra flyt i berättelsen. Det är lite krångligt för jag är van att berätta i både text och bild och nu måste bilderna bära sig själva utan en beskrivande text att stötta sig på.

De tre bilderna som jag har med i min blogg idag är bilder som jag sorterade ut i ett tidigare skede. Jag tänker inte berätta mer om bilderna i nuläget utan kommer att publicera reportaget som de ingår i sin helhet antingen här i min blogg eller på en hemsida som är inriktad på bildreportage efter det att Oskar Barnack Award 2011 är avgjort. Ni som vill veta mera om bilderna får helt enkelt hålla er till tåls till dess!



© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010
 

© Mikael Good, 2010


Dagens låt:
Redemption song - Johhny Cash & Joe Strummer

 

//Chasid

Postat 2011-02-21 17:10 | Läst 10906 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Var inte en fotografisk härmapa utan försök att hitta ditt eget personliga uttryck!

I en del kommentarer har mina bilder jämförts med Sune Jonssons, Christer Strömholms, Dorothea Langes, Werner Bischofs och till och med Josef Koudelkas bilder. Det är alltid kul när mina bilder jämförs med mina hjältars bilder, men jag kommer nog aldrig att nå upp till deras nivå och det är inte heller min strävan. Jag är och kommer alltid att vara mig själv när jag fotar och jag har nog lagt ner mer än 10 000 timmar för att hitta mitt eget personliga uttryck som fotograf och skribent.


Istanbul, Turkey © Mikael Good, 2010

I början av min karriär försökte jag ändå att härma mina hjältar och ta samma bilder som dem men den tiden ligger nu långt bakom mig. Att härma sina hjältar kan ändå ha sina poänger, särskilt när man är ung och grön och ännu inte hittat sitt eget personliga uttryck. Men när man väl har hittat sitt uttryck är det bara dumt att vara en härmapa, då är det bättre att köra så det ryker! Det är ändå allt för många som är fotografiska härmapor och försöker kopiera andra fotografers högst personlig stil.


Riga, Latvija © Mikael Good, 2008

Jag har fått frågor om hur jag bär mig åt när jag fotar människor, hur jag kan få en sådan närhet och autenticitet i mina bilder? Mitt svar är: "- Jag är mig själv helt enkelt och det enda sättet att ta samma typ av bilder som mig är att bli Mikael Good". 


Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

När jag var i Lettland förra året sa min tolk Liana till mig: 
"-Det är så kul att åka ut till familjer tillsammans med dig Mikael, du för med dig så mycket hopp och glädje till människorna du möter!"
Det var en komplimang som jag verkligen uppskattade, särskilt som den kom från en person som jag både respekterar och beundrar. Liana kallas med rätta för Ängeln från Riga för sitt stora arbete bland de minsta och svagaste i Lettland. Liana träffade på pricken med sin kommentar! Jag vill inte gräva ned mig i andra människors olycka utan vill försöka föra in hopp, ljus och glädje i deras liv! Det är sån jag är! Jag är glad, positiv och skrattar mycket trots att jag har gått igenom en del riktigt svåra stunder i livet, det förhållningssättet genomsyrar mina möten och sätter sin högst personliga prägel på mina reportage.


Waxi, Qinghai © Mikael Good, 2004

"- Photography for me is about Life, Death and Everything in Between!" //Mikael Good


Beykoz, Turkey © Mikael Good, 2010

Om ni gillar mina bilder så får ni gärna gå med i gruppen Mikael Good, Photojournalist and Writer på Facebook

Dagens låt: Burning Lights - Joe Strummer

//Chasid

Postat 2011-02-19 16:52 | Läst 6819 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Den stora svårigheten med dokumentärfoto...

...är för mig att få människor som jag inte känner att slappna av och vara naturliga framför kameran. Därför har jag ofta återvänt till samma personer när jag har varit ute på reportageresor och jag har förutom att få med mig de bilderna och de anteckningarna som jag behövde för reportaget fått en hel del vänner för livet :)

En nyckel till att komma okända människor in på livet är att inte bara tränga sig på och springa omkring med en allt för stor och störande kamera och gömma sig bakom den. Jag lägger ifrån mig kameran, sätter mig ned och låter dem berätta sin historia, efter en stund tar jag upp kameran och tar en eller ett par bilder, lägger ned kameran och fortsätter samtalet, så fortsätter jag tills jag vet att jag har det material som bäst speglar dem och har fått svar på mina frågor så att jag kan förmedla en bra och rättvis bild till eventuella betraktare och läsare!

Som dokumentärfotograf är jag inte så konservativ, det händer att jag beskär bilder av respekt för dem jag porträtterat och det händer att jag använder blixt då det befintliga ljuset inte riktigt räcker till, men jag är konservativ på så sätt att jag helst inte arrangerar mina bilder och helst använder mig av svartvitt:
"- Black and white are the colours of photography. To me they symbolize the alternatives of hope and despair to which mankind is forever subjected."
Robert Frank


Ikon © Mikael Good, 2010

http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=280864

Dagens låt: Go to the Hungry ones - Keith Green

//Chasid

Postat 2010-06-04 10:01 | Läst 4542 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Stor succé för min fotoutställning! – Nu är jag medlem i femhundraklubben!

Utställningen Greetings from Latvia som visades på Gallerian Port 9 i Ö-vik den 17/5-30/5 blev en stor succé mycket pga den perfekta placeringen med Systembolaget som närmaste granne. Även om starten på utställningen var ganska så trög med få besökare pga stark konkurrens från det sommarvackra vädret så hittade folket till utställningen till sist! Jag räknade med att mellan 1000-2000 personer skulle se utställningen men den siffran visade sig vara grovt underskattad och utställningen blev en stor succé sett till besöksantalet :)  Konceptet "Om folk inte kommer till en fotoutställning så får fotoutställningen komma till folket" blev återigen mycket lyckat. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som på ett eller annat sätt har varit involverade i utställningen och till alla er som besökte den :) Framförallt är jag tacksam över att fler svenskar har fått upp ögonen för den mycket tuffa situationen för människorna i den ekonomiska depressionens Lettland och att många av dem är villiga att hjälpa letterna på ett eller annat sätt!

Här kan du se alla bilderna som ingår i fotoutställningen Greetings from Latvia: http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=280864


Ett smakprov från utställningen Greetings from Latvia, fler bilder finns i min portfolio © Mikael Good, 2010

Jag ställer gärna ut "Greetings from Latvia" på fler platser i Sverige. Men då min ekonomiska situation inte tillåter några större utsvävningar just nu så behöver jag sponsorer. Tanken är att så mycket som möjligt av behållningen från utställningen ska gå tillbaka till de familjerna som jag porträtterat och andra lettiska familjer i samma svåra situation. Om du är intresserad av att sponsra utställningen på något vis så är du varmt välkommen att kontakta mig!

Nu är jag medlem i femhundraklubben!
Med det här inlägget firar jag även mitt femhundrade inlägg sedan starten i februari 2007. Femhundra inlägg kanske låter mycket men det är ungefär vad en genomsnittlig tonårsbloggare hinner med på två månader :) Men jag satsar inte på kvantitet utan på kvalitet och det händer att jag jobbar väldigt länge med ett inlägg innan jag publicerar det. Gå gärna igenom min backatalog! Du hittar säkert något inlägg som du är intresserad av att läsa, då de flesta av  mina inlägg inte har något bäst före datum!


Appropå att komma högt upp på blogglistorna, det är inget jag strävar efter men jag har visst gjort det ändå :)

Dagens låt: Move on Up - Curtis Mayfield

//Chasid

Postat 2010-06-02 10:58 | Läst 6720 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Himlens portar öppnade sig över Dali

Ibland gäller det att ha tur med ljuset! När jag har besökt spännande platser som jag kanske aldrig återkommer någon mera gång till så har jag allt som oftast haft tur med ljuset. Besöket vid templet i Dali var ett sådant tillfälle. De oroväckande åskmolnen låg riktigt tunga över bergen och ett perfekt ljus letade sig varsamt fram igenom molnen, ett perfekt ljus som smekte det kuperade landskapet och som faktiskt höll i sig under hela mitt två timmar långa besök vid tempelområdet. När vi satte oss i bilen för vidare transport till Cumming öppnades himlens portar och ett ordentligt taksmattrande regnoväder följde oss nästan hela vägen till Cumming.


Templet i Dali © Mikael Good, 2005

Templet i Dali © Mikael Good, 2005

Templet i Dali © Mikael Good, 2005

Templet i Dali © Mikael Good, 2005

Är du på jakt efter en kompetent och mångsidig reklamkreatör?
Om du är en företagare i Jönköpingsområdet eller om du känner någon företagare som behöver anställa en kompetent och mångsidig reklamkreatör får du gärna klicka vidare till mitt personliga brev där du kan läsa lite mer om mig och vad jag kan.

Dagens låt: Chinese Rock´s - Johnny Thunders & The Heartbreakers

//Chasid

Postat 2010-05-31 16:12 | Läst 9050 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 82 83 84 ... 88 Nästa