B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotofika och vårbad

Ett tappert fotofikagäng denna lördag, Sten och Peter.

De vet dock hur man gör det bästa av en fotofikastund...

...som ju är så mycket mer än själva fikandet. 

Fågelsången är ju ett konditori och har en oerhörd massa läckra kakor, bullar, bakverk och tårtor att välja bland samt flera olika sorters smörgåsar. Det är också väldigt populärt och det kan vara svårt att få sittplatser om man är fler än tre-fyra fikasugna. Vi har pratat om att testa ett gammalt ställe som nu återuppstått i ny tappning.  

När jag började vara med på fotofikat i Uppsala höll vi till på Broströms café i det gamla Godsmagasinet (bakom centralstationen). Det heter numera Café Varga och jag gick dit för att kolla förutsättningarna. Det öppnar klockan 11:00 och om man träffas när de öppnar borde det inte vara svårt att få platser. De har ett par stora runda bord som tar minst 8 personer, vilket var vad vi satt vid på "den gamla goda tiden". Det finns inte samma utbud av sötsaker som på Fågelsången, men det finns både kakor och smörgåsar samt enklare rätter om man blir sittande länge. Jag tycker vi ska testa detta nästa gång, men jag insåg precis att vid majfikat är jag bortrest så ni får testa utan mej. 

Efter dagens fika hittade Sten ganska snart på några andra fotokompisar och jag vet att han även skulle gå på en utställning. 

Jag kollade in kajan som nu har börjat få vårkänslor. Då uppstår också behovet att snygga till sej, fast det är kallt i vattnet.

Efter viss tvekan badas det ändå.

När den väl har börjat sker det med stor frenesi.

Dessutom är det en kommunal aktivitet och efter en stund är det ett helt gäng med kajor som plaskar runt i kanten av Svandammen. 

" - Titta så fina vi blev! "

" - Redo att möta tjejerna!"

Hälsningar Lena

Postat 2024-04-07 11:17 | Läst 519 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Tofsvipor

Trots att det inte var särskilt bra väder kände jag för att åka ut en tur sent annandag påsk, om inte annat för att få lite frisk luft. Här uppstod ett intressant möte eftersom jag ville passera på spången. Nu gick det bra och svanarna blev inte alltför störda.

En bit längre fram uppstod ett väldigt väsen bakom vasstråna när dessa två inte kunde samsas i samma pöl.

Jag kom fram till ett stort stängslat område där det numera är en kombination av våtmark och sjö, senare kommer det att beta köttdjur och bufflar här. Det fanns inte så mycket att se vid första anblicken. En kaja landade på en stolpe och jag konstaterade att "den friska luften" som jag önskat blåste isande kallt från sidan. 

En ensam tofsvipa gick omkring i lervällingen ganska nära...men jag hörde flera. Deras ljud går inte att ta miste på. 

Det var två stycken som höll på med någon slags exalterad parflygning. Fulla av vårkänslor får man anta.

De böljade fram över den molntunga himlen och gjorde häftiga dyk emellanåt. Avståndet var dock långt och det är inte så kul med en gråvit himmel i bakgrunden.

Det fanns fler tofsvipor och det är en större utmaning att fånga dem flygande mot en varierad bakgrund med terräng, buskar och träd. En utmaning även för kamerans autofokus att hänga med. Jag hade den inställd på långsam seriebildtagning (12 bilder/s), för att det inte skulle bli så sanslöst många bilder. Det visade sej vara ganska lagom för tofsvipor i flykt. Sedan var det bara att montera ihop flygserierna.

Bilden består alltså av lika många bilder som det är tofsvipor.

Ibland gick det lite långsammare längs marken.

För det mesta lyckades kamerans autofokus hålla fåglarna i någorlunda fokus genom en serie på 8-10 ibland 12 bilder. Men det fungerade inte alltid att lägga ihop dem.

En serie på 1/2 sekund. Det går undan med tofsvipor. Inställningar i övrigt var 500 mm, f/7,1, 1/2500s och ISO 4000.

I morgon är det fredag, och det ska komma snö...

Hälsningar Lena

Postat 2024-04-04 20:24 | Läst 636 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Rödhake och Uppsala Fotofika lördag 6 april

SMHI utlovande snö och kraftiga vindar efter påsk. Jag bestämde mej för att jobba hemma. Det första snöflingorna föll vid 10-tiden, då jag gick för att fylla på kaffe och fick syn på den här fina gästen på stubben.

Det blåste också så hårt att det ibland såg ut att yra iväg småfåglar runt matningen. På stubben verkade det dock vara lite lugnare. 

Det kom ingen mer snö över Knivsta, mer än dessa små flingor, och det gör absolut ingenting. 

Det här är grymt goda toscamazariner som tar en evighet att baka och innehåller en massa olika ingredienser. Man kan också göra det lätt för sej och äta liknande godsaker på lördag 6 april då det är Fotofika i Uppsala klockan 10:30 på Fågelsången. Hoppas vi ses då?

Hälsningar Lena

Postat 2024-04-02 21:51 | Läst 520 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Påsken är till ända och ett till nytt tomtkryss

Påskledigheten är nu inne på sin sista dag.

Påskmaten är uppäten. Här en pepparrotscheesecake med rökt lax som var väldigt kul att garnera. Den gröna persiljegelén blev lite ojämn för jag hade inte plats att ställa kakan helt plant i kylskåpet då den skulle stelna. Därför la jag på gurka och rädisor för att det inte skulle bli så uppenbart. 

Den ganska varma väderleken gjorde att vi kunde ha växthuspremiär i helgen dvs sitta ute i växthuset och äta middag. Redan på skärtorsdag satt vi ute och åt födelsedagshummer med lite gott bubbel. Det kom en regnskur, men det var ändå mysigt.

Det blev också grillpremiär på påskafton. Då serverades grillspett med vildsvinsfilé, het chorizo och grönsaker. Grillad spetskål passade väldigt bra till. 

Våra tomatplantor har också fått flytta ut i växthuset. De får tills vidare stå i ett litet plasttält, på frigolit och med en värmefläkt som håller det frostfritt. Gurkan till höger står nu i vardagsrumsfönstret. Den ska ge små goda gurkor fram till vi kan börja skörda i växthuset. Förra året fick vi minst 15 gurkor inne på detta sätt. Vi har stora fönster och då kan man dra nytta av vårljuset. Sorten heter Piccolino.

Påskafton var solig och vi gjorde en tur till norra Uppland med en kompis för att bl a fylla på ärtor i en åtel. Det var tur att vi åkte med en bil som hade såväl hög frigång som fyrhjulsdrift och dubbdäck, för skogarna i Norra Uppland har inte tinat fram ännu. Vi behövde dock inte använda vinschen i fronten, men jag fick förstås utpekat de platser där de tidigare i vinter fått dra upp bilen på det sättet. 

Vi hittade i alla fall en något mer framtinad plats för en fikastund i solen.

Runt Uppsala har det börjat bli grönt men här har det inte börjat spira ännu, inte för två dagar sedan i alla fall. Här hade vildsvinen varit framme och letat efter ekollon.

Den här vägen behövde vi inte köra längre på än till där vi var. 

Det varma vädret har gjort att det varit väldigt låg aktivitet i fågelrestaurangen under helgdagarna. Fasanen har varit på något kort besök och jag har sett två ringduvor. Ekorren kom en dag och fann en hel hög med frön som den kunde frossa på. 

När jag kom ner i köket i morse fick jag dock tidernas överraskning och ett nytt tomtkryss, en rosenkakadua hade hittat till oss i Knivsta. Tänk att det ofta dyker upp udda och roliga arter just den här tiden på året :-)

Hälsningar Lena

Postat 2024-04-01 13:54 | Läst 371 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Påskkillingar

Det finns hopp! Jag bjuder inte på några påskkycklingar eller påskkärringar, utan påskkillingar!

Getterna på jobbet har precis killat och jag hälsade på dem igår. Studenterna har varit med och bestämt att de ska döpas efter grundämnen i år. Det här är från vänster Guld och Silver. 

Det här är Kisel som blir lite generad när mamma nosar honom i rumpan precis när han blir fotograferad.

De är bara ett par dagar gamla och här får de träffa varandra utanför boxarna. Grenarna i bakgrunden är sly som vår djurskötare fått när de röjde på campus. Getter gillar sly.

Den här är Neon som föddes på tisdagskväll och sålunda inte ens är 24 timmar gammal. Han tycker det är lite läskigt att kliva ut på golvet i djurhallen. Mamma väntar utanför boxen.

Tur att mamma är där.

Neon har ett syskon som fick namnet Jod. Hon kom ut baklänges och var lite klen till en början, men nu är det inga problem. När man är så ung kan faktiskt en golvbrunn vara ganska spännande.

Getterna på dessa bilder är för vissa studenter deras första kontakt med lantbrukets djur. Getter är idisslare och utmärkta modeller för mjölkkor. De är förhållandevis små och risken för skador från dessa, jämfört med kor som väger åtskilliga hundra kilo, är minimal. Dessa getter är dessutom väldigt vana vid studenter och gilla den extra uppmärksamhet som det innebär när man "jobbar med utbildning."   

Jod hälsar på Guld, de blir kanske bästa kompisar i framtiden.

Det finns väldigt mycket spritt i benen på dessa små liv trots att de bara är några dagar gamla. 

Numera har vi 145 veterinärstudenter i årskurs 1 och med kameror uppmonterade över boxarna kan nu alla få ta del av händelseförloppet när en get killar, i realtid. Därför kunde jag idag, när jag jobbade hemma, koppla upp mej och se på när Serpentin fick två välskapta små killingar. Ibland sätter jobbet guldkant på vardagen :-) Innan vi hade kamerorna var det bara några få studenter som kunde närvara vid varje tillfälle och de måste ju dessutom ge sej ut på udda tider ibland.  

Avslutar med att berätta att herr fasan nu har bestämt sej för att fira påsk med oss. Här står han på fönsterbrädan utanför vardagsrumsfönstret och kollar in för att se om vi inte har mer godis inne, fröna ute är slut! Ni kan också se hur smutsigt fönstret är mot baksidan just nu. Om motivet är nära glaset går det inte att dölja :-)

Glad påsk allihopa!

Hälsningar Lena

Postat 2024-03-28 20:24 | Läst 282 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 400 Nästa