B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fredagsmys under vatten

I morgon kväll drar vi till den lilla sjön Storaxen, mitt i djupa skogen, för att göra ett nattdyk med förhoppningsvis jagande gäddor och sovande abborrar. Med lite tur kanske vi också får se små babygäddor som ligger och lurar i den gröna växtligheten som finns på botten. Så här såg det ut förra året.

 

En abborre som vilar på botten.

En gädda som lurar i det svarta vattnet.

En liten babygädda som gömmer sej i växtligheten och lurpassar på små byten. Den här är ungfär 10 centimeter men en fullfjädrad jägare.

 

Ha en bra fredag

Lena

Postat 2012-10-11 20:46 | Läst 7725 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Den röda draken

Längs Nordamerikas västkust finns en stor spektakulär nakensnäcka som heter Giant Dendronotid. Den kan bli ca 20 centimeter lång och är helt täckt av spretiga flikar. Färgerna varierar från vit och gråaktig till orange och röd. Man hittar dem på sand- och lerbotten t ex fann vi flera stycken under en pir där det bara var ca 3 m djupt. De verkade trivas i leran bland allsköns bråte och skräp som hamnat under piren.
Det här stora exemplaret, som dessutom lägger ägg, är fotograferad under just den piren på Quadra Island i British Columbia.
 
 
Man kan också stöta på dem simmande i öppet vatten, som den här orangefärgade individen. Det ser ut som en besynnerlig dans då de vickar på hela kroppen för att förflytta sej i vattnet. På så sätt kan de simma kortare sträckor för att undkomma predatorer. De har också ett kemiskt skydd på sina tentakler som kan skada djur som försöker sej på att smaka på den.
 
Det som nog är mest besynnerligt med dessa nakensnäckor är deras sätt att fånga byten. De äter i princip bara en sorts anemon, som heter ”Tube dwelling anemone”. När en nakensnäcka lokaliserat en smaskig anemon reser den sej upp och kastar sej sedan med huvudet före mot anemonen.
Den ser ut som en stegrande drake. Hela processen går i ultrarapid och anemonen hinner förstås dra ihop sej och försvinna ner i sin fot.
 
Nakensnäckan kör då ner hela huvudet i foten för att komma åt anemonens tentakler. Det är tydligt att den misslyckas ganska ofta och får leta reda på en ny anemon.
 
Den här stora vita nakensnäckan vände på huvudet och jag upplevde att den faktiskt tittade på mej. I nästa sekund...
 
...drog anemonen ihop sej och snäckan blev snuvad på sin måltid.
 
 
Det var allt för denna gång
 
Lena
 
Postat 2012-10-09 20:11 | Läst 4097 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nordamerikanska nakensnäckor...

...är naturligtvis större än några andra nakensnäckor.

Det här är en Sea lemon fotograferad i Barkley Sound utanför Vancouver Island. De blir ca 25 cm långa och går alltså utmärkt att fotografera med vidvinkel och en modell i bakgrunden.

Det här är en orange-peel nudibranch som också är en jätte och kan bli upp till 50 cm lång. Den finns från Alaska till Californien och ska enligt litteraturen vara ätlig, men vi blev inte särskilt frestade.

 Det finns förstås små vackra nakensnäckor längs Kanadas kust som t ex denna Opalescent nudibranch.

 

 Här är det två stycken som ser ut att ha fattat tycke för varandra. Så såg det ut i alla fall, de var definitivt undersökande och "ömsinta".

 Det här är en rikitgt liten art och helt ny för oss på vår senaste resa. En Cockerell´s nudibranch på ca en centimeter.

 Clown nudibranch är större och här kan man även se en bonusnakensnäcka, en opalescent till vänster. Tyvärr också en bit tare som stör den stora snäckan.

Den här intressanta snäckan heter White-and-orange-tipped nudibranch. Inte så stor, ungefär ett par centimeter.

En fotofavorit är denna frosted nudibranch som också kan heta white-lined dirona. De förekommer dessutom i orange och rosa varianter och lyser som juveler mot mörka tareblad.

Det här var bara ett axplock av nakensnäckor från Nordamerikas västkust. Det finns mängder med arter i olika storlekar och det är inte alltid så lätt att avgöra vilken art man lyckats fotografera. Jag har lämnat en stor art som dessutom simmar i öppet vatten och anfaller anemoner, den tar jag fram en annan kväll.

Hälsningar Lena

 

Postat 2012-10-08 19:36 | Läst 5867 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Puget Sound King Crab

I gårdagens inlägg hade jag en bild på en stor "bucklig" krabba med grälla färger i orange och rött. Puget Sound King Crab finns längs kusten utanför British Columbia och ner till Californien. Den blir ca 30 cm över skalet och påminner om ett pansarfordon på larvfötter, men med en helt annan färgställning.

 

Det här är en vuxen krabba i närbild. Ögonen är alltid svåra att se och denna tror jag dessutom är enögd, för att göra det extra svårt.

Som små babykrabbor är de däremot helt bedårande. Den här lilla krabban är bara ett par centimeter stor och ser ut som en liten orangeröd juvel som knallar runt på botten.

 

 Det här är en annan liten baby. Lägg märke till att det sitter ett litet bonusdjur på den gula bägarkorallen. En ännu mindre krabba i lite taskig fokus.

 Den här krabban har blivit ca en decimeter stor och är lite modigare än de riktigt små på bilderna ovan. Det finns ingenting som ser ut som en Puget sound king crab någon annan stans i världen och de liknar definitivt inte de krabbor som går under namnet King Crab. De ska dock vara minst lika goda på tallriken, men vi har inte provsmakat dessa granna krabbor utan nöjt oss med att ta bilder av dem.

Det här är ett annat exemplar på ca en decimeter som avviker lite i färg från den ovan. Spektakulära är de i vilket fall och roliga som motiv för undervattensfotografen då de rör sej i ett makligt tempo.

Ha en fin söndag

Lena

 

 

 

 

 

Postat 2012-10-07 20:38 | Läst 3770 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bonusdjur

Idag sken solen men det blev varken dykning eller fotofika pga en massa pyssel i hem och trädgård som behövde klaras av inför vintern. En tur till skogen fick jag som belöning och en stund i bildarkivet kunde jag ta då jag betsämt mej för att ge kantarellerna till svärmor.

Ibland när man fotograferar under vatten händer det att man fått med betydligt mer än huvudmotivet, men man ser det inte förrän man kommer hem och laddar bilderna i datorn. Man får med små bonusdjur. En del kamuoflerade och därmed svåra att se eller så är de bara pyttesmå. 

I vänstra hörnet på denna bild sitter två mycket små eremitkräftor som jag garanterat inte såg när jag tog bilden.

På denna bild är det återigen eremitkräftor som är bonusdjuren. Huvudmotivet är en spektakulär Puget Sound King Crab, men på undersidan av bladet till vänster sitter ett helt gäng små eremiter.

 På denna bild är huvudmotivet en nakensnäcka som inte är mer än ett par centimeter. Att det satt en pytteliten nakensnäcka av en annan art till vänster såg jag inte förrän jag tog upp bilden på min stora skärm hemma.

Dessa räkor "steppade" in i bilden när jag höll på att ta den. Räkorna dansade runt och kom ivägen, men jag såg inte att det var fyra stycken med förrän jag kom hem och tittade på bilden ordentligt.

 Ibland är bonusdjuren välkamouflerade. På denna bild sitter det en ganska stor maskeringskrabba, upp och ner, till vänster om och lite ovanför fisken. Man kan se ögat och klorna. Maskringskrabbor kan ha allt möjligt växande på sej och kan ibland vara helt omöjliga att se förrän de rör på sej.

Ibland är det enbart storleken som gör att man inte ser bonusdjuret, som i detta fall. Då det är fastslaget av en expert att denna räka med största sannolikhet inte putsar den stora fisken, kan man fundera över om den över huvud taget visste vad den höll på med.

Ha en bra helg

Lena

 

 

Postat 2012-10-06 17:15 | Läst 5664 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa