B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rödhake och Uppsala Fotofika lördag 6 april

SMHI utlovande snö och kraftiga vindar efter påsk. Jag bestämde mej för att jobba hemma. Det första snöflingorna föll vid 10-tiden, då jag gick för att fylla på kaffe och fick syn på den här fina gästen på stubben.

Det blåste också så hårt att det ibland såg ut att yra iväg småfåglar runt matningen. På stubben verkade det dock vara lite lugnare. 

Det kom ingen mer snö över Knivsta, mer än dessa små flingor, och det gör absolut ingenting. 

Det här är grymt goda toscamazariner som tar en evighet att baka och innehåller en massa olika ingredienser. Man kan också göra det lätt för sej och äta liknande godsaker på lördag 6 april då det är Fotofika i Uppsala klockan 10:30 på Fågelsången. Hoppas vi ses då?

Hälsningar Lena

Postat 2024-04-02 21:51 | Läst 553 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Påsken är till ända och ett till nytt tomtkryss

Påskledigheten är nu inne på sin sista dag.

Påskmaten är uppäten. Här en pepparrotscheesecake med rökt lax som var väldigt kul att garnera. Den gröna persiljegelén blev lite ojämn för jag hade inte plats att ställa kakan helt plant i kylskåpet då den skulle stelna. Därför la jag på gurka och rädisor för att det inte skulle bli så uppenbart. 

Den ganska varma väderleken gjorde att vi kunde ha växthuspremiär i helgen dvs sitta ute i växthuset och äta middag. Redan på skärtorsdag satt vi ute och åt födelsedagshummer med lite gott bubbel. Det kom en regnskur, men det var ändå mysigt.

Det blev också grillpremiär på påskafton. Då serverades grillspett med vildsvinsfilé, het chorizo och grönsaker. Grillad spetskål passade väldigt bra till. 

Våra tomatplantor har också fått flytta ut i växthuset. De får tills vidare stå i ett litet plasttält, på frigolit och med en värmefläkt som håller det frostfritt. Gurkan till höger står nu i vardagsrumsfönstret. Den ska ge små goda gurkor fram till vi kan börja skörda i växthuset. Förra året fick vi minst 15 gurkor inne på detta sätt. Vi har stora fönster och då kan man dra nytta av vårljuset. Sorten heter Piccolino.

Påskafton var solig och vi gjorde en tur till norra Uppland med en kompis för att bl a fylla på ärtor i en åtel. Det var tur att vi åkte med en bil som hade såväl hög frigång som fyrhjulsdrift och dubbdäck, för skogarna i Norra Uppland har inte tinat fram ännu. Vi behövde dock inte använda vinschen i fronten, men jag fick förstås utpekat de platser där de tidigare i vinter fått dra upp bilen på det sättet. 

Vi hittade i alla fall en något mer framtinad plats för en fikastund i solen.

Runt Uppsala har det börjat bli grönt men här har det inte börjat spira ännu, inte för två dagar sedan i alla fall. Här hade vildsvinen varit framme och letat efter ekollon.

Den här vägen behövde vi inte köra längre på än till där vi var. 

Det varma vädret har gjort att det varit väldigt låg aktivitet i fågelrestaurangen under helgdagarna. Fasanen har varit på något kort besök och jag har sett två ringduvor. Ekorren kom en dag och fann en hel hög med frön som den kunde frossa på. 

När jag kom ner i köket i morse fick jag dock tidernas överraskning och ett nytt tomtkryss, en rosenkakadua hade hittat till oss i Knivsta. Tänk att det ofta dyker upp udda och roliga arter just den här tiden på året :-)

Hälsningar Lena

Postat 2024-04-01 13:54 | Läst 386 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Påskkillingar

Det finns hopp! Jag bjuder inte på några påskkycklingar eller påskkärringar, utan påskkillingar!

Getterna på jobbet har precis killat och jag hälsade på dem igår. Studenterna har varit med och bestämt att de ska döpas efter grundämnen i år. Det här är från vänster Guld och Silver. 

Det här är Kisel som blir lite generad när mamma nosar honom i rumpan precis när han blir fotograferad.

De är bara ett par dagar gamla och här får de träffa varandra utanför boxarna. Grenarna i bakgrunden är sly som vår djurskötare fått när de röjde på campus. Getter gillar sly.

Den här är Neon som föddes på tisdagskväll och sålunda inte ens är 24 timmar gammal. Han tycker det är lite läskigt att kliva ut på golvet i djurhallen. Mamma väntar utanför boxen.

Tur att mamma är där.

Neon har ett syskon som fick namnet Jod. Hon kom ut baklänges och var lite klen till en början, men nu är det inga problem. När man är så ung kan faktiskt en golvbrunn vara ganska spännande.

Getterna på dessa bilder är för vissa studenter deras första kontakt med lantbrukets djur. Getter är idisslare och utmärkta modeller för mjölkkor. De är förhållandevis små och risken för skador från dessa, jämfört med kor som väger åtskilliga hundra kilo, är minimal. Dessa getter är dessutom väldigt vana vid studenter och gilla den extra uppmärksamhet som det innebär när man "jobbar med utbildning."   

Jod hälsar på Guld, de blir kanske bästa kompisar i framtiden.

Det finns väldigt mycket spritt i benen på dessa små liv trots att de bara är några dagar gamla. 

Numera har vi 145 veterinärstudenter i årskurs 1 och med kameror uppmonterade över boxarna kan nu alla få ta del av händelseförloppet när en get killar, i realtid. Därför kunde jag idag, när jag jobbade hemma, koppla upp mej och se på när Serpentin fick två välskapta små killingar. Ibland sätter jobbet guldkant på vardagen :-) Innan vi hade kamerorna var det bara några få studenter som kunde närvara vid varje tillfälle och de måste ju dessutom ge sej ut på udda tider ibland.  

Avslutar med att berätta att herr fasan nu har bestämt sej för att fira påsk med oss. Här står han på fönsterbrädan utanför vardagsrumsfönstret och kollar in för att se om vi inte har mer godis inne, fröna ute är slut! Ni kan också se hur smutsigt fönstret är mot baksidan just nu. Om motivet är nära glaset går det inte att dölja :-)

Glad påsk allihopa!

Hälsningar Lena

Postat 2024-03-28 20:24 | Läst 290 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Nu har båda fasanerna hittat hem till oss

Under helgen upptäcket jag plötsligt att det stod en fasantupp utanför köksfönstret. Vi brukar höra honom tidigt på morgonen, för sovrumsfönstret ligger mot skogen och han annonserar sin närvaro högljutt.

Jag har däremot inte sett någon tupp närmare än tomtgränsen mot skogen, där den tittade upp en gång. Det betyder ju inte att den inte varit hos oss...Nu verkade den veta precis var den skulle gå för att hitta frön och det är ju inte till en del av trädgården som just nu är särskilt välskött. Det arbetet har vi inte kommit igång med ännu. 

Undrar om han inte har upptäckt mej?

Stilig är han i alla fall, även om ljuset till det bästa. 

Eftersom han befinner sej i den gamla grönkålsodlingen skippade jag översiktsbilderna denna gång. Det är en krafsvänlig odlingsbädd med gamla blad och skaft, där det också finns en extra portion skalade solrosfrön. 

Tjejen kom också förbi i helgen. Här är hon på altanen bredvid den vissnade grönkålsodlingen. Det hade kommit lite snö som sedan smälte bort. 

Nu verkar det som att båda kommer dagligen så vi kanske får se mer av dem under påsken. Så fina påskfjädrar var det länge sedan vi hade.

Hälsningar Lena

Postat 2024-03-26 19:44 | Läst 271 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Tysslingen i dimma och duggregn

Det föll ett fint lätt duggregn på fredag morgon när jag kom till Tysslingen. Svanarna var redan på plats och åt frukost. Här är några eftersläntrare som kom för att tränga sej ner på matplatsen.

Jag inledde morgonens besök med att kolla in spetsbergsgässen. De är mycket lika sädgäss men de är något mindre, har en liten rosa/svart näbb och rosa ben samt fötter. 

Här kommer det tre inflygande. Det fanns gott om dem vid Tysslingen, fler än jag någonsin sett på samma plats. 

Här är ett axplock av de andra fågelarter som fanns att titta på vid Tysslingen (+ kajor och starar). Här är det något som skrämt upp alla gäss och änder, men svanarna går kvar och äter. Vad det nu var som orsakade uppfloget så ska det till något värre för att svanarna ska ödsla energi på att lyfta.  

Jag klättrade upp i tornet för att spana ut över landskapet. 

Det var faktiskt rätt vackert.

 Jag fick inget strålande gryningsljus vid detta besök, men mjuk ljus med lite lagom dimma är inte heller så tokigt. Några lågt flygande sångsvanar blir liksom pricken över i.

När det inte var några flygande fåglar i luften passade jag på att ta sex stående bilder (handhållet) för ett panorama. 

Jag testade också några motiv där svanen bara fick bli en blygsam del av kompositionen. 

Den ensamma vita fågeln sticker ändå ut tillräckligt trots att avståndet är långt. Landskapsbilder med teleobjektiv är antagligen inte en rekommenderad metod, men det var vad jag hade som fungerade på denna plats, i duggregn och dimma. 

Här är en annan variant som är tagen med 500 mm dvs ett motiv på andra sidan sjön. 

Jag var trots allt ledig denna förmiddag och gjorde det mesta jag kunde komma på innan jag skulle åka hem för att jobba efter lunch.

Vad gjorde svanarna, mer än att äta. Några lekte följa John i vassen.

Några andra gjorde detsamma på land.

Morgontoalett var också ett pyssel för många. Matplatsen är en lervälling och har man 30 000 fjädrar (enligt Sten) att sköta om krävs ordentlig rengöring efter frukost.

Andra tog det bara lugnt i skymundan. Här en ensam svan och två gäss. Det var allt från Tysslingen för min del.

Hälsningar Lena

Postat 2024-03-24 22:23 | Läst 306 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 400 Nästa