B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Revirstrid hos måsarna !

En lite djurberättelse från Sigtuna, men inte så gullig denna gång. Det är dock svårt att tolka vad som egentligen pågick, men utgången är i högsta grad osäker...Jag kallade först fåglarna trutar men fick sedan veta att det är fiskmåsar så jag har rättat. Tack Daniel.

På en pytteliten ö en bit från minigolfbanan i Sigtuna håller ett gäng måsar till. Det är kanske 15 fåglar av och till. Jag kan bara se en kyckling. De två vuxna fåglarna vid trädstammen ser ut att vaka lite över den lilla.

Det här ser ju dock inte så ömsint ut. I synnerhet som det är en snabb rörelse och inte ett försiktigt lyftande. Men det kanske är deras teknik för att putta in ungen längre under trädstammen...Jag dömer dem inte, jag kan för lite om dessa djurs beteenden.

 

Plötsligt dyker det upp någon slags "kajakskola", alla paddlar fram och måsarna tar till flykten. Den lilla ungen står vid vattenbrynet.

Så fort kajakerna försvunnit landar måsarna och tumultartade bråk utbryter. Kycklingen ligger till vänster om den vänstra fågeln.

Det är en tuff kamp och kycklingen ligger mitt i och trycker.

Här kan man se den lilla mitt bland fåglarna, strax bakom de värsta kombatanterna.

Här ser den vänstra fågel faktiskt ut att bevaka ungen medan de andra två slåss.

Plötsligt ger sej fågeln i underläge och de båda vuxna fåglarna flyger upp på trädstammen och skriar ihållande. Kycklingen sitter ensam nedanför. 

Sedan störtar en fågel ner och nyper till. Det här ser verkligen inte ömsint ut! Kanske vill den vuxna fågeln föra kycklingen i säkerhet, men det är i så fall mycket klumpigt gjort. Det ser snarare ut som ett anfall och ungen skriker.

En ny fågel anländer och måsen släpper ungen som pipande ger sej av ner mot vattnet.

I tumultet som uppstår ger sej ungen av ut i vattnet och börjar simma...

Den simmar allt vad den orkar rakt ut i vattnet. Jag hinner inte uppfatta om den stora fågeln som lyfter har koll på kycklingen eller bara ger sej av ändå.

Kycklingen simmar rakt mot land (mot mej) och vid det här laget kan jag inte se att någon vuxen fågel spanar på den. Men det är stora fåglar i luften.

Den lilla ungen når land och hoppar upp på en sten. Sedan kryper den in mellan ett par stenar strax nedanför cykelbanan. Jag backar undan för det är en fågel som cirklar ovanför mej ett par varv. Jag går en bra bit bort och spanar med kameran, men den tycks inte vilja undersöka kycklingens öde närmare. Jag ger mej av efter ca 10 minuter och så vitt jag kunde uppfatta satt den lilla kvar där mellan stenarna. Ett fågelöde med högst oviss utgång. 

Måsarna är inte så klumpiga föräldrar utan det här var en strid om revir som ungens föräldrar förlorade. Hoppas nu bara att ungen pep tillräckligt så att någon av dess föräldrar hittade på den. Tack till både Daniel och Stefan som hjälpte till att reda ut vad detta bråk handlade om.

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2013-06-12 22:41 | Läst 4573 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Bevakad från ovan

Efter en natt i tält på en ö i Färnebofjärden skulle vi paddla tillbaka. Nu blåste det en del och vår fullastade kanadensare var inte alls en så rolig farkost ute på fjärden. Vågorna gjorde också att jag inte vågade ha min kamera framme och jag missade sålunda lommen med sina småttingar på ryggen. Men när vi började närma oss land dök det upp två andra intressanta skepnader i luften....

Fiskgjusar ! Nu kunde jag inte hålla mej utan vi paddlade till någorlunda lä och jag rev fram kameran med 300 mm + 1,4 extender.

Det var inte helt lätt att få fokus på dessa sittande i en gungig kanot, men de kom tillbaka och flög över oss flera gånger.

Vi såg vad som antagligen var deras rede i en stor tall på ön som vi låg i lä vid och det var väl därför de blängde ner på oss som de gjorde.

Efter en stund drog de iväg på en stor sväng över fjärden och vi lämnade dem för att återvända till land.

Väl på torra land med kameran i handen fick jag syn på några ladusvalor som flög över vattnet och sedan in till sina bon under taket på en sjöbod. Jag lyckades inte fånga dessa mästare i flykten, utan fick nöja mej med en "vingar uppåt sträck". Under tiden hade kanoterna och all packning på något magiskt sätt lastats och det fanns nygjort kaffe. Jag hade ju precis bara börjat titta på svalorna... 

Hälsningar Lena

Postat 2013-06-10 20:46 | Läst 2205 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Häcken full

" - Det där med föräldrarskap är tuffare än ni tror. Innan man vet ordet av har man häcken full...bokstavligt"

" - Det är tänkt att Han ska hjälpa till...men Han är mest ute och dyker om ni frågar mej...man vet aldrig när Han kan dyka upp..."

" - Se till att båda får smaka av det där du lyckats skrapa ihop !"

" - Lille vän, du måste hopp av och hålla dej framme, annars tar brorsan allt...."

" - Dra inte iväg för långt nu ! Det där med delad vårdnad betyder mer än att bara dra hem mat, bara så du vet! "

" - Seså, nu är det dax att krypa tillbaka upp under fjädrarna...ni är på tok för små för att plaska runt själva. "

" - Nu gå en gång !!! "

 

" - Ja, randig är ett bra kamouflage men,... nej, du är för liten ! "

" - Den där vägen fungerar inte, du har ju provat det förut..."

" - Seså, paddla på bara så går det bra !"

" - Häcken full var det ! That´s life !

" - Så var det lugnt en stund...kanske får jag lite tid att fixa frisyren..."

 

Det var allt från doppingarnas vardag

Hälsningar Lena

 

 

 

 

 

Postat 2013-06-09 22:20 | Läst 2918 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lillens första bad

Här kommer en kort rapport från skrattmåsparet som fann varandra i Råstasjön i mitten av april. Deras första telning ska bada och det visade sig bli en tuff uppgift för de unga föräldrarna. 

" - Kom här lille vän, det är inte alls kallt."

" - Alla småmåsar måste faktiskt bada. Bara tvätta sej lite "

" - Nu kommer den där gräsanden igen. Vi behöver faktiskt inte hennes råd, jag blir bara så stressad av att hon simmar här. Shhh, inte så högt älskling "

" - Seså, kom nu....nej, gräsanden spionerar inte, hon har somnat! "

" - Nej, det är t o m varmare än igår "

" - Vaddå kokar kaffe? Vad är det för trams ! "

" - Bara lite till nu,.... kall om magen?.....du vänjer dej."

" - Ooiiik !!! "

" - Uuhäää va äckligt ! Jag tänker aldrig bada mer! "

" - Glöm inte bort godiset ni lovade....sån där limpa vill jag ha! ...med ost !"

" -Suck....kan vi inte se om det finns plats på dagiset?"

" - Försvinn! Han har faktiskt badat, inga problem alls, det gick som en dans !"

Lillens badsessionen tog över 20 minuter och bilderna är ett urval bland drygt sjuttio stycken. Jag tror inte skrattmåsarna har dagis, men de kan ju ha sett Kanadagåsens samlingar.  

Det var allt för denna gång

Lena

  

Postat 2013-06-04 21:55 | Läst 2302 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

I sothönsens barnkammare

Det är söndag eftermiddag och solen strålar. Vad kan vara mer lämpligt en liten tur till en närbelägen fågelsjö. I fredags morse såg jag ett bo med helt nykläckta sothönskycklingar, de borde vara ute och simma vid det här laget. Vi drog till Råstasjön.

En ståtlig hanne klev runt på gräset vid strandkanten. Vi spanade ut på vattnet och i vasskanten....

Plötsligt får jag syn på några små rödgula huvuden i vattenbrynet, precis vid vassen. När vi ser de stolta föräldrarna råder det ingen tvekan, en hel familj med sothöns.

Kycklingarna kommer väldigt nära men gömmer sej bakom gräset.

Den här lilla krabaten är lite kaxigare och simmar fram för att posera helt kort. Föräldrarna dyker i närheten och det gäller ju att hålla sej framme om man ska få något så kycklingen pilar snart iväg.

Det är mycket rumpa i vädret och båda föräldrarna turas om att mata småttingarna. 

Vi promenerar kanske 100 m och stöter då på ytterligare en familj. Det är åtta små kycklingar som är mindre än den första kullen vi såg.

"- Stanna nu här när pappa dyker efter mat."

Kycklingarna ger ifrån sej det mest bedårande högfrekventa squiik -ljud.

Idyllen är total !

 

Ha en fin vecka

Lena

 

Postat 2013-06-03 22:04 | Läst 1635 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 39 40 41 ... 48 Nästa